Baninformation

Banchefens information

Vecka 20

Golfbanan är äntligen öppen för säsongen. En väldig fördröjd och inte den bästa temperaturen för att odla gräs på, framförallt inte när många av Sveriges golfbanor har fått stryk efter en tuff vinter. Många har såklart frågor varför just 2, 7, 11, 13 & 14 inte är öppna än. De greenerna var dem som fick absolut mest stryk av den långvariga isen. Inom golfskötseln brukar man säga att har man vitgröegreener har man ca 30 dagar på sig att få bort isen innan gräset till slut dör. Har man krypven säger man ca 90 dagar. Banpersonalen har aldrig jobbat så frekvent och hårt med att göra allt i sin makt för att få bort isen (lite som att jobba mot modernatur)

Det absolut bästa tänkbara för oss är att tjälen kommer innan snön. Då finns det inga aktiva svampar som kan skada gräset. I år tyvärr blev det i stället växlande väder och när det väl kom snö var det snöblask som senare frös till is, sen tinade vissa ytor snabbare än andra som i ett senare skede frös till is. Så håll det på under en längre tid och isen blev tjockare och tjockare.

Vi var ute med våra snöslungor vid 3 tillfällen för att få bort den snö-/slask för att hålla ytorna så rena som möjligt. Vi testade att måla greenerna med mörk färg som skulle absorbera värme under feb/mars. När väl termometern visade ett par + så försökte vi med hjälp av gummirakor att jobba bort allt överflödigt vatten på ytan men när ytan är genomfrusen vill vattnet bara rinna på ytan.
Varför greenerna där vi har provisoriska greener just nu är sämre än resterande greener är mycket för att dessa greener ligger i norrläge och yt-avrinningen inte fungerar helt på topp. Något vi jobbar löpande med att försöka åtgärda med att alltid säkerställa att vattnet ska kunna hitta ut.

Eftersom vi har haft en väldig seg och kall vår har inte fröerna börjar grott som vi hade hoppats på. Vi har stödsådd dessa greener totalt 3 tillfällen och har haft på dukar på dessa för att hjälpa sådden lite på traven. Varför kan vi inte bara spela på alla 18 ord. greener? Först och främst är ytan knappt puttbar och för det andra vill vi se till att det nysådda gräset har en chans att etablera sig utan slitage från golfare och våra egna tunga maskiner.
Nu kan jag bara hållarna tummarna på bättre natt temperaturer så kommer vi alldeles strax kunna spela på 18 greener. Det finns bra artiklar på sgariks.se samt svenska Golfförbundet om hur golfbanor har blivit påverkade av denna vinter.
Och glöm inte bort att jag och mina kollegor gör allt vi kan för att komma i gång så fort det bara går.

Har ni frågor eller funderingar får ni gärna höra av er till mig.

Tack för att ni tog er tid att läsa.
Adam Carlsson Banchef Lidingö Golfklubb

Vecka 15
Status uppdatering om banan. För exakt 3 dagar var hela golfbanan vit och ett par ynkliga plusgrader. När temperaturen är under 6-7 grader i marker kommer gräset inte att börja växa.
Efter en tuff vinter med både snö/regn och framförallt det varierande vädret så kan jag konstatera att banan överlag har klarat vintern väldigt bra men tyvärr har vi några greener där isbildningen låg lite för länge. De greenerna som vi har problem med är green 2, green 7, green 11, 13 samt 14. Där har vi under denna vecka luftat och sådd med nya frön och därefter lägger vi på vårdukarna för att driva gräset som i ett växthus.

Nu hoppas vi på stabilare temperaturer så vi kan börja jobba med frekvent med ytorna. Och även kunna starta upp bevattningsanläggningen när vårsolen gör sitt. Det är för tidigt att säga någonting om öppningsdagen redan nu. Under april månad kommer vi att asfaltera en del återstående vägar. Vi kommer även göra klart det sista runt klubbhusområdet inför säsongstart.

Vi har anlitat en trädgårdsfirma som kommer sköta om planeringar/rabatter under den här säsongen. Jag vill även passa på att välkomna Fredrik, Axel, Olle & Adrian till LGK.

Önskar er alla medlemmar glad påsk så ses vi snart på banan.

Med vänlig hälsning, Adam Carlsson med banpersonal.

Vecka 13

Hur påverkas banan av det omväxlande vädret vi har just nu?

Det svänger rätt rejält med temperaturerna, dagarna kan vara bra för gräset men tyvärr är fortfarande den kalla nattemperaturen för dålig. Det gör att gräset inte kommer igång. Nu under vecka 13 har vi lagt på vårdukar på green 2, 7, 10, 11, 13 och 14. Där låg snön och isen längst, så dessa greener behöver lite extra skydd nu mot vind och kyla.
Utanför klubbhuset har det också gjorts förbättringsarbete. Det har satts ner granit-kantsten, vi har även installerat bevattningen som kommer möjliggöra att ha en trevligare gräsmatta utanför. Även den större rabatten vid infarten till golfklubben har grävts ur och vi kommer köra in ny planteringsjord och därefter kommer en trädgårdsfirma hjälpa oss med nya trevligare växter.

Arbetet med att justera gångvägarna inför asfalteringen blev klar med etapp 1 förra veckan, etapp 2 kommer göras när vädret tillåter. Vilka vägar som ska asfalteras kommer ni att upptäcka när golfbanan öppnar.

Som jag skrivit tidigare har vi lagt ner många timmar på att ta ner sly. Nu ska vi bara se till att dessa högar kommer läggas på vår ”deponi” tills allt ska flisas och köras till närmaste fjärrvärmeverk.

Tack till er som hjälpte oss härom på den årliga ”slyröjardagen”

Nu blickar vi framåt till en ny härlig golfsäsong som stundar.

Adam Carlsson med personalen.