Månadens regelfråga september 2023

Publicerat: 2023-09-03 - 12:04 - Skrivet av Anders Green

Det dyker löpande upp frågor kring golfreglerna utifrån olika situationer som inträffar på banan under spel. Denna gång tänkte jag att vi ska titta lite på vad markören har för ansvar.

I regelboken får vi söka oss till Regel 3.3b Resultathantering i slagspel.

Övergripande kan man säga att markören har ett ansvar gentemot alla andra spelare i tävlingen att säkerställa och slutligen intyga att scoren är rätt på alla hål och att spelaren har följt reglerna för tävlingen. Som markör har du alltså en mycket viktig roll i tävlingen!

Kortfattat står följande i Regel 3.3b:

-          Efter varje hål r markören tillsammans med spelaren bekräfta antalet slag på hålet.

-          När ronden avslutats måste markören intyga scorerna för hålen på scorekortet.

-          Om spelaren haft mer än en markör så måste varje markör intyga scorerna på de hål där hen varit markör.

-          En markör får vägra att intyga en spelares score på ett hål. I så fall behöver tävlingsledningen överväga alla tillgängliga fakta och fatta ett beslut rörande spelarens score på hålet. Om markören ändå vägrar att intyga scoren kan tävlingsledningen intyga scoren på hålet eller godta intygande från någon annan som sett spelarens handlingar på hålet.

-          Om en markör medvetet intygar en felaktig score på ett hål bör markören diskvalificeras.

Hoppas att du tidigare sett att vi from i år delvis nya regler och du kan läsa mer om de huvudsakliga förändringarna på hemsidan på denna länk.

Är det något annat du undrar över kring golfreglerna så är du förstås välkommen att höra av dig till mig på e-post lars.waerland@gmail.com eller telefon 070-5708158.

 

Lars Waerland, ordf Regel- och hcp sektionen