Månadens regelfråga november 2023

Publicerat: 2023-11-03 - 09:44 - Skrivet av Lars Waerland

Det dyker löpande upp frågor kring golfreglerna utifrån olika situationer som inträffar på banan under spel. Denna gång tänkte jag att vi skulle titta på ”tillverkat föremål i bunker” och om och hur man får lättnad för ett sådant.

För att reda ut vad som gäller så får vi titta under Regel 16 ”Lättnad från onormala banförhållanden inklusive oflyttbara tillverkade föremål" och under Regel 16 titta närmare på vad som står under 16.1c ”Lättnad för boll i bunker”.

Om en spelares boll är i en bunker och det blir störande inverkan från ett onormalt banförhållande så som vatten eller oflyttbart tillverkat föremål får spelaren antingen ta lättnad utan plikt och spela bollen från bunkern eller ta lättnad på flagglinjen med plikt och spela bollen därifrån.

Bilden nedan illustrerar de olika alternativen bra. 

·         Bilden utgår från en högerspelare

·         När det är störande inverkan av ett onormalt banförhållande i bunker, får lättnad utan plikt tas i bunkern enligt Regel 16.1b eller får lättnad på flagglinjen tas utanför bunkern med ett slags plikt

·         Lättnad utanför bunkern tas genom att droppa en boll på en punkt som behåller punkten för den ursprungliga bollen mellan hålet och den punkten.

·         Lättnadsområdet är en klubblängd i vilken riktning som helst från den punkten där bollen först träffade marken när den droppas.

Hoppas att du tidigare sett att vi from i år delvis nya regler och du kan läsa mer om de huvudsakliga förändringarna på hemsidan på denna länk.

Är det något annat du undrar över kring golfreglerna så är du förstås välkommen att höra av dig till mig på e-post lars.waerland@gmail.com eller telefon 070-5708158.

 

Lars Waerland, ordf Regel- och hcp sektionen