Månadens regelfråga mj 2023

Publicerat: 2023-05-01 - 20:27 - Skrivet av Lars Waerland

Det dyker löpande upp frågor kring golfreglerna utifrån olika situationer som inträffar på banan under spel. Denna gång tänkte jag ta upp en av de vanligaste ”myterna” som jag stöter på under spel på banan och den gäller lättnad för traktorspår.

Våra duktiga banarbetare försöker ju använda olika maskiner på banan som resulterar i så liten åverkan på spelfältet som möjligt. Men ibland måste de köra ut på banan med traktorer eller grävare för att åtgärda olika saker. Dessa maskiner lämnar ofrånkomligt spår efter sig både på fairway och i ruffen. Naturligtvis hamnar den boll vi spelar då och då i ett sådant traktorspår och ofta får jag då frågan: ”Jag har hamnat i ett traktorspår, visst får jag fri dropp för det?”

Det enkla svaret är ”Nej, du får inte fri lättnad för traktorspår såvida inte spåren är markerade med vita linjer eller blå pinnar som markerar MUA dvs mark under arbete.”

Vad hittar vi då information om detta i regelboken? Ja, vi kan ju definiera traktorspår som ett slags onormalt banförhållande och då måste vi först titta i definitionen för vad ett onormalt banförhållande är och i definitionerna står följande:

Onormalt banförhållande är något av dessa fyra definierade förhållanden:

  • Hål grävt av djur
  • Mark kunder arbete
  • Oflyttbart tillverkat föremål eller
  • Tillfälligt vatten

Alltså står här inget om traktorspår. Vi får därför anse att traktorspår får betecknas som tillfälligheter i banan dvs sådan som vi dessvärre stöter på då och då både på fairway och i ruffen. Vi spelar ju banan som den är och bollen som den ligger och ibland får vi ett ”dåligt läge” där det saknas gräs eller bollen ligger i grus eller på sten.

För att få lättnat för ett traktorspår så hänvisar jag till våra lokala regler och området måste alltså vara markerat med blå pinnar eller sprayat med vit färg. Hur man tar lättnad framgår av Regel 16.1 i regelboken.

Hoppas att du tidigare sett att vi from i år delvis nya regler och du kan läsa mer om de huvudsakliga förändringarna på hemsidan på denna länk.

Är det något annat du undrar över kring golfreglerna så är du förstås välkommen att höra av dig till mig på e-post lars.waerland@gmail.com eller telefon 070-5708158.

Lars Waerland, ordf Regel- och hcp sektionen