En julhälsning från Styrelsen

Publicerat: 2022-01-21 - 12:57 - Skrivet av Anders Green

2021 börjar lida mot sitt slut. Det gångna året var mer normalt än 2020 även om pandemin påverkat vår verksamhet också i år. Dock har det varit glädjande att se att föreningslivet ändå på många sätt åter tagit fart med fler tävlingar, sammankomster och ett mer aktivt kommittéarbete.

Styrelsen har haft i snitt ett möte i månaden, med undantag för sommaren då vi tog en mötespaus. En viktig del av styrelsens arbete är att följa upp att vi arbetar i enlighet med beslutad budget, verksamhetsplan, policies och värdegrund. Det görs på varje möte där vår klubbchef Anders Gren är föredragande. Vår uppfattning är att ledningen och personalen och övriga i klubben på ett bra sätt arbetar i enlighet med dessa.

Utöver denna uppföljning diskuterar och arbetar vi med ett antal frågor och projekt. Inte sällan bereds dessa frågor och projekt i mindre arbetsgrupper som avrapporterar sitt arbete på styrelsemötena. I arbetsgrupperna ingår ofta även andra än styrelseledamöter. Det kan vara personal eller medlemmar med relevant kompetens och engagemang. Lite mer om några av dessa projekt längre ner.

Det var mycket glädjande att vi år, till skillnad från förra året, kunde hålla vår årliga konferens nu i november. Förutom styrelsen deltog klubbens anställda och representanter för de olika kommittéerna, restauranten och tränarna. Det var ett bra tillfälle att dels lära känna varandra bättre (många har kommit in i sina roller under pandemin), dels diskutera nuläget i klubben och inte minst framtiden.

Temat för våra diskussioner tog avstamp i vårt namn – Lidingö Golfklubb. Lidingö – vi är en del av Lidingö. Golf – huvudsyftet med vår verksamhet är golf. Klubb – vi är ca 1 200 likvärdiga medlemmar som tillsammans ”äger” klubben. Med bland annat detta som grund samt de diskussioner vi förde på konferensen - och inte minst den feed-back vi alla fått från medlemmar under året - uppdaterar vi nu våra olika dokument och planer. Detta är en årlig process. Resultatet av det här arbetet kommer presenteras i vår.

Här är lite mer om några av de större frågor vi i styrelsen arbetat med under det gångna året:

Tillgängligheten
Trycket på banan var högt i år om än inte lika högt som 2020. Anders Green kommer ge mer detaljerad statistik i ett separat medlemsbrev. Vi införde en del nya bokningsregler inför säsongen. Vi utvärderar i skrivande stund dessa och återkommer med eventuella slutsatser och justeringar. Flera av våra samarbetsklubbar, bl a Drottningholm och Djursholm, har en liknande situation som vi. Vi har en aktiv dialog med dem och utbyter erfarenheter. Den huvudsakliga återkoppling vi fått från medlemmar är att de förändringar som gjordes i stort fungerat väl och uppskattats.

Banan, anläggningen och övningsområdena
Trots en tuff vinter klarade sig banan riktigt bra, vilket gav oss fina förutsättningar för att kunna erbjuda hög spelkvalitet redan från start, och vi kunde öppna för spel redan den 28 april. Samtidigt kunde vi konstatera att flera närliggande klubbar hade en betydligt tuffare inledning av säsongen. Det ledde i sin tur till att trycket på vår bana var högre än vanligt ända fram till juli månad då vi nådde mer normala nivåer. 

Under några väldigt regniga dagar i slutet av maj tvingades vi tyvärr stänga i tre hela dagar, och om ni minns skyfallet i slutet av juni så blev det också en anledning till att hänga upp ”stängt-skylten”, men inte mer än en eftermiddag. Den 21 oktober stängde vi banan för säsongen. 

Från juli och framåt har vi haft utrymme att koncentrera oss på att förbättra finishen på såväl spelytor som omkringliggande områden. Bland de arbeten som gjorts kan vi bland annat konstatera att stängslet vid torpets övningsområde blev bra, och alla verkar nöjda med tillgängligheten.

Fokuset på träningsområdet G17, med utökad skötsel, har gett positiva resultat. Efter trädgallringen har mer ljus kommit in, och vi har även sett över bevattning och dränering. Nästa steg är att, i samråd med banrådet och tränarna, förfina området så att det kan användas för slag mellan 80–100 meter, samt för närspel och spel på en kort 6-hålsbana.

Glädjande nyheter är också att arbetet med det nya övningsområdet kommer att starta till våren. Förseningen har varit utanför klubbens kontroll och har berott på att marklovet dragit ut på tiden.

Den milda hösten har även gett oss möjlighet att genomföra årets invintringsarbeten helt enligt plan. Vi har till och med hunnit med att förbereda oss inför de förbättringsarbeten av vägarna som kommer att genomföras under våren.

Bland övriga åtgärder kan nämnas renoveringen av damernas omklädningsrum, nya toaletter vid 1: a tee och en uppfräschning av toaletterna på cafe 9:an.

Vision 50/50
Jämställdhetsarbetet, Vision 50/50 (ett initiativ från Svenska Golfförbundet), har resulterat i en handlingsplan för klubben med både mjuka och hårda förbättringar. Klubbledning – med stöd från styrelsen – ansvarar för genomförandet av beslutade aktiviteter Vi uppdaterar nu handlingsplanen och inkluderar i jämställdhetsarbetet inte bara kön utan även ålder och spelskicklighet. LGK ska vara en likvärdig och välkomnande klubb för både män och kvinnor, unga och gamla, elitspelare och nybörjare.

Kommunikation
Vi tror att de allra flesta medlemmar uppskattar och önskar veta vad som händer på klubben och vad som är i görningen. Kommunikation är A och O. Men man vill som medlem ha relevant information och framför allt vill man att den ska vara lättillgänglig. Vi arbetar därför med en ny uppdaterad hemsida samt tydligare och mer schemalagd information från styrelse och kommittéer. Även vår närvaro i sociala medier gås igenom. Vi försöker också få till påminnelser och liknande via sms, kring till exempel starttider.

Förhoppningsvis kommer ni börja se resultatet av detta arbete under våren.

”Ravinen” och en eventuell padelhall
Arbetet med en eventuell utveckling av området bakom övre parkeringen (”Ravinen”) har fortgått under året. En hel del information om detta har lämnats under året. Debatten har stundtals varit intensiv både i styrelsen och bland medlemmar, vilket har varit bra och givande. Ett tecken på att medlemsengagemanget och demokratin lever i klubben. Det verkar finnas en tydlig majoritet bland medlemmarna som tycker det vore bra om vi utvecklade ”Ravinen”, men det råder lite delade meningar om exakt vad och hur denna utveckling ska se ut.

Arbetsgruppen som jobbar med padelalternativet (”Padelgruppen”) håller nu på och diskuterar reviderade villkor med den aktuella arrendatorn baserat på feedback vi fått av medlemmar. Vi återkommer med resultatet av de diskussionerna. Vi i styrelsen hoppas också på att få in andra förslag på utveckling av ”Ravinen” från intresserade medlemmar.

Som vi kommunicerat vid ett flertal tillfällen så är beslutet om en eventuell utveckling av ”Ravinen” inte en styrelsefråga utan en medlemsfråga som beslutas av medlemmarna på ett medlemsmöte. Vi i styrelsen är, precis som medlemmarna, positiva till att utveckla ravinen men ser också att padelfrågan är ett projekt bland flera och inte en verksamhetskritisk fråga för klubben. Vi har arbetat fram ett förslag på hur vi kan utveckla ravinen. Ett förslag som medlemmarna ska få rösta om så att vi antingen kan uppföra en padelanläggning eller lägga det till handlingarna.

Passa på att hålla igång och utveckla swingen i vinter – gärna i vår fina Lidingö Indoor

God Jul & Gott Nytt År

önskar

Styrelsen i Lidingö Golfklubb