Månadens regelfråga augusti 2022

Publicerat: 2022-08-11 - 14:09 - Skrivet av Lars Waerland

Det dyker löpande upp frågor kring golfreglerna utifrån olika situationer som inträffar på banan under spel. Normalt sett är det ganska enkla regelfrågor som ställs för att få reda på vad som gäller i olika situationer. En gång i månaden kommer jag därför att redogöra för den eller de regelfrågor som dyker upp med förhoppningen om att sprida lite regelkunskap.

I början av juli fick jag frågan: ”Vad händer om jag spelar på fel boll?”

Det enkla svaret är att du måste rätta ditt fel innan du slår ut på nästa hål genom att spela den ursprungliga bollen, eller, om du inte hittar din ursprungliga boll spela en ny boll från föregående plats alt droppa en ny boll om din boll kan vara förlorad i ett pliktområde.

Spel på fel boll innebär att du får två slags plikt, men du behöver inte räkna det/de slag du slagit på den felaktiga bollen.

Vad står det i regeln? Ja, vi får titta i regel 6.3c Fel boll:

  • Slå slag mot fel boll. En spelare får inte slå ett slag mot fel boll.

I slagspel måste spelaren rätta till misstaget genom att fortsätta spela med den ursprungliga bollen genom att spela den som den ligger eller ta lättnad enligt reglerna:

  • Slaget som slagits med fel boll och varje ytterligare slag innan felet rättas till (både slag som slagits och varje pliktslag enbart från att spela med den bollen) räknas inte.
  • Om spelaren inte rättar till misstaget innan han/hon slår ett slag för att starta ett annat hål eller, om det rör sig om det sista hålet för ronden, innan hans/hennes scorekort lämnas in, blir spelaren diskvalificerad.

(2) Vad som ska göras när spelares boll har spelats av en annan spelare som fel boll. Om det är känt eller så gott som säkert att spelarens boll har spelats av en annan spelare som fel boll, måste spelaren återplacera den ursprungliga bollen eller en annan boll på den ursprungliga punkten (som, om den inte är känd, måste uppskattas) (se Regel 14.2). Detta gäller oavsett om den ursprungliga bollen har hittats eller inte.

Är det något annat du undrar över kring golfreglerna så är du förstås välkommen att höra av dig till mig på e-post lars.waerland@gmail.com eller telefon 070-5708158.

 

Lars Waerland, ordf Regel- och hcp sektionen