
Månadens regelfråga november 2021 
Det dyker löpande upp frågor kring golfreglerna utifrån olika situationer som inträffar på 
banan under spel. Normalt sett är det ganska enkla regelfrågor som ställs till mig för att få 
reda på vad som gäller egentligen. Därför tänkte jag en gång i månaden redogöra för den 
eller de regelfrågor som dyker upp med förhoppningen om att sprida lite regelkunskap. 

Den första frågan som jag tänker ta upp är rör övning i samband med tävlingsspel. Följande 
inträffade under en juniortävling: 

Spelare A, B och C spelare en tävling och är lottade tillsammans i en treboll och på hål 12 så 
missar spelare A en kort putt. När spelare A har hålat ut så lägger hen tillbaka bollen till den plats 
hen missat ifrån och slår putten igen och sänker den då. Spelare B säger då ”- Så där får du inte 
göra! Man får inte öva på banan under tävling.” 

Frågan är då vad är det som gäller och vad säger reglerna? Får man slå övningsslag på banan i 
samband med tävling? 

Mitt ”enkla” svar är; Ja du får öva på banan under tävling efter det att du har hålat ut på ett hål 
genom att tex slå en putt igen eller en chipp, så länge du inte fördröjer spelet. Du får även öva 
chippning på eller i närheten av tee på nästa hål. Men du får inte slå något övningsslag under 
spelet av ett hål. 

Följande står i regel 5.5 Övning under ronden eller medan spelet är avbrutet: 

Under spelet av ett hål och mellan två hål får du inte slå ett övningsslag. 

Undantag - Mellan hål får du öva puttning eller chippning på eller nära green på det hål som du 
just avslutat och varje övningsgreen, samt tee på ditt nästa hål. Men sådana övningsslag får inte 
göras från en bunker och får inte orimligt fördröja spelet. 

Plikt för brott mot Regel 5.5: allmän plikt. Om regelbrottet sker mellan två hål, läggs plikten på 
ditt nästa hål. 

Hoppas att detta klargjorde vad som gäller kring ”övning” under tävlingsspel. Personligen tycker 
jag nog att detta bör gälla även under en vanlig sällskapsrond, dvs det är ok att öva på eller runt 
en green eller tee på nästa hål så länge man inte fördröjer spelet. 

Har du några regelfrågor så får du gärna höra av dig till mig på tel. 070–5708158 eller epost 
lars.waerland@gmail.com. 

Lycka till med spelet! 

/ Lars 

 


