Golfens 10 gyllene regler

De ursprungliga ”Regler för golfspel”, utfärdades av The Honorurable Company of Edinburgh Golfers 1744, då endast numrerade till 13 st. Dagens ”Regler för golfspel” har 34 huvudregler med över 200 avsnitt och underavsnitt, totalt mer än 20 000 ord. Det är därför inte så konstigt att de flesta golfare inte bryr som om att läsa regelboken och ofta blir osäkra eller oense om dess tolkning.

Under 1982, som ett resultat av samarbete mellan USGA och GOLF Magazine, fick George Peper i uppdrag att skriva en förenklad sammanfattning av de regler som i störst utsträckning påverkar de flesta golfare.

Om alla golfare skulle lära sig dessa 10 gyllene regler, bedömer George Peper att de skulle kunna lösa 90 % av de regler situationer som golfare vanligtvis möter under en 18-håls rond. Jag tar upp dem här nedan och föreslår att du lär dig dessa så kanske de kan hjälpa dig under din nästa golfrond.

Golfens 10 gyllene regler:

1. Spela bollen som den ligger.

2. Du får inte flytta, böja eller bryta något växande eller fast, utom då du tar din naturliga stans eller sving. Pressa eller tryck inte ner någonting.

3. Du får flytta lösa naturföremål som inte är fasta eller växande, utom i ett vattenhinder eller bunker. Ingen plikt.

4. Hindrande föremål får flyttas. För fasta hindrande föremål, får du ta lättnad genom att droppa din boll inom en klubblängd från närmaste punkt för lättnad, dock ej närmare hål, utom i ett vattenhinder eller om föremålet definierar out of bounds. I en bunker, måste du droppa i bunkern. Ingen plikt.

5. Du får ta lättnad för tillfälligt vatten, mark under arbete, hål eller högar gjorda av grävande djur, var som helst utom i ett vattenhinder. På green, placerar du bollen på närmaste punkt för lättnad, dock ej närmare hål, i andra fall droppar du bollen inom en klubblängd från närmaste punkt för lättnad, dock ej närmare hål. I en bunker, måste du droppa i bunkern. Ingen plikt.

6. I ett vattenhinder eller bunker, får du inte vidröra vattnet eller marken med handen eller grunda klubban innan du slår ditt slag.

7. Om du slår din boll till ett vattenhinder och inte kan hitta eller spela den, får du antingen droppa din boll på flagglinjen eller på den plats där du slog ditt senaste slag. På tee får du pegga bollen. Ett slags plikt. Om du slår din boll till ett sidovattenhinder, får du även droppa din boll inom två klubblängder från den punkt där bollen sist skar hindrets gräns eller inom två klubblängder på den punkt på vattenhindrets motsatta gräns lika långt från hålet. Ett slags plikt.

8. När du slår din boll out of bounds eller inte kan inte hitta den efter 5 minuters letande, får du med ett slags plikt, gå tillbaka och droppa en boll på den plats där du slog ditt senaste slag. På tee får du pegga bollen. Om du tror att du har slagit din boll out of bounds eller att den är förlorad utanför ett vattenhinder, får du spela en provisorisk boll innan du börjar leta efter den första.

9. När din boll är ospelbar, får du droppa en boll på den plats där du slog ditt senaste slag, med ett slags plikt. På tee får du pegga bollen. Alternativt, droppa bollen inom två klubblängder, dock ej närmare hål, eller droppa din boll bakom den punkt där din boll låg direkt mellan hålet och den punkt där bollen droppas. Om bollen är i en bunker, måste du droppa i bunkern. Om du inte kan spela din boll som är i ett vattenhinder, se Gyllene Regel nr 7.

10. Du får reparera nedslagsmärken och gamla hål pluggar på green som är i din puttlinje men inte laga spikmärken.

Om jag fick lägga till ytterligare en regel till denna lista så skulle det vara, att aldrig röra en boll i spel utan att markera den först. Samtidigt som det finns tillfällen när du inte behöver markera din boll i spel (t ex när du har bedömt din boll som ospelbar och tar lättnad med ett slags plikt) det är dock klokt att alltid markera bollen eftersom du så inte behöver komma ihåg när du måste och inte måste markera din boll.

Svinga lugnt!

/ Lars Waerland