Tack Lars Waerland

-och välkommen Per Bystedt-

Efter fyra år som ordförande i Lidingö GK avgick Lars Waerland vid årsmötet den 14 maj och ersätts nu av Per Bystedt.

Lars har gjort en fantastisk insats för vår klubb under många år. Han har varit aktiv i Juniorsektionen varav sex år som ordförande. Lars lade grunden till den juniorverksamhet som Eric Carlberg, Magnus Ekman m fl byggt upp och sedan drivit med stor framgång. Golfen är idag den tredje största ungdomsidrotten på Lidingö. Lars har också varit ordförande i Regel- & Hcp-sektionen i LGK. Han har de senaste 15 åren även gjort en stor insats för juniorgolfen inom Stockholms Golfförbund.

Lars valdes in i LKGs styrelse 2014 och han har varit ordförande mellan 2016-2020. Han och den nuvarande styrelsen tog över en välskött klubb där tidigare ordförande och styrelse varit förutseende nog att driva igenom nödvändiga investeringar i klubbhusområde och bana.

För styrelsen, anställda, sektioner och kommittéer stod det snabbt klart att Lars hade stora ambitioner med sitt ordförandeskap. Han ville ta fasta på den tradition och kvalitet som LGK stod för och samtidigt, inom alla områden, ta klubben till en ny nivå. Efter dialog med andra klubbar, medlemmar och personal skapades visionen ”Sveriges trevligaste klubb”. Det var inte bara en vision utan också en tydlig förbättringsplan för perioden fram t o m 2020, som presenterades.  Grundpelare i planen var banan, fastigheterna samt ekonomi och styrning. Det som var nytt var att planen även innehöll ett starkt fokus på medlemmarnas mjukare önskemål såsom ett aktivt klubbliv, bättre service, bemötande och medlemskommunikation. En klubb där alla trivs och en klubb som man, som medlem,  med fog kan vara riktigt stolt över.

De senaste åren har klubbens anställda, tränarna, styrelsen, restaurangen och alla sektionsansvariga verkligen jobbat som ett team för att förverkliga detta. Det är ingen ”one man show”” att driva en golfklubb. Klubbchef med personal har gjort en strålande insats,  men faktum är att Lars, utan att detaljstyra, har haft ett klokt finger med i många frågor. Han har som ordförande metodiskt sett till att vi följer vår plan och är man som Lars en do:er, så blir det väldigt mycket gjort. Kraftigt förbättrad bankvalitet, nya bunkrar och vägar, ny parkering, ny vagnhall och konferens, ny övningsgreen, Lidingö Indoor, motiverad och kompetent personal, hög medlemsaktivitet, miljöcertifiering, 50/50-projektet och en anläggning där det sjuder av liv. Det sjuder så mycket att tillgängligheten till bana och övningsområden är en utmaning.

Det finns få saker som engagerar så mycket som den egna hemmaklubben. Göran Zachrisson beskriver detta på ett målande sätt i sin podd om ”hemmaklubben”.  På hemmaklubben finns den notoriske gnällspiken, besserwissern, särintressen, många självutnämnda gräsexperter men också en stor, tyst, neutral eller i bästa fall nöjd majoritet. Att vara ordförande i en hemmaklubb är följaktligen utmanande. Man ska nog inte sträva efter att vara populärast utan snarare vara beredd på att ofta förklara och ibland försvara de beslut man tar. Lars har lagt många kvällar på att lyssna och kommunicera diverse frågor med såväl meningsfränder som meningsmotståndare. Lars golfkunnande, engagemang  och de tydligt påvisbara förbättringarna  har nog gjort att även den mest inbitna meningsmotståndare, om än inte älskar, så garanterat respekterar honom. Lars är rak, tydlig, prestigelös, har oftast starka(men välgrundade) uppfattningar, men är aldrig sämre än att han ändra sig.

Vi och Lars är väldigt glada att valberedningen lyckats skaka fram en ny stark ordförande i Per Bystedt. Pers golfintresse, Lidingöbakgrund och gedigna näringslivs- och ledarerfarenhet borgar för att klubben framöver kommer att nå nya höjder. Välkommen Per!

Och återigen – tack Lars för en fantastisk insats!

Styrelse, personal och alla funktionärer på Lidingö GK
genom Robert Ekelund, vice ordförande