Regler och tips vid matchspel

På Lidingö GK har vi en lång tradition av att spela mycket matchspel och det finns en hel del regler som skiljer sig mot slagspel som vi normalt spelar. Här nedan tar jag upp några regler och tips som kan vara bra att känna till då du spelar match.

Matchspel är en underskattad spelform och jag skulle därför även vilja passa på att tipsa dig om att vid nästa sällskapsrunda istället spela match. Det finns matchspelsformer för alla typer av spel dvs både för två, tre och fyrbollar.

Här nedan följer 12 olika regler och tips vid matchspel. Utförligare information hittar du i Regler för golfspel:

1. På en dag för en matchtävling få en spelare öva på banan före en rond. (regel 7-1).

2. Du får inte röra din motståndares boll i spel, såvida det inte sker under letande. (regel 18-3).

Markera därför inte din motståndares boll på puttinggreen, om denne inte ber dig om det.

3. Du kan skänka ett hål när som helst innan hålet har påbörjats eller avslutats. Du kan även skänka din motspelares nästa slag så länge bollen är i vila. En skänkning kan inte avböjas eller återtas. (regel 2-4).

Du får håla ut efter det att du fått en putt eller ett hål, slå länge det inte hjälper din partner i en fyrboll eller bästboll.

4. Information om antal slag (Regel 9-2).

Om du ger din motståndare fel information om antalet slag du haft på det senaste spelade hålet eller under spelet av ett hål så förlorar du hålet.

5. Spelordning (regel 10-1).

Om en spelare spelar när hans motståndare skulle ha spelat, utgår ingen plikt, men motståndaren får omedelbart begära att spelaren annullerar det slag som slogs och i rätt ordning spelar en boll så nära som möjligt från den plats varifrån den ursprungliga bollen senast spelades.

6. Efter ett slag träffar din boll din motspelare eller dennes utrustning (regel 19-3).

Spelaren får, innan något annat slag slås, annullera slaget och spela en boll utan plikt så nära som möjligt från den plats varifrån den ursprungliga bollen spelades eller spela bollen som den ligger.

7. En boll träffar motspelarens boll på puttingreen (regel 19-5).

I matchspel utgår ingen plikt, motståndarens boll ska dock återplaceras och din boll ska spelas som den ligger.

8. Fyra boll match spel - representation av sidan (regel 30-3a).

En sida får representeras av en partner under hela matchen eller en del av matchen; alla partners behöver inte vara närvarande. En partner som varit frånvarande får ansluta till en match mellan två hål, men inte under spelet av ett hål.

9. Fyra boll match spel - fel boll (regel 30-3c).

Om en spelare får plikten för brott mot regel 15-3a (förlust av hålet) för slagit ett slag på fel boll, diskvalificeras han för hålet, men hans partner från ingen plikt även om den bollen som spelades som fel boll tillhörde honom.

10. Råd visa spellinjen (regel 8-2b).

När spelarens boll ligger på green får puttlinjen visas före, men inte under, slaget av spelaren, hans partner eller någon av deras caddies, men då får greenen inte vidröras. Inget märke får placeras någonstans med avsikt att markera en puttlinje.

11. Ignorera en motståndares överträdelse av regel (regel 1-3).

I matchspel behöver du inte plikta din motståndare om du ser att han bryter mot reglerna. Men spelare får inte komma överens om att bortse från någon regel eller plikt.

12. Om du är osäker på en regel eller ett förfarande försök och lösa det med din motståndare omedelbart (regel 2-5).

Men om ni inte är överens så måste du claima hålet innan ni slår ut på nästa hål. Du måste meddela din motståndare att du claimar hålet och kontakta tävlingsledningen. Om ingen behörig person från tävlingsledningen finns tillgänglig måste spelarna fortsätta matchen utan dröjsmål.

Lycka till med ditt matchspel!

/ Lars Waerland, Regel- & hcp sektionen