Regler Halloween

Då var banan stängd för säsongen och nu när du inte kan spela golf så får du här möjligheten att istället kontrollera och förbättra ditt regelkunnande.

Här nedan finns 10 st frågor som alla var med i kvalomgång 1 till Regel SM som arrangerades av SGF under oktober månad.

Läs frågan och gör din egen bedömning om svaret är Sant eller Falskt. De rätta svaren med hänvisning till regelboken hittar du i den PDF som finns längst ner på sidan. Lycka till!

1. En spelares boll ligger i en bunker. När spelaren gör sin baksving för sitt slag vidrör klubban en fast inbäddad sten i bunkern. Detta medför ingen plikt.

1. Om spelarens boll på spelfältet ligger i ett hål gjort av en hund kan spelaren ta lättnad utan plikt.

1. När en spelare ska ta lättnad med en klubblängd så innebär det längden på den längsta klubban spelaren har i bagen.

1. En spelare slår ett slag på en halv boll i ruffen som han tror är hans egen boll. Slaget räknas inte.

1. I matchspel frågar motspelaren hur spelaren tänker agera. ”Jag tänker ta lättnad från pliktområdet” säger spelaren men ångrar sig efter det att motspelaren slagit ett slag. Spelaren slår från pliktområdet och vinner hålet. Motspelaren begär ett domslut och hävdar att spelaren gett fel information om antalet slag enligt Regel 3.2d. Motspelaren har fel.

1. När en spelare slår på en boll som han har droppat eller placerat någonstans på banan kan den bollen aldrig vara fel boll.

1. Enligt Regel 18.3b måste spelaren meddela att hon ska spela en provisorisk boll. Att säga ”Jag spelar en till för säkerhets skull” är tillräckligt tydligt.

1. En spelare får ta lättnad genom att droppa en boll i ett lättnadsområde i vilket område på banan som helst enligt alternativen för ospelbar boll. Detta innefattar att ta lättnad för en ospelbar boll på spelfältet och droppa direkt inne i en spelförbudszon.

1. En boll kan markeras i vilket läge som helst runt bollen så länge den markeras precis bakom eller alldeles intill den. Detta innefattar att placera en bollmarkering framför eller vid sidan av bollen.

1. En spelares boll ligger i ett pliktområde. När spelaren tar lättnad med flagglinjen får spelaren välja att droppa en boll i en bunker.

Rätta svar med hänvisning till regelboken hittar du i den PDF som finns längst ner på sidan.

Har du frågor eller funderingar så får du gärna kontakta undertecknad.

/ Lars Waerland

E-post: lars.waerland@gmail.com