Hedersmedlemmen Olle Enstam har lämnat oss i sommar. Han begravdes 12 juni.

Olle var ingen ”kändis” i klubben men har haft stor betydelse för klubbens stadiga ekonomi och skötsel. Han är värd att minnas.

Vi flitiga golfare lärde känna Olle när han under en serie av år ledde våra årsmötesförhandlingar. Snabbt, högt och med tydlighet sammanfattade han diskussioner till lättförstådda proportioner. Ett proffs helt enkelt. På banan syntes han inte så ofta. Han var som hög tjänsteman i statliga företag sällan hemma på Lidingö. När han var hemma satt han gärna framför sin fina radioanläggning. I sin trädgård hade Olle för stora pengar skaffat sig en uppsättning radiomaster med vars hjälp han skötte radiokontakt med hela världen. När man mötte honom för en morgonrunda kunde han berätta nyheter från tex Melbourne som svenska dagstidningar inte hade en aning om ännu. Golfen var för Olle en trivsam form av umgänge och motion. När vi möttes för en tävlingsmatch kunde han be om att få vara med till och med 12:e (nuvarande 14:e) för att därifrån ha nära till klubbhuset. Han bekymrade sig tidigt för klubbens finanser och dess administrativa problem. Vi hade ofta svårigheter med ”ordning och reda”. Till mångas stora glädje anmälde Olle sig villig att hjälpa till.

Han blev klubbens ordförande 2003-2004 och åstadkom ”ordning på torpet”. Vi kom på fötter igen, tack Olle! Olle var liksom jag road av ”ordvrängeri” och små anekdoter (ej under bältet). Låt mig avsluta med ett exempel. Han var under en Kina resa bjuden på en affärslunch på en mycket fin restaurang. Mitt under måltiden tappade Olle besticken och tillkallade en hovmästare. Han hade sett en råtta springa över golvet. ”Do you know you have rats in the restaurant”- Sa Olle till hovmästaren. ”Yes I know we have rats in the restaurant but not in the dining room, only in the kitchen”.

Åke Envang