DETTA VISSTE NI INTE OM Jon Rahm

Den 10-14 juli 2012 spelades ”Européen Boys Team Championship” på Lidingö Golfklubb. Tävlingen blev en succé för Sverige som vann, för Lidingö Golfklubb som arrangör och ett minne för livet för Jon Rahm. Världssexan Jon Rahm har 2018 haft stora framgångar – Ryder Cup-seger för Europa, flera PGA-segrar och ska nu ”belastas” med ytterligare   ett hedersomnämnande, som stora delar av golfvärlden förmodligen inte vet anledningen till. Jag vill betitla honom som HEDERSMAN och jag ska nu berätta varför.

Såsom golfnörd och glad skribent framför jag då och då små krönikor på Lidingö GKs hemsida. När nyligen Jon Rahm vann Tiger Woods inbjudningstävling på Bahamas fick jag av en insatt klubbmedlem frågan ”varför berättade Du aldrig om Jon Rahm 2012?” Mitt svar blir hur skulle jag 2012 förstå att han skulle bli en världsstjärna?

I egenskap av starter träffade jag visserligen honom varje dag men han var för mig ” en i gänget” till finaldagen. Då kom det fram  vilken hedersman  detta var och är.

Under fredagen öppnade sig himlen över Lidingö. Tävlingen fick avbrytas men kunde återupptas vid 18-tiden. Det sena klockslaget ansågs inte vara något problem. Så här års spelar vi som bekant fram till 21:30. Det spanska laget hade begränsade framgångar och förlorade fredagsmatchen mot Nederländerna. När Jon på hotellet skulle ta ut sina klubbor för torkning upptäckte han till sin fasa att antalet var 15 d v s en för mycket! Efter en stunds – får vi anta- svettigt betänkande och rådgörande med rumskompisen enades man om att kontakta den spanska kaptenen och berätta för honom, som i sin tur omedelbart anmälde fadäsen till tävlingens Tournament Director Thorsten Hellmark från Örebro.

Thorsten som hade hunnit gå och lägga sig bytte snabbt pyjamasen till    lämpliga kläder och sammankallade tävlingsledningen. Som tur var bodde alla spelare och lagkaptener på samma hotell. Berörda lidingöbor tog sig snarast till hotellet. Ca 02:00 var beslutet fattat och offentliggjort.

Eftersom tävlingen är en lagtävling blev det laget och inte den enskilde ”syndaren”   som straffades. Spanien diskades och petades ned i rankingen. Detta fick konsekvenser för hela lottningen   av nedre seriehalvan (sex lag). Spaniens nästa motståndare blev nu Österrike i stället för Wales.

Resten av tävlingen och alla diskussioner kom nu att handla om Spanien och deras ytterst sportsliga agerande. I sitt avslutningstal hyllade presidenten för Européen Golf Association Antti Peltonen det spanska laget, vilket rev ned välförtjänta applåder. Lite märkligt var att ingen brydde sig om vem av spelarna som var den skyldige. Alla var ju unga och oerfarna. Vi var få som visste namnet. Jon var vid tillfället 18 år.

Inför den här krönikan rådgjorde jag med Thorsten Hellmark om lämpligheten av publiceringen. Han blev eld och lågor för tanken och berättade att han brukar använda händelsen i utbildnings-sammanhang. Kul att nu återberätta och all heder åt Jon Rahm.

Åke Envang