Intervju med Magnus Ekman

Hur går det för dig - Magnus Ekman ?

Lite hastigt och lustigt, och för oss medlemmar oväntat lämnade i våras LGKs headpro Eric Carlberg oss för att helt byta bort golfen och ägna sig åt annan sysselsättning. Han ersattes inte oväntat av vår 2:e pro Magnus Ekman, som nu blivit varm i kläderna och tiden är nu mogen för en närmare presentation.

PROFIL

Namn: Magnus Ekman

Född 1973

Familj: Sambon Carolina och barnen Elliot (9år) och Eddie (4år)

Bor: Södermalm

Började med golf: 1986

Blev pro: 1999

Spelhcp: 2,0

Kom till Lidingö GK: 2009

 

Hur kom det sig att Du började ägna Dig åt golf och var började Du?

Min pappa spelade golf på 70 talet och vi hade ett set klubbor stående på landet som jag brukade leka med. Sen började några kompisar spela golf 1986 och då hängde jag på och tog mitt gröna kort på Skellefteå GK.

Hur långt hade Du kommit hcp-mässigt när Du började Din PGA-utbildning?

Jag hade scratch när jag började min utbildning 1999.

Vad var det som lockade Dig att bli instruktör?

Möjligheten att jobba med något som jag var bra på och som var kopplat till idrotten lockade. Jag älskar all form av idrott och att jag skulle jobba med något som var kopplat till det har alltid varit självklart.

Har Du haft någon annan golfanknuten anställning innan Du kom till LGK?

Jag jobbade 1år på Skellefteå GK och 9 år på Nacka GK innan jag började på LGK 2009.

Är Du tillsvidareanställd eller har Du tidsbundet kontrakt?

Jag har ettårs kontrakt.

Jag antar att Du är ansluten till PGA of Sweden?

Det stämmer!

Hur ser en arbetsvecka ut för Dig? Juniorträning, egen instruktörstid, shop, kommittéverksamhet, planering m m?

En arbetsvecka under säsong så brukar jag komma till klubben 07.30 och gå igenom dagens schema för att ha koll på vilka elever som kommer. Från kl 8 är det lektioner fram till lunch , har jag någon lucka så fixar jag med klubbeställningar, administration för juniorverksamheten och planering för kommande träningar och tävlingar för juniorerna. Efter lunch är det privatlketioner till 16.00 innan jag har en kort paus för att samla lite kraft inför ett avslutande juniorpass på fyra timmar. På kvällen tar jag mailen som kommit in under dagen och ev bokningsförfrågningar. Under semestertider är det lugnare och arbetet består av privatlektioner samt trevliga dagar när det är seriespel för damer och herrar samt junior SM lag.


INSTRUKTÖRSVERKSAMHET

Från många medlemmar hör jag väldigt positiva omdömen om Dig som instruktör. Du måste besitta en ängels tålamod med människor som absolut inte har några förutsättningar att bli golfare. Känns det inte hopplöst ibland?

Alla elever har olika förutsättningar och vissa behöver träna mer än andra för att komma igång med sin golf. Jag upplever att dom som har det lite svårare ofta lägger mer tid på träning och kan på så sätt lära sig att ta sig runt banan och uppskatta spelet.

Jämfört med 1950-talet när jag började med golf finns det i dag nya tekniska hjälpmedel för instruktion. Använder Du Dig av sådan utrustning? Är t ex Trackman Din egen eller klubbens egendom??

Det är en intressant tid inom tränaryrket där det kommer ny information och nya hjälpmedel. Det är force plates, 3-D utrustning och Trackman mm. Bara att kunna ta upp sin telefon och filma i slow motion är ett fantastiskt hjälpmedel som alla har tillgång till. Jag använder mycket video i min undervisning och eleverna får en helt annan förståelse för vad som behöver göras för att bli bättre när dom kan se sig själva. Klubben har två Trackman, att kunna få ut exakta värden på klubba och boll gör det lättare att göra korrekta analyser och förändringar. När jag använder Trackman är jag dock noggrann med att titta på svingrörelsen och bollflykten innan jag plockar fram min Ipad och tittar på siffrorna.

När det gäller lektionspriser – är dessa på något sätt reglerade av PGA eller bestämmer Du detta själv? Vad kostar en lektionstimma i dag och hur lång är den? Personligen har jag under årens lopp anlitat många olika instruktörer för att dels få ordning på det hela, dels för att utröna om det finns för mig nya infallsvinklar, som kanske passar mig. Till slut insåg jag att det bara var förvirrande att prova för mig nya idéer. D v s jag uppskattar instruktörer som utgår från mina grunder och inte försöker göra om alltihop. För mig är tempo den viktigaste igrediensen. Kommentar, tack!

Priserna är inte reglerade av PGA utan fri prissättning gäller. Jag ger 25 min och 50 min lektioner och dom kostar 400 kr resp 800 kr.

Alla instruktörer har egna preferenser och det kan säkert vara förvirrande att lyssna på många olika. Det du inte kommer ifrån är att du behöver träffa bollen innan du träffar marken och du behöver ha ett svingspår och ett klubblad som stämmer hyggligt överens samt lite fart i klubban för att kunna slå ett golfslag. Jag tror det är viktigt att hitta en tränare som du känner dig bekväm med och som du har förtroende för som du sedan jobbar långsiktigt med.

Vad det gäller tempo så är det något som det sällan pratas om men är väldigt viktigt för att kunna spela bra golf. Att ha ett tempo som är 3:1 (start till topp baksving – topp baksving till träff) är optimalt för långa slag och 2:1 på närspelslag. Jag har erfarenheten av att slagen blir både längre och rakare när förhållandet stämmer. Jag kan rekommendera en app som heter Tour Tempo.


JUNIORTRÄNING

I stockholmsdistriktet är LGKs juniorverksamhet väl känd som omfattande och framgångsrik. Dina företrädare David Johnstone och Eric Carlberg har stor andel i detta men jag vet att också Du i hög grad har bidragit till detta. I begreppet juniorverksamhet ingår förutom svingundervisning också en annan mycket viktig uppgift nämligen uppfostran. Jag blir så glad när jag spelar med en artig junior (kanske ett barnbarn) och tillrättavisas om jag utom tävlan begår ett regelbrott (t ex förbättrar bollens läge). När junioren då talar om för mig att jag får två slags plikt och jag frågar: ”vem har lärt Dig det?” blir svaret: ” det har Magnus sagt.” Då inser jag på nytt vilken utmärkt uppfostringsinrättning golfen är. Min slutsats blir då att det är inte fler poliser vi behöver i de oroliga områdena. Det är fler golfintruktörer som behövs.

Vilka medhjälpare har Du med träningen? Jag känner till Viktor Magnusson men det har tillkommit några nya. Berätta! För att inte sätta press på någon vill jag att Du inte nämner något namn – men ser Du någon ny blivande elitspelare bland juniorerna? Vilka egenskaper är det som Du inför en sådan fråga främst beaktar?

Viktor har hjälpt till med juniorträningen i tre år nu och är väldigt uppskattad av alla inblandade. Han har ett lugn som smittar av sig på barnen och det är en väldigt bra egenskap.

Förutom Viktor så hjälper vår egen proffssatsande Emil Hagdahl Sörebo till med juniorträningen på utmärkt sätt. Han bidrar med erfarenhet och mycket energi.

Vi har några spelare som är intressanta och jag tror jag törs nämna Felix Pålson, han är den som kommit längst med meriter som landslagsspelare och nu college spelare i USA.

Du frågar efter egenskaper och då skulle jag säga att det är blicken i ögonen. Det är bra att ha en god fysik, bollkänsla mm men att brinna för att bli bättre och att vinna är det bara ett fåtal som har i sig.


FÖR ÖVRIGT

Ett av många uppskattat åtagande som Du och Eric Carlberg gjort under senare år är att arrangera golfresor för medlemmar. Har Du något sådant inplanerat för hösten? Blir det i så fall tillsammans med Eric? Har Du kontakt med honom och vilka är hans framtidsplaner?

Jag och Eric har en resa till Sydafrika i slutet av November som jag kan rekommendera. Vi var nere samma tid förra året och rekade hotell och banor och det är ett fantastiskt resmål på alla sätt. Det finns några platser kvar om det är någon som vill följa med!

Jag pratar med Eric flera gånger i veckan och han är glad för sitt nya jobb på SAS. Vad det gäller Erics framtidsplaner så kan jag bara hoppas att vi får tillfälle att jobba ihop igen. Det samarbetet vi hade saknar jag.

 

Till sist Magnus. Spelar Du något själv? Hur fördriver Du f ö fritiden?

Jag spelar en handfull rundor på en säsong och det är såklart alldeles för lite. I år hoppas jag på fler rundor nu när Elliot kan ta sig runt på banan utan att pappa ska behöva bära klubborna. Han är medlem på Ingarö så det blir några rundor på semestern och sen ska vi till Sydafrika och där blir det minst fem rundor.

På fritiden är jag med familjen. Jag älskar att följa med Elliot på träningar och matcher och följa spelet från sidan för omväxlings skull.

 

Lördag 8/7 spelas Vikingaskeppet – distriktets största juniortävling – som vi arrangerat årligen sedan 1979. Har LGK några segeraspiranter att hoppas på?
Kokurrensen brukar bli stenhård.

Hemmahoppen inför Vikingaskeppet är Felix Pålson och Linn Wiberg. Jag tror även på Simon Jaukkuri som visade fin form på Kevinge förra helgen.


Tack för pratstunden och lycka till med det Du företar Dig!

Åke Envang

Kommentarer

Fler artiklar

Namn Datum
Resultat Herrdag #1 2018-05-18
Familjeslaget 2018-05-10
Välkommen till Lidingö Golfklubb 2018-05-09
Grand Opening! 2018-05-05
Banan öppnar 1 maj 2018-04-27