Innan du droppar bollen

De flesta känner nog till hur man ska droppa en boll enligt reglerna, dvs att bollen måste droppas av spelaren själv. Han måste stå upprätt, hålla bollen i axelhöjd på armlängds avstånd och släppa den. Det kan dock finnas vissa saker som du bör tänka på innan du droppar din boll.

Bör du markera upp området där du avser att droppa din boll?

Även om reglerna inte kräver att du markerar det tillåtna området du ska droppa inom så är det klokt att göra det om du vill nyttja hela området inom vilket det är tillåtet ta lättnad. Om du inte gör det, och din boll först träffar marken utanför det tillåtna området, kommer du att spela från fel plats om du sedan slår ett slag på din boll. Spel från fel plats innebär att du ådrar dig 2 slag plikt. Regel 20-2b och Regel 20-7.

Får du tar bort lösa naturföremål från området där du tänker droppa din boll?

Det är tillåtet att ta bort lösa naturföremål, såsom löv, kvistar/grenar, stenar, spillning, maskar, insekter osv, men kom ihåg att lös jord och sand inte är lösa naturföremål, förutom på green. Du bör inte använda en ”borstande” rörelse då du tar bort lösa naturföremål som löv och liknande från området där du ska droppa din boll eftersom du då oundvikligen skulle flytta lös jord och sand. De lösa naturföremålen bör alltså plockas bort istället för att borstas bort i denna situation. Regel 23-1.

Får du förbättra området där du avser att droppa din boll på något annat sätt?

Bortsett från att ta bort lösa naturföremål så får du inte ”Förbättra läge, område för din avsedd stans eller sving, eller spellinje” i det område där en boll är droppas. Detta innefattar även:

  • pressa en klubba mot marken
  • flytta, böja eller bryta något växande eller fast
  • skrapa eller jämna ut oregelbundenheter på ytan
  • ta bort eller pressa ner lös sand, lös jord, torvor som återplacerats, skuren grästorv som utlagts
  • ta bort dagg, frost eller vatten.

Allt ovan enligt Regel 13-2.

Får du rengöra bollen innan du droppar den?

Ja, bollen får rengöras. Regel 21.

Får du be om råd från en medspelare, motståndare eller någon utomstående om vilka alternativ du har innan du droppar din boll?

Ja, information om regler är inte råd. Definition av Råd.

Kom ihåg att även när du droppar din boll på rätt sätt och på rätt plats kan den ändå rulla till en plats där den måste droppas om enligt reglerna. Jag återkommer längre fram om hur du ska hantera dessa situationer enligt reglerna. Men är du nyfiken redan nu så föreslår jag att du tittar på denna film som är drygt 4 minuter lång och som omfattar stora dela av Regel 20:

https://www.youtube.com/watch?v=7Nf2azcWKmg

/ Lars Waerland, ordf Regel- & hcp sektionen

Kommentarer