En man värd att hedra!

Leif Åberg porträtteras av Åke Envang.

Aktiva lidingögolfare har under de senaste 10 åren successivt kunnat uppleva en allt bättre bana. Det har kostat åtskilliga slantar men resultatet har blivit bra – ja mycket bra t o m. Men parallellt med denna utveckling har också skett en annan remarkabel förbättring. En förändring som inte kräver slagteknik eller modernare utrustning för att upplevas – vårt klubbhus med tillhörande område har också genomgått en stor förbättring. Utnyttjandet avlokaliteter har effektiviserats samtidigt som ett betydande estetiskt lyft åstadkommits. Nytillkomna medlemmar kanske inte upplevt detta men för oss äldre medlemmar är förändringen stor och mycket positiv. Ansvariga styrelsegrupperingar skall naturligtvis berömmas för detta men pennan bakom utformningarna finns hos Leif Åberg.

PROFIL

Namn: Leif Åberg

Född: 1940

Bor: Sticklingehöjden, Lidingö

Familj: Hustru två barn och fyra barnbarn

Yrke: Arkitekt SAR MSA

Började med golf: År 1955 på Rya Golfklubb utanför Helsingborg

Kom till Lidingö GK: År 1984

Uppdrag i LGK: Styrelseledamot i 10 år, varav ordf under ett år. Hedersmedlem 2014

Hcp: 12,4

ENGAGEMANG I LGK

När vi i valberedningen 1998 efterlyste namnförslag på nya lämpliga styrelseledamöter viskade en medlem i mitt öra: ”Kontakta en nytillkommen göteborgare! Han har en meriterad bakgrund från styrelsen i Delsjö Golfklubb och heter Leif Åberg”. Vi bjöd in honom till en kaffestund och presentation. Det tog inte många minuter förrän vi förstod att här har vi en mycket kvalificerad, lämplig och glädjande nog intresserad kandidat. 1999 valde årsmötet in honom och därefter har han åstadkommit åtskilligt i vår klubb.

Personligen minns jag att jag blev både positiv och lite fundersam till hur han skulle få tid med oss. Han berättade nämligen att han på uddrag av sin arbetsgivare (en stor känd arkitektfirma) var starkt engagerad i ett förnyelseuppdrag i den kinesiska staden Shanghai. Här byggdes på kort tid upp en ny stadsdel – Luodian Town – för 30000 invånare med nyanlagda 36-hålsbanan, Lake Mälaren Golf Club. Efter ett besök 1993 i Kina förstod jag lätt att Shanghai var i stort behov av den förnyelse som staden beslutat om. Gammal sjaskig bebyggelse och en enorm trängsel i stadstrafiken inbjöd till mycket arbete. Men Leif var förtjust i uppdraget samtidigt som vi förstod att hos honom fanns det idéer. Under årens lopp därefter har Leif berättat om ett 80-tal besök och stor förändring av städer i Kina.

POTENTIALEN HOS LGK

Kontrasterna mellan Shanghai på andra sidan jordklotet och Lidingö Golfklubb på cykelavstånd från hemmet i Sticklinge måste ha varit svårbemästrade men samtidigt stimulerande. Eller hur ska man annars förstå all den förändring som han ligger bakom i LGK´s byggnader och klubbhusområde. Villigt ska erkännas att jag varit tveksam till en del förslag när de presenterats. Och jag vet att jag inte var ensam. Men så fel vi hade och så rätt det blivit!

Låt mig för att inte bli långrandig erinra läsaren om de för ögat och trivseln mest påtagliga förändringarna:

- Receptionen i klubbhuset med tillhörande shop

- Klubbchefens kontor med lättillgänglighet för medlemmarna

- Ombyggnaden av driving-rangen

- Terrassen från ”Ropsten” d v s uteserveringen

- Entrén till och muren framför klubbhusområdet

- Parkeringsplatsen och området framför muren

- Ombyggnaderna av de små fastigheterna i klubbhusområdet (caddiemasteriet, kanslibyggnaden och vagnhallen)

- Omklädningsrum och personalutrymmen för banarbetarna.

-Café 9:an

INTE BARA SKRIVBORDSARBETE

Vid ett lunchbesök i april i år dök Leif upp iklädd en blå arbetsoverall. Nyfiken frågade jag naturligtvis honom om vad han höll på med. ”kom ned till gamla kanslihuset när du ätit färdigt så ska jag visa dig” svarade Leif. Då höll han ensam på att möblera hela det nya utrymmet med våra vagnskåp. Ett skåp väger några kilon. Vilket härligt engagemang!

JUBILEUMSSKRIFTEN 2013

Leif Åbergs penna är synnerligen användbar inta bara för att rita utan också för att berätta. Inför Lidingö Golfklubbs 80-årsjubileum 2013 åtog Leif sig att producera en jubileumsskrift. Vad det innebär i fråga om research, redigering, insamlande av bild- och siffermateral, inläsning av historik mm är jag väl medveten om sedan 1983 när vår klubb fyllde 50 år.

Det är ett minst sagt omfattande arbete, som jag är glad att jag kunde vara Leif behjälplig med. Med utgångspunkt från gamla kontakter med andra klubbar och Golfmuséet i Landskrona har jag spridit ut några exemplar och fått höra berömmande ord, som jag gärna vidarebefordrar till vännen Leif.

Pst! Jag är inte riktigt klar än. Vid 78 års ålder har Leif under 2017 sänkt sitt hcp till personbästa hittills nämligen 12,4 !!!. Har Du problem Henrik Stenson kan vi bidra med ”formgivare” Åberg.

Åke Envang

 

Kommentarer

Fler artiklar

Namn Datum
Jon Rahm 2018-12-14
Julrea i shopen 2018-12-14
Julmingel 2018-12-12
Julbord 8 och 9 december 2018-12-09
Invigning av Lidingö Indoor 2018-12-01