Boll i vila rubbad – plikt utgår inte

De flesta känner till att då en spelare orsakar att bollen rör sig ur sitt ursprungliga läge så får spelaren ett slags plikt och bollen ska återplaceras.

Men det finns tillfällen då du inte får någon plikt då du orsakar att din boll rör sig och jag listar dem här nedan:

• En boll som placerats eller peggats upp på tee är inte i spel förrän spelaren har slagit ett slag på bollen. Så ingen plikt utgår om bollen innan slaget oavsiktligt rubbas enligt regel 11-3.
  • From den 1 januari 2017 så har R&A samt USGA rekommenderat att man inför en lokal regel då bollen (eller markering) rubbas oavsiktligt av spelaren, spelpartner, motståndare eller någon av deras caddies eller deras utrustning. Se LGK:s lokala regler - klicka här!
  • Det utgår ingen plikt om en spelare orsakar att bollen rubbas i samband med att man tar lättnat för ett hindrande föremål, förutsatt att bollens rörelse direkt kan kopplas till borttagandet av det hindrande föremålet, regel 24-1.
  • Plikt utgår vanligtvis om en boll oavsiktligt rubbas unders letande enligt regel 18-2. Men det finns fyra undantag, då plikt inte utgår, vilka finns beskrivna i regel 12-2. Kort kan man sammanfatta dem a) leta eller identifiera boll täckt av sand b) söka eller identifiera boll i ett hinder som är täckt av lösa naturföremål c) leta efter boll i ett vattenhinder d) leta efter boll i MUA eller onormala markförhållanden
  • Om en spelare oavsiktligt rör sin boll med klubban och bollen återtar sitt ursprungliga läge, så har bollen inte rubbats enligt decision 18/2.
  • Det utgår ingen plikt om en spelare oavsiktligt orsakar att bollen rör sig i samband med mätning, tex för att avgöra om en droppad boll har rullat längre än reglerna tillåter, regel 18-2
  • Om en spelare oavsiktligt rubbar bollen och det direkt kan kopplas till lyftandet, markerande, placering eller återplacering enligt en regel så utgår ingen plikt och bollen måste återplaceras, regel 20-1 och 20-3.

När det gäller letande efter en boll är det värt att notera att om en spelare som letar efter en boll i t.ex. ett vattenhinder eller i en buske och rubbar bollen så utgår ett slags plikt oavsett om spelaren väljer att droppa bollen utanför hindret eller förklarar bollen ospelbar.

Hoppas att detta kan hjälpa dig att spara några slag under kommande säsong.

Lycka till och hoppas att vi ses på julminglet!

/ Lars Waerland, Ordf Regel- & handicapsektionen