Senaste baninformation

Veckobrev vecka 6

Hej alla medlemmar!

Välkomna till 2018 på Lidingö Golfklubb! Vintrarna fortsätter att vara av varierande slag i Stockholms området. Vissa dagar har vi snötäcke och minusgrader och i nästa stund plusgrader och grönt igen. Detta är en stress för gräset som vi faktiskt har väldigt svårt att göra någonting åt. Det vi gör är att varje gång det har blivit en varm period och yt tjälen släppt på våra greener så har vi behandlat dom med medicin så att vi ska få så friska greener som möjligt i vår.

Vi kan få svampangrepp på gräset både utan och med snö vilket kanske inta alla vet. Vi har även hjälpt till att skotta bort snön på ett antal greener för att minimera risken för att få stående is med risk för kvävskador(syrebrist under isen).

Sverige är ett avlångt land, samtidigt som våra kollegor i norr har över 150 cm snö på sina banor så klipper våra kollegor i söder sina greener visst är det häftigt! Det vi alla går och väntar på just nu är ljuset, det är solens frånvaro som gör våra dagar korta och kalla men snart är våren här håll ut!

Fram till idag ser banan väldigt bra ut och vi har minimalt med angrepp viket känns bra. Just nu ligger det snö på banan och vi har flera minusgrader vilket också är bra. Om golfbanan är frusen finns det ingen biologisk aktivitet i marken och då kan inte skadeangrepp bildas.

I maskinhallen reparerar vi maskiner och slipar cylindrar för fullt. Några nya maskiner har dykt upp och några gamla har lämnat oss. Om allt går som planerat är vi klara i mars så att vi kan börja klippa igen i april.

Just nu pågår arbetet med att röja sly runt banan. Vi har kommit 10 hål just nu och siktar på att bli klara med detta om ca två veckor. Sedan har vi några få träd som ska tas ner som skuggar våra greener eller tee eller bara mår dåligt helt enkelt. När allt detta är klart ska vi påbörja arbetet med att renovera våra bunkrar. Och det kommer jag att skriva mer om i nästa brev.

Ut och njut av vintern!

Hälsningar Magnus Adén och banpersonalen 

Veckobrev vecka 48

Hej alla medlemmar!

Nu har vi plockat in flaggorna för året och vi hoppas att ni alla har fått spela så mycket golf ni orkat. Det har varit en lång golfsäsong och allt började med en kall april och maj som sedan gick över i en torr juni, juli och augusti för att sedan avslutades med en lagom september och ett regnigt oktober. Det är mycket som har hänt på banan under året och vi hoppas att ni alla känner att vi strävar framåt med vår banskötsel och förändringsarbeten på banan.

Vi började året med att ändra våra klipplinjer på fairway, semiruff och ruffar. Under maj månad stödsådde vi alla våra greener med en krypven som heter Crystal Blue som vi känner kommer ge oss fina puttytor åren framöver. Vi har ju som bekant små greener med högt slitage så vi måste hitta rätt gräs som passar hos oss.

Vi påbörjade även det stora arbetet med att stödså alla våra slitna fairways som varje vinter får stryk av både is och svamp. Det är viktigt att få in nya gräsplantor i våra gräsytor som bättre kan stå emot dagens hårda påfrestningar av skötsel, golfspel och det "nya" klimatet som vi måste lära oss hantera på bästa möjliga sett. Borta är dom långa kyliga vintrarna med ett stabilt snötäcke.

Nu är vintrarna i Stockholm som samhället i övrigt, snabba förändringar med både temperaturer och snömängder och det är bara för oss att anpassa oss och hitta rätt taktik att få våra ytor att överleva.

Under våren började vi arbeta med det nya skötselprogrammet av foregreens och greenområden. Vi både dressade mer och luftade mer för att få bättre och ärligare spelytor runt våra greener. Klippningen blev också mycket bättre genom den nya maskinen vi köpt in för detta ändamål. Under nästan 3 månader bytte vi 100 teespridare och höjde upp över 170 stycken greenspridare som genom åren dressats ner nästan 10 cm så att bollen kunde ramla ner på ett spridarlock och bli ospelbar. Tack till Bengt och Fredrik som gjorde det mesta av detta arbete under pågående spel med ibland livet som insats....

Under sommarens  torrperiod var stora delar av vår bana gul och torr och endast där vi har vattenspridare kunde man se en grön färg. Drivarna gick ovanligt långt på våra torra spelytor till glädje för många. Men å andra sidan fick man inte en meter till godo under sista delen av september och oktober när banan var plaskvåt så allt jämnar nog ut sig till slut.

Vi har försökt att vattna mindre och mindre med åren då kostnaderna för att köpa vatten inte ska bli för stora. Däremot kommer vi aldrig att äventyra gräsets överlevnad och vi vill ju gärna presentera en grön härlig oas för alla er golfare både medlem som gäst och då behöver vi vatten när torka slår till.

Sommarens torka var positiv för svamptrycket på banan och vi kunde bara uppleva några enstaka angrepp som vi enkelt kunde behandla. De svamp prover som tagits under året har  tydligt visat att vi under året haft mindre angrepp än tidigare och vi kan bara fortsätta att jobba för att bibehålla kontroll på våra svampar som när som helst kan få fart och ställa till det på våra gräsytor.

Men då behövs två saker och det är regn och värme och om något av det saknas blir det mindre med svamp helt enkelt. Under september dressades våra fairways med över 650 ton sand. Sanden behövs för att på sikt minska leran att komma fram och göra våra fairways geggiga under höstarna när solens strålar inte längre orkar torka upp fukten i vår lerjord. Detta är ett långsiktigt arbete som i framtiden kommer att ge betydligt torrare och finare fairways att spela på även tidig vår och sen höst.

När flaggorna togs in så har hela banan luftas och våra greener djupluftats ner till 25cm. Vi har svampbehandlat både fairways och greener och dom mår fram till idag mycket bra. Arbetet med vår masterplan tog fart under oktober då några av våra diken och bunkrar lades igen.

Då vädrets gudar inte ville vara med oss kunde vi inte avsluta arbetet och vi har några dagar jobb i vår innan vi kan avsluta det projektet. Just nu under november jobbar vi med att montera ner det gamla skyddsnätet vid rangen söder om västra ladan. Inom kort kommer nya högre stolpar och skyddsnät monteras för att öka säkerheten mot Kyttingevägen vid träning på rangen. Vi kommer även att lägga konstgräs i slänten ner mot rangen så vi lättare kan hitta bollar längs näten och bollarna ska rulla ner på plan mark och direkt plockas upp av bollplockaren istället för att plockas för hand flera gånger i veckan.

I vår ska vi även påbörja arbetet med att renovera våra bunkrar som jag vet många av er har väntat länge på. Vi kommer att börja jobba på hål 7, 8 och 11. Vi ser alla fram emot att äntligen få till nya fina bunkrar med en bra och ärlig ny sand att spela ifrån. Detta arbete är uppdelat på flera år då det både är kostsamt att göra och tidskrävande samt kräver att hålet är avstängt då vi inte kan kombinera golfspel och  bunkerbyggnation samtidigt.

Nu vill jag tacka er medlemmar för en härlig säsong och för visad hänsyn för oss banarbetare.

Vi kanske ses på jul minglet på klubben i december om inte önskar jag och banpersonalen er alla en riktigt god jul!

Hälsar Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 41

Hej Alla medlemmar!

Säsongen börjar lida mot sitt slut men ännu går det att spela golf på vår vackra bana om man vill. Tittar man ut genom fönstret idag fredag morgon så ligger hela banan vit av frost och vi har för första gången i höst varit ner under O grader under natten. Banan är fortfarande väldigt blöt efter de omfattande regnet under förra veckan och vi kan bara beklaga att det fortfarande råder bilförbud men vädret kan vi inte råda över.

Det är nu hög tid att börja tömma bevattnings systemet så att inte våra spridare och ventiler fryser sönder. Även färskvatten till café 9an måste vi stänga av samt alla vattenposter runt banan, bolltvättarna  och range maskinerna som tvättar bollarna så det är många saker som måste fixas innan någonting fryser sönder. Nu står det 16 nya tallar på hål 7 vilket kommer att ge en fin inramning av hålet på lite sikt när träden får växa till sig. Det gick bra att plantera träden trots att det ösregnade och alla planteringshålen fylldes med vatten under nätterna. Vi har följt de anvisningar vi fått för att försöka optimera möjligheterna för träden att trivas hos oss o vår lerjord. Att vi valt att plantera tallar är främst ett önskemål från vår banarkitekt som gärna vill förstärka den befintliga tallskogen runt vår bana.

Projektet att lägga igen vissa diken och bunkrar har påbörjats och flyter på. Givetvis har vi även här drabbats av problem med det blöta vädret och det är främst materialtransporterna som blir problematiska. Vi har fram till nu tagit in nästan 900 ton material och blir det inte sämre väder igen så kommer vi nog klara oss bra trots allt.

Vi lägger igen diken och bunkrar för att fortsätta utveckla banan enligt den masterplan som presenterats på årsmötet. Banan kommer att kunna skötas mycket mer effektivt när många moment som idag görs för hand  försvinner och vi kan lägga mer tid på annat istället.

Banan klipps inte så mycket längre då tillväxten nu har avstannat. Vi ska försöka komma ut och klippa av våra fairways minst en gång till då dom varit för blöta att köra på den senaste veckan. Foregreens har dressats igen och luftats inför vintern och nästa vecka ska vi försöka att dressa greenerna om det är väder. Det stora projektet med att dressa våra fairways gick bra och vädret var perfekt under hela den veckan, Vi dressade ut över 600 ton sand och jag är glad att det gick så bra. För att öka kvalitén på våra fairways måste vi tillföra sand annars kommer dom alltid bli blöta och geggiga efter regn och varje vår och höst.

Vi har fått hjälp av kommunen att ta bort några träd runt tee på hål 8. Det har varit svårt att odla gräs där just på grund av bristen på ljus insläpp men nu hoppas vi på bättre möjligheter till nästa år. Vi tittar även på en möjlighet att anlägga ett tee av hybridgräs som är en blandning av konstgräs och vanligt gräs som bättre tål slitage och sämre växtförutsättningar.

Efter en inventering av maskinparken och resan ner till Jönköpings maskinmässa har vi nu tagit fram en plan för vilka maskiner som behöver bytas ut. Flera av våra maskiner används flitigt varje dag och påfrestningarna är ibland stora, så för att klara av att sköta banan på den nivå vi idag gör måste vi med jämna mellanrum byta ut det sämsta för att fortsätta kunna leverera en banan som alla vill ha.

Greenerna har denna vecka fått årets sista fasta gödning och nu är det bara invintring som väntar dom med regelbunden svamp behandling och sprutade näringsämnen. Våra fairways har denna vecka fått en dos järnsulfat och när det är rätt läge ska dom svampbehandlas innan vintern kommer på riktigt. Vi har även påbörjat att lufta dom en sista gång innan vintern och även tee kommer att luftas så fort det går.

Nu vill jag och min personal avsluta med att tacka er alla medlemmar för en härlig säsong! Vi har inte haft några allvarliga incidenter på banan under året och det är härligt att känna att samspelet mellan er medlemmar och banpersonal fungerar så bra!

Vi hoppas att vi ses till våren när värmen och ljuset är tillbaka.

Hälsar Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 37

Hej alla medlemmar!

Nu är hösten här på riktigt och snart kommer banan lysa med alla sina klara härliga färger! Vi fortsätter att klippa och sköta banan så mycket det går men sakta men säkert blir den både blötare och mörkare för varje dag som går.Vi klipper inte alla ytor lika ofta längre då tillväxten på gräset avtar just nu ganska snabbt. Det är främst avsaknaden på ljuset som avgör att gräset växer mindre nu på hösten, men fram till den första riktiga frosten så kommer vi fortfarande ha en liten tillväxt och den behöver vi för att kunna gömma undan all sand som snart ska börja dressas ut på banan.

Vi kommer redan nästa vecka börja dressa alla våra fairways om det bara är väder. Vi kommer även dressa alla greener, greenområden och tee vartefter vi hinner med. Det är 100 tals ton sand som ska läggas ut så det kommer bli många timmars jobb framöver. Vi har precis avslutat säsongens sista stödsådd av nya gräsfrön till både greener, tee och några fairways. Vi fick ut dom sista fröna första veckan i september och vi räknar med att samtliga sådder kommer hinna gro innan vintern är här. Att så ut nya gräsfrön med jämna mellanrum är väldigt viktigt för att våra gräsytor hela tiden ska få in nya och bättre gräs sorter som bättre kan stå emot slitaget från er golfare men även bättre överleva dom tuffa vintrarna men även som i år de torra somrarna.

Som ni kanske har märkt jobbar vi hela tiden med att justera spridare runt våra greener. Nu har vi hunnit halv vägs och vi hoppas vi hinner klart innan sista oktober när våra extra killar slutar för året.

Vi har behandlat våra greener med lite medicin under förra veckan när regnet och värmen skapade gynnsamma förhållanden för svamp. Det är tur att vi med jämna mellanrum tar våra prover och skickar på analys så att det går att vara beredd att lösa problem som uppstår blixtsnabbt. Just nu planerar vi jobben personalen ska göra under hösten efter vår masterplan. Det är först 14 stycken stora Tallar som ska planteras på främst hål 7 men även på något annat hål som inte är bestämt ännu. Dom kommer att förankras med tre stödstolpar per träd och med band emellan dessa. Alla träd kommer även att få vatten påsar som vi varje vecka ska fylla på under hela nästa säsong så dom nya träden kan rota sig i lugn och ro utan brist på vatten.

Efter träden ska några bunkrar läggas igen och diken dräneras och täckdikas. Detta kommer att ske i slutet av oktober och om vädret håller i sig kanske vi hinner rulla ut nytt gräs på dessa ytor också.

Vi kommer även i år behandla våra fairways med svampmedel för att försöka förhindra snömögel som gör våra fairways så tråkiga på våren. Det är ingen garanti att allt blir perfekt bara för att vi behandlar dom en gång men vi gör så mycket vi kan och det är viktigt nog för oss.

Vinterbanans greener har redan börjat dressas och jag hoppas dom kommer att bli spelklara till november när ordinarie greener stängs för året. Alla kommer väl ihåg förra hösten och att 1 november låg det nästan 50 cm snö på banan. Jag tror det är dåliga odds på att spela på en liknande 1 november i år men vem vet....

Banpersonalen tittar just nu på vilka maskiner som behöver bytas ut och vad vi behöver förändra i maskinhallen. Detta kommer även vara i fokus när vi 26 september åker på park/golf mässa i Jönköping där alla våra leverantörer kommer finnas närvarande för att ge oss det nyaste som går att erbjuda inför 2018. Då miljön är viktig för Lidingö Golfklubb ska vi titta närmare på är en spolplatta med ett cirkulerande vattensystem som gör att vi återanvänder allt spol/tvätt vatten vi använder dagligen.

Detta gör att vi framöver minimerar utsläpp av farliga ämnen till naturen vilket troligen inom några år kommer vara ett miljökrav för samtliga golfbanor.

Nu hoppas vi på ett grymt höstväder så ni kan spela så mycket golf ni bara orkar!

Hälsningar Magnus Adén med banpersonalen

Veckobrev vecka 34

Hej alla medlemmar!

Almanackan visar slutet på augusti men vädret håller fortfarande i sig över Lidingö Golfklubb. Årets sommar kanske inte går till historien som en av dom bästa, men ur golfsynpunkt tror jag nog att vädret har varit helt perfekt med runt 20 grader och minimalt med regn. Mina kollegor söderut i detta avlånga land har däremot fått massor med regn och dom har verkligen fått kämpa hela sommaren för att kunna få till bra banor, men dom har aldrig varit så gröna som i år.

Jag vill passa på att gratulera alla deltagare och vinnare i årets KM. Kul att se så många bra resultat och kul med lite röda siffror under årets tävling vilket även borde vara ett bra betyg åt banan. Ni ska veta att KM är också banpersonalens höjdpunkt på året, det är många timmars arbete bakom en KM bana och vi är alltid oroliga för att allt ska regna bort. Arbetet börjar för oss flera veckor innan tävlingen och det är alltid roligt att göra en bra bana till KM med lite randiga klipplinjer och snabba greener. Hastigheten under årets KM låg på mellan 10–10,5 vilket är optimalt för våra greener. Om det är snabbare får vi för få ärliga flagg placeringar och vi skulle behövt större greenyta att jobba med.

Just nu luftar vi alla fairways för att få ner mer luft till rötterna. Våra tee kommer också att luftas de närmaste veckorna. Vi har redan dressat och luftat alla greenområden och runt mitten på september påbörjar vi att dressa fairways. Vi har även planerat en giva fast gödsel till våra greener så att dom börja stärka upp sig inför hösten. Vi daggar banan varje morgon nu för att slå bort vattnet från grästopparna och minska svamptrycket. Det är även trevligare att spela på gräsytor utan dagg även om dom inte är klippta ännu.

Vi har denna vecka dragit igång projektet med att höja upp våra greenspridare. Det tar ca 30 min att gräva och justera en spridare om allt flyter på. Runt greenerna har vi mellan 8-10 stycken så vi har några timmars grävande framför oss. Tänk på att aldrig slå mot en banpersonal som inte ger ett tydligt klartecken.

Vi har tagit nya svamp prover på greenerna och nu väntar vi på resultatet de närmaste dagarna. Vi har bara behandlat greenerna två gånger under året med medicin och det har troligen sin förklaring i det torra vädret vi haft. Vi har kört röjsåg runt dammar och diken och skogsbackarna så vi hoppas nu att ni ska ha lite lättare att hitta era bollar när det inte blir som ni tänkt med slagen.

Planeringen inför höstens arbeten är i full gång och under oktober och november kommer det hända mycket ute på banan. Vi kommer jobba vidare med vår masterplan och nu ska några diken och bunkrar läggas igen samt ett antal nya träd planteras. Banpersonalen kommer vara delaktiga i alla arbeten och även rulla ut nytt gräs på de ytor som är i spel direkt under våren.

Under mars-april kommer bunker renoveringen starta upp. Vi kommer att börja med att göra 10 bunkrar under våren vilket är lagom att hinna med att både bygga och sedan sköta för banpersonalen.

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 30

 Hej alla medlemmar!

Jag hoppas att ni alla njuter av den svenska sommaren och kanske även spelar lite golf. Jag hoppas verkligen att ni passar på att besöka någon annan golfbana nu under semestern för att få lite nya utmaningar med golfspelet. Det är just nu som många banor är som bäst! Det är väldigt torrt just nu och många golfbanor lider av bristen på vatten. Vi försöker vattna lagom på dom kortklippta spelytorna,  resten av banan är just nu gul och stenhård men kommer att bli grön igen under hösten när fukten kommer tillbaka och temperaturen sjunker igen. Det är ovanligt med så här långa perioder helt utan större regn, men det är nog bara att vänja sig med det skulle jag tro.

Tur att klubben ser över möjligheten att skapa mera vattenmagasin inom golfbanan och redan har borrat efter vatten under våren. På banan jobbar vi på för fullt med att hålla den i så fint skick det bara går. Vi röjer i dammarna, slänter och skär bunkerkanter denna vecka. Greenerna har såtts om för andra gången med krypven frö och nu återstår bara en sådd till under slutet av augusti. Nästa vecka ska vi dressa greenerna inför KM och ge dom lite vätmedel. Alla fore greener har dressats under veckan och nu ligger sanden där helt perfekt.

Vi skulle ha vertikalskurit alla fairways denna vecka  men på grund av det torra vädret väljer vi att inte stressa gräset i onödan och inväntar svalare och lite fuktigare väder. Under förra veckan behandlade vi greenerna mot svamp då balansen mellan värme och bevattningens fukt skapade problem för oss. Vi fick stopp på angreppen och nu har vi bra koll på läget igen.

Banpersonalen är även vi  inne i semesterperiod och vi har minst två personer på semester hela tiden. Tur att våra säsongsarbetare nu är varma i kläderna och kliver fram och sköter banan som vilken fullfjädrad greenkeeper som helst. Stort tack grabbar för det ansvar ni tar och för det härliga gäng ni har skapat. Jag hoppas flera av er kommer tillbaka nästa år.

Ut och njut av solen och vår härliga golfbana!

Magnus Adén och banpersonalenVeckobrev vecka 27

Hej alla medlemmar!

Nu är sommaren här och förhoppningsvis njuter många av semester och golf. Vi på banan kämpar vidare med att sköta och förbättra banan hela dagarna. Just nu är det fokus på ungdomstävlingen Vikingaskeppet som spelas på lördag 8 juli. Vi önskar hela startfältet lycka till och vi håller givetvis en extra tumme för våra egna duktiga ungdomsgolfare här på klubben. Under högsommaren växer banan mindre om det inte regnar mycket förståss...

Ruffarna har börjat att torka och bli glesa och man ser tydligt vilka ytor som vi inte vattnar. Vatten är just nu en bristvara i landet, detta hänger ihop med att vi har mindre snö på vintrarna och mindre regn generellt. Vi försöker vattna banan så lite som möjligt för att hushålla med vatten och det kommer att innebära att vissa ytor kommer bli torrare nu under högsommaren men fullt spelbara. Alla måste bidra till att hushålla med vatten så det inte tar slut för vad gör vi då?

Vi har nu borrat en egen brunn för att själva ta upp vatten ur marken att vattna golfbanan med och därmed minska mängden inköp av kommunalt vatten. Masterplanen vi jobbar med innebär även att på sikt bygga större vattenmagasin på området så på lite längre sikt ska vi inte behöva köpa mer vatten alls vilket är en jättevinst för alla.

För drygt en vecka sedan slog blixten ner i bevattningsanläggningen och vi kämpar fortfarande med att försöka laga alla delar som tog skada. Det är väldigt många tekniska lösningar och invecklad elektronik som vi själva tyvärr inte kan klara av att laga så vi sitter lite i händerna på våran bevattnings support som givetvis har fler anläggningar att lösa. Men vi har läget under kontroll och kommer det bara några droppar från himlen dom närmaste dagarna så kommer vi att lösa detta också.

Vi har börjat stöd så alla tee inför hösten, frön gror bäst under augusti månad när fuktigheten kommer tillbaka så därför måste vi påbörja arbetet redan nu så alla frön ligger i marken innan dess. Greenerna kommer att få gödning nästa vecka i fast form då dom just nu är tävlings greener inför vikingaskeppet och nästan inte växer alls. Dom kommer även få vätmedel för att behålla fukten i marken så gräset tar upp vattnet istället för att det ska försvinna neråt i dränerings systemet.

Vi har kört mycket röjare runt banan senaste veckorna längs alla diken, dammar och bunkerkanter. Allt detta gör vi för att helheten ska se fin ut och att det ska bli enklare att hitta bollen. Våra bunkrar kämpar vi vidare med och vi fyller på ny sand vartefter det behövs. Många verkar ha svårt att kratta bunkrarna ordentligt efter sig och man undrar ju ibland om man verkligen gör sitt bästa för att lämna den i samma skick man fann den...

Nästa vecka kommer våra fairways få gödning i fast form. Det förutsätter dock att bevattnings anläggningen fungerar perfekt igen, annars får vi snällt vänta några dagar innan den är lagad. När dom börjar växa igen om ca 2 veckor ska dom vertikalskäras och luftas inför hösten. Detta gäller även greenområden och tees.

I månadsskiftet juli/augusti kommer våra greener stödsås igen med krypvenen Crystal Blue. Det är andra stödsådden för året och vi kommer att genomföra  ytterligare en under september månad om vädret vill vara med oss. Vi vill öka mängden ädelgräs i greenerna och därför väljer vi att stödså med krypven som vi tror passar vår banan och slitage bäst just nu.

Vi har lagt tid på att fixa till rabatterna runt klubbhuset denna vecka och nu ser det riktigt trevligt ut tycker vi. Det är kul med lite blommor och färg runt klubbhuset och jag hoppas det blir mer på sikt.

Njut nu av sommaren och ha en härlig semester!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 25 

Hej Alla medlemmar!

Bara några dagar kvar till midsommar och nu känns det som att sommaren är här på riktigt! Äntligen har dom kalla morgnarna och uteblivet regn försvunnit!

Kyla och brist på nederbörd  är den sämsta kombinationen för en golfbana på våren som man vill få att växa ihop snabbt. Nu har våra gräsfrön grott över hela banan och det märks tydligt när man spelar.

Greenerna har en lagom mängd gräs och vi hoppas att ni alla gillar bollrullen. Det är snart dags för lite mer mat på våra fairways som kommer att ge oss dom där härligt gröna gräsytorna att spela ifrån under hela hösten. Även våra greener får mat regelbundet och just denna vecka har dom även fått en dos vätmedel som gör att sandmaterialet som gräset växer i kan behålla kvar vattnet till gräsets rötter.

Vi har gräsrötter i greenerna som är ca 10-15 cm långa och det är där nere som gräset hämtar sitt vatten och en hel del näring för att överleva. Vi har luftat greenerna för ca 1 vecka sedan och det gör att gräsrötterna även får tillgång till mer syre för att optimera tillväxten men även för att få ner regnvatten till rötterna som en typ av dränering.

Ogräsbehandlingen av våra ruffar har under våren blivit jättebra. Det kalla vädret har gjort att den växt explosion som brukar komma i mitten på maj uteblev och då hann vi med att träffa rätt nästan överallt med vår spruttruck som gör att ogräsen inte får fäste och vissnar ner innan dom blir för  livskraftiga. under förra hösten när vi klippte våra högruffar lade vi stor möda på att ta bort alla klipprester och det har till i år givit mindre extra näring till ruffarna som idag känns lite glesare och enklare att spela från. Jag tror att det upplevs lite enklare att hitta bollen för er golfare för det var länge sedan det pratades så lite om våra ruffar.....

Vi har nu borrat en brunn för att ta upp vatten till bevattningsanläggningen. Det nya borrhålet ligger mellan dam tee på hål 15 och 17 längs med diket, där nu vattnet ska pumpas ut för att rinna hela vägen ner till vår bevattnings damm vid hål 2.

Det vi nu ska jobba vidare med är att utöka vår möjlighet att lagra vatten inom området och där finns det redan förslag i vår nya masterplan som ska följas upp och utvärderas och i framtiden anläggas.

Nu hoppas jag att ni alla får en härlig midsommar och får njuta av lite ledighet och kanske bra golf!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 21

Hej alla medlemmar!

Äntligen kom värmen och nu har gräset börjat växa ordentligt igen. Vi ser nu att allt i naturen växer så det knakar och det är härligt att se den gröna färgen ta över mer och mer. På banan har det varit full aktivitet med alla skötselmoment på en gång.

Vi har sått om alla fairways med vår nya gräsblandning och vi väntar med spänning på att dom ska börja gro och få våra fairways att växa ihop. Vi har sått om dom mest skadade tees och fore greens och nu har greenerna vertikal skurits i två riktningar och dressats med ca 25 ton sand och till helgen klipper vi ner dom inför sommaren. Alla områden på banan har under vecka 20 fått gödsel så nu kommer det växa så det knakar.

Just nu pågår även bekämpning av ogräs på hela banan, det är ju främst maskrosor som ögat ser lite överallt men även tistlar, klöver och andra ogräs vill vi försöka få bort från våra spelytor. Alla bunkerkanter har trimmats och vissa bunkrar har fått lite mer sand. Många vattenspridare har justerats och nu funkar vår bevattning perfekt igen vilket är härligt då vi har en lång varm och troligen torr sommar framför oss.

Bristen på regn och snö gör att grundvattnet är väldigt lågt. Golfklubben jobbar nu intensivt med att försöka få till en möjlighet att borra efter vatten inom vårat område för att på sikt slippa köpa kranvatten av Lidingö stad att vattna med. Som ni kanske har märkt har vi provpumpat det befintliga borrhålet på hål 2 och hittat en del vatten men nu fortsätter arbetet med att planera nya borrhål och framtida lösningar.

Trycket på våran range har under våren varit otroligt stort och fler bollar än någonsin har slagits ut. En anledning till detta är att grannklubben Ekholmsnäs har sin range stängd för renovering. Troligen bidrar även att  vi numera inte stänger rangen på kvällarna och många tränar nu tills det blir mörkt. Det är banpersonalen som plockar bollarna på rangen två gånger om dagen under veckodagarna och en gång varje helg när vi klippt klart på banan.

Jag ber er alla att vara försiktiga när ni slår om grabbarna är ute och jobbar på rangen.

Hoppas alla njuter av värmen som äntligen är här!

Vi ses på banan.

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 18

Hej alla medlemmar!

Varmt välkomna tillbaka till en ny golfsäsong på Sveriges förmodligen trevligaste golfklubb. Jag hoppas att ni redan hunnit spela lite golf under den senaste veckan här på klubben eller slagit några bra slag på rangen. Nu har banan varit öppen en vecka och solen skiner, men vart är värmen som gör att det växer?

Vädret är fortfarande lite upp och ner och vi har i stort sett ingen tillväxt alls på banan. Gräset vi spelar på är grönt men fortfarande väldigt ömtåligt och jag ber er alla att tänka på att inte slita på gräset i onödan och då främst på våra greener.

Vi har haft frost varje natt dom senaste veckorna och alla kommer nog ihåg att hela banan var täckt med ca 5cm snö för lite drygt  en vecka sedan. Nu får vi hoppas att vädret vänder så vi får igång tillväxten och kan få till en härlig golfbana igen.

Kylan på nätterna gör att vi får vänta med att lägga gödsel på många ytor då gräset inte har någon förmåga att ta upp näringen när det är så kallt. Även våra frön vi sått ut under  flera veckor  har inte grott ännu av samma anledning så vi får snällt vänta tills värmen kommer innan banan läker ihop helt och blir som vi vill ha den. Men vi får inte glömma bort att vi bara är i början på maj! Vädret kan vi faktiskt inte rå på men vi på banan står redo att börja arbeta hårt så fort vädret vänder.

Nästa vecka kommer flera av våra fairways sås om med en ny typ av såmaskin som vi lånat av en leverantör. Vi har själva skapat en egen gräsblandning för våra fairways med bra grässorter som ska kunna ge fina och gröna fairways under hela golfsäsongen. Vi har även tagit hem frön till fore greens och tee som kommer stödsås allt eftersom. Adam har redan börjat använda den nya luftaren vi köpte in i vintras och den fungerar utmärkt.

Vi har nu luftat hela hål 1 och det är knappt man lägger märke till alla hål han har skapat för att ge bättre utrymme till luft nere i marken åt gräsrötterna. Denna maskin kommer vi använda så mycket det går på i stort sett hela golfbanan utom på greenerna och det är en fröjd att se den arbeta.

Det är roligt att höra att många gillar dom nya asfalterade vägarna, visst ser det trevligt ut, skönt att köra och gå på och till sommaren när torkan kommer blir det mycket mindre damm när vi kör med bilar och gräsklippare.

Vi kommer fortsätta att asfaltera vägar framöver för det minskar även banpersonalens arbete med att justera vägarna efter alla regn.

Efter vinterns fällning av skog runt greener och flera fairways kan vi nu tydligt se skillnad med ljusinsläpp på banan. Det är främst förmiddags ljuset vi vill åt så banan torkar upp snabbt och ger gräset en rejäl dos av fotosyntes vilket är livsviktigt för att gräset ska växa och må bra.

Nu önskar jag er alla en fortsatt trevlig vår och vi får alla hoppas på lite mer värme på nätterna.

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev Vecka 15

Hej alla medlemmar!

Först vill jag tacka er som kom och hjälpte till på årets städdag! Allt går så himla fort när man är många och vi är så tacksamma för all hjälp! Förutom städdagen har vi även hunnit med årsmöte, masterskväll och flera utförda jobb inför öppningen.

Bland mycket annat har vi asfalterat klart gångvägarna enligt plan och timmerbilarna är här med jämna mellanrum och kör bort det timmer vi fällt under vintern. Det mesta av riset har flisats på plats och lämnat området.

Några bankillar jobbar hårt med att gräva upp och byta ut våra vattenspridare på tee. Förra veckan byttes över 75 spridare ut och förhoppningsvis blir vi klara under denna vecka de kvarvarande. Senare under året ska vi höja upp våra greenspridare på banan och det är över 200 stycken så det blir mycket gräva i år...

Den övre parkeringen har städats upp och planats ut så nu får vi plats med många fler bilar där.

Greenerna har fått vätmedel som behåller fukten och sedan har vi gödslat dem med lite vårgödsel samt sått dem med krypvenen Crystal Blue med vår nya såmaskin. Vi har sått ut över 300 miljoner frön i våra greener (det går åt ca 10 miljoner frö/kg) så nu hoppas vi på bra väder så greenerna kan börja gro.

Crystal Blue har en väldigt fin mörk grön färg men även en bra grön vinterfärg. Den startar att växa tidigt på våren och är oerhört köld och värmetolerant. Crystal Blue ger en superb puttingyta och läker snabbt ihop efter skador och slitage. Den ska dessutom klara skugga lite bättre än andra krypvener men det återstår att se om det fungerar hos oss.

Greenerna har även dressats med 40 ton sand. Greenerna är ännu så länge endast klippta en gång på 4,5 mm höjd. Än så länge är det alldeles för kallt på nätterna för att växtligheten ska komma igång och jag räknar inte med någon kraftig tillväxt förrän mitten på maj månad vilket är helt normalt för Stockholm. Om man ser sig omkring i naturen så ser man tydligt att vi inte är i någon tillväxtperiod ännu och det är knappt så att blåsipporna har vaknat för året.

Både greener och tee har klarat vintern väldigt bra. Våra fairways fick en del skador under det kraftiga snöovädret i slutet på oktober förra året men de kommer att täta på sig så fort tillväxten tar fart.

Rangen är öppen sedan några dagar och de nya bollmaskinerna och bolltvättarna fungerar bra. Det är roligt att se så många stå och träna inför årets golfpremiär på banan.

18- hålsbanan hade vi hoppas öppna torsdagen den 20 april kl 10.00 med bollränna, men nu verkar vädret inte riktigt vara med oss så vi får återkomma under nästa vecka.

Vi på banan vill önska er alla en glad påsk!

Magnus Adén och banpersonalen 

Veckobrev vecka 13

Hej alla!

Vilket underbart vårväder vi har för närvarande! Detta gör att banan torkar upp och vi kan påbörja årets arbeten redan nu i mars. Vi har denna vecka påbörjat arbetet med att förbereda greenerna inför säsongen.

Vi har tagit in alla avspärrningar, vältat dom och behandlat dom med vätmedel och färg. Vätmedlet gör att greenerna inte torkar ut och färgen gör ytan mörkare så den tar emot mer solljus.

Vi har fortsatt att plocka ris runt banan och vi har kört röjsåg på några hål där det har börjat komma upp för mycket sly. Alla transportvägar och parkeringar med asfalt har sand sopats så nu är vi äntligen av med allt grus. Alla näten runt rangen är nu äntligen lagade och justerade och nu är dom alla uppe igen.

Under veckan ska vattnet kopplas på till dom nya bolltvättarna, om vi bara blir av med minusgraderna på nätterna, annars fryser prylarna sönder. Man glömmer lätt bort att det fortfarande är mars....

Rangen kommer att öppnas måndag 3 april kl 10.00.

Det är många som använder sig av vinterbanan just nu och det är väldigt roligt att se. Men man kan tydligt se att det sliter hårt på dom gräsytorna som vi spelar på. Dom uppklippta vintergreenerna har nästan dött pga allt spel som pågått under hela vintern oavsett väder å vind.

Men med lite varmt väder nu under våren och lite kärlek från banpersonalen så är dom snart gröna och fina igen tro mig. Några har kommenterat sin oro över att gräs tee används och blir förstörda och varför vi inte flyttar på tee kulorna som på sommaren. Detta gör vi bara för att vi vill ha alla skador på samma ställe och inte på hela tee för gräset kommer inte börja växa på flera veckor ännu och då är det bättre att laga rejält på en plats /tee och så spelar vi på resten av ytan när hala banan öppnar.

Alla golfbilar har denna vecka flyttats upp till nya elbils garaget vid klubbhusområdet, detta är ett jättelyft för hela anläggningen och kommer förenkla allt runt golfbilarna på klubben.

Vi har nu beslutat om datum för städdag här på golfklubben. Söndag 9 april kl 10-13 kommer vi att vårstäda banan, främst ska vi kratta ris efter vinterns skogsvårdsprojekt på hål 10,13 och 14 och ni är alla varmt välkomna.

Vi avslutar med grillkorv som vanligt.

Ut och njut av vårsolen!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 10

Hej alla medlemmar!

Här kommer en rapport om banan efter en märklig vinter som vi fortfarande befinner oss i.
Men nu är åtminstone ljuset tillbaka på riktigt vilket är superhärligt. De senaste veckorna har vi jobbat med att ta bort is på de fyra greener som ligger i norrläge.

Vi har både arbetat med kalimagnesium/kol som gör att snön och isen smälter snabbare. Kalimagnesiumet bildar små kanaler i isen som gör att varmluften kan komma ner och på så sätt påskynda smältningen. Kolet skapar en mörk yta som effektivt tar emot solstrålarna och skapar mer värme på ytan och på det viset går smältningen snabbare.

Samtidigt som vi inte vill ha is på greenerna vill vi ha snö på dem eftersom den ger ett bra skydd mot kyla och de temperatursvängningar som råder under framförallt mars-april.

Nu är dessutom gräset extra känsligt då det varit utan näring, vatten och solljus under många månader. Den reservnäring som gräset fick för att lagra in i "skafferiet" under senhösten börjar nu ta slut och varje påfrestning som kan undvikas kommer ge oss en mycket bättre vårstart. Fortsätter det varierande väder vi har kan vi komma att behöva vårtäcka några greener som extra skydd för att minimera risken för bakslag.

Under vecka 7 påbörjade vi arbetet med att fälla träd runt banan enligt skogsvårdsplanen. Igår blev vi klara med etapp 2 som omfattat arbete på hål 10,11,12,13 samt 14. Ris och timmer är samlat i depåer på banan för borttransport. Många av de äldre stora träd vi tagit ner var sjuka och ruttna invändigt så av säkerhetsskäl känns det väldigt bra att många av de nu är borta. Man kan också konstatera att vi nu har mycket mer instrålning av ljus på dessa hål än tidigare och vi kommer även få betydligt mer luftrörelse vilket är väldigt bra. Avblåsta och skadade träd ska sågas upp i god tid innan banan öppnar igen.

Enligt plan har Bengt varit på kurs för att förnya sitt certifikat för kemisk behandling av grönytor. Nu är vi totalt tre personer på anläggningen som har detta certifikat.

Rangens skyddsnät har tagit en del skada av hårda vindar vilket ska lagas nu när snön försvinner. Även ett metallstag uppe på maskinhallens takt har skadats och där måste nya bultar fästas för att inte nätet ska ramla ner.

Nätet längs tee 2 kommer att sättas upp nu under mars om vädret tillåter. Vi kommer även sätta upp ett skyddsnät på hål 13 vid damtee.

I maskinhallen börjar vi så smått se ljuset i tunneln och de flesta maskinerna börjar bli redo för en ny klippsäsong. Nya maskiner har kommit och nu väntar vi på att få börja använda dem.

Årets bankillar är i stort sett utsedda och vi har tur att få tillbaka de flesta säsongskillarna vilket underlättar enormt då vi kan arbeta med banan istället för att lära upp nya personer. 

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 3

Hej alla medlemmar!

Hoppas att ni alla fick en härlig jul och firade in det nya året ordentligt. Här på golfklubben har det varit full aktivitet med pulka åkning och skidåkare i mängder. Det är härligt att se att vår anläggning är så mycket mer än "bara" en golfbana under sommaren. Trots att vi fått nästan  1 meter snö på golfbanan sedan november så börjar banan lysa grön igen.

Denna vinter känns  annorlunda än tidigare då det har kommit rejäla snöfall följt av rejäla blidväder som smält bort nästan all snö igen. Vi har fortfarande  nästan ingen tjäle i marken då snön alltid kommit före kylan tyvärr. Snön hindrar ju kylan från att tränga ner i marken och skapa tjäle. Som jag tidigare skrivit vill vi ha tjäle för att minimera möjligheten för svampskador men uppenbarligen får man inte allt man önskar sig...

Denna vinter har inneburit att vi har fått behandla våra greener lite extra med svampmedel för att försäkra oss om att ha bra greener till våren. Den senaste  behandling gjordes på självaste nyårsafton på samtliga greener för att då passade vädret perfekt för behandling. Stort tack till Bengt och Adam som avbröt sin ledighet  för att komma in och arbeta med att säkra upp våra greener!!! Utan engagerad personal blir det ingen golfbana tro mig.

Något som vi i banpersonalen alltid ser fram emot efter jul är att ta emot nya maskiner! Redan denna vecka har två nya golfbilar till banpersonalen levererats och vår nya såmaskin till greenerna. Om någon vecka kommer dom två nya slipmaskinerna till verkstaden och äntligen kommer Peter kunna både slipa klippcylindrar och montera ihop klippaggregat samtidigt. Idag måste han göra vissa moment manuellt under slipningen men med dom nya maskinerna kommer det mesta att ske automatiskt vilket kommer att spara mycket tid för oss i maskinhallen.

Vi har även innan jul fått en ny luftare levererad som ska användas till tee, fore-green och fairway. Den vi har sedan tidigare är över 30 år gammal och har sina begränsningar kan jag säga. På klippsidan väntar vi på en gräsklippare som ska klippa alla våra greenområden på ett bättre sätt.

Vår banarkitekt Johan Benestam vill att vi klipper våra greenområden lite annorlunda framöver så då behövde vi också uppdatera maskinvalet för just detta. Under vissa perioder kommer vi även kunna klippa tee med denna maskin.

Vi har även under vintern utrustat vår stora traktor med en begagnad snöplog och sandspridare. Utan dessa nya prylar hade vi fått svårt att ta bort dessa mängder snö som fallit och framförallt inte kunnat sanda alla ytor de stunder som det varit glashalt ute på asfalten.

Ute på banan kommer vi nu fortsätta städa upp trasiga träd efter både blåst och tung snö. Vi kommer även under februari få hjälp av skogs sällskapet med mer skogsvård i våra grönområden.

Det är fortfarande vädret som styr hur mycket arbete som kan göras, vi måste ha bra markförhållande och helst tjäle för skogsmaskinerna att åka på. Att fälla ett träd är det enkla, att köra ut timmer och allt ris från skogen och lägga på en lämplig plats är det svåra.

Just nu planeras och beställs alla prylar vi behöver inför säsongen. Det är allt från nya flaggor, krattor, arbetskläder, gödsel, sand, drivmedel ,tvättmedel och givetvis alla reservdelar till vår stora maskinpark. Allt måste klaffa så vi är redo till våren när banan ska öppna igen. Alla planerade markjobb som ska ske under våren bearbetas också för fullt. 

Hälsningar Magnus Adén och banpersonalen.

Veckobrev vecka 49

Hej alla medlemmar!

Julen står redan för dörren, men det känns som att vi stängde banan igår.

För många kändes det säkert som att golfsäsongen 2016 fick ett perfekt slut, flaggorna togs in på måndagen 31 oktober och snön låg 50 cm djup bara 1 vecka senare. Ur en golfares perspektiv förstår jag att detta måste vara helt perfekt. Men för oss som ska förbereda banan blev in vintringsperioden väldigt kort för att hinna med alla dom jobb som måste göras för att få en golfbana att överleva fem månader vinter så bra som möjligt. Det var över 100 år sedan Stockholm fick så mycket snö på en gång i början på november så tur för oss att detta är högst ovanligt. Nu när snön försvann så har vi hunnit klart med alla in vintringsarbetena.

Det pågår ständigt en biologisk aktivitet i markytan så länge den inte är djupfryst. Därför är det alltid kyla alla banarbetare önskar sig av tomten så att marken fryser ihop och minimerar möjligheten för svampangrepp. Ur ett miljöperspektiv är det också väldigt bra att marken fryser så vi slipper svampbehandla ytorna kemiskt flera gånger under vintern då det inte behövs om marken är frusen.

Under förra veckan behandlades alla våra ytor igen med svampmedel så nu hoppas vi på mer kyla och sedan kan snön komma när den vill så vi får en vit jul i år.

Den stora mängden snö skapade även stora problem för våra träd runt banan. Många grenar och toppar på träden gick av på grund av den tunga lasten som snömängden innebar. Vi har nu påbörjat att städa upp runt banan och sågarna går varma.

I maskinhallen pågår arbetet med att tvätta maskiner och plocka av alla aggregat som ska slipas. Varje maskin ska dessutom få oljebyte, nya filter och genomgång av all elektronik samt hydraulsystem. Det är många moment som ska göras och det är minst tre månaders jobb för vår mekaniker Peter.

Under december kommer vi att påbörja att fälla lite träd runt banan och då främst runt hål 10,11,12,13 och 14. Detta gör vi för att förbättra ljusinsläppet på banan samt för att få en bättre luftcirkulation. Under januari kommer vi få hjälp av skogssällskapet att fälla större träd och köra ut stockar och riset från banan så vi kan få det fint till våren igen.

Det planeras för fullt med arbeten som skall startas under 2017 och snart vet vi omfattningen på detta. Det gäller i första hand nya gångvägar med asfalt, renovering och sandbyte av ett antal bunkrar samt att justera och lägga igen några andra bunkrar och diken som ligger fel i förhållande till dagens spel på banan.

Hoppas vi ses under julminglet i klubbhuset innan jul!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 43

Hej alla medlemmar!

Stort tack till er alla för en fantastisk golfsäsong på Lidingö Golfklubb!

Det är inte många gånger jag upplevt en så lång och härlig golfsäsong med hög kvalitet på golfbanan i kombination med ett så fantastiskt väder ända fram till slutet av oktober. Vädret är ju en otroligt viktig faktor för golfen och ett sånt här år är det jackpott för såväl banpersonal som medlemmar och gäster.

Vi har kunnat sköta vår bana och hålla en bra kvalitet under så gott som hela året från april till slutet av oktober och det är vi väldigt nöjda med. Inte ens under september-oktober har vädret hindrat oss från att göra alla de åtgärder vi har planerat utan att vädret stoppat oss. Och det är första gången sedan jag kom hit för snart 4 år sedan.

Vi har som jag tidigare berättat både luftat alla ytor, dressat ut 100-tals ton sand på hela banan och svampbehandlat våra greener för att kunna gå in i vintern så bra förberedda som möjligt.

Om ni tycker att banan ser oförskämt grön ut beror det på att vi har sprutat ut både järnsulfat och grön färg för att optimera gräsplantans invintring och möjlighet att ta åt sig solljus nu på hösten.

Vi har tillfört näring till gräsplantorna så att alla reserver nu är fyllda till bredden inför en flera månader lång vinter med lite solljus och minusgrader och förhoppningsvis snö. Tittar man i väderprognoserna framöver så inser man att vintern är på väg. Redan till nästa vecka som är början på november är det väldigt mycket kallare på nätterna och bara någon enstaka plusgrad på dagtid. Detta gör att gräset blir oerhört känsligt för slitage och går nu även in i sin sista invintringsfas för att överleva hela vintern.

Därför stänger vi nu de ordinarie greenerna efter helgen och på måndag öppnar vi upp årets lite "nya" vinterbana. Den kommer att spelas på samma 9 hål (5–9 och 15–18) men vara lite längre och spelas från en mix av befintliga grästee. Vi ser gärna att ni peggar på alla utslag så sparar vi tee ytorna så gott det går. Glöm inte bort att på söndag börjar vintertiden och med den blir vår tillvaro ännu mörkare på eftermiddagarna då vi ställer tillbaka klockan 1 timme.

Just nu planeras och budgeteras det för fullt på hela anläggningen inför 2017.

All personal kommer inom kort att få vara med och utvärdera året som varit för att se vad som eventuellt kan göras ännu bättre till kommande år.

Vi kommer påbörja dräneringsarbeten och trädfällning under november månad och i maskinhallen är redan vinterns serviceprogram för alla klubbens maskiner igång för fullt. Bevattningsanläggningen är nu tömd på vatten och pumphuset har fått sin vinterbonad.

Hela systemet är kontrollerat och just idag så fungerar alla delar helt perfekt och vi får nu hålla tummarna att de gör det även i vår.

Vi kommer till nästa år att få hjälp av bevattningstekniker med att justera alla våra greenspridare och att byta ut ett stort antal teespridare som har visat sig vara för vindkänsliga för vår bana.

Greenspridarna sitter idag ca 10 cm under markytan då vi har dressat upp marken år efter år med sand och det gör nu att spridningsbilden för våra greener inte längre är perfekt.

Det tar minst 2 tim att justera en spridare om allt går bra och då förstår ni alla att vi kan behöva hjälp med detta då vi har många spridare att justera.

Bangruppen jobbar vidare med Johan Benestams åtgärdsförslag och det är flera mindre projekt som redan under vintern/våren förhoppningsvis kommer att förbättra vår anläggning.

Mer information om detta kommer i nästa brev.

Tack för ett trevligt år!

Magnus Adén och Banpersonalen


Veckobrev vecka 39

Hej alla medlemmar!

Visst är det härligt att se banan omgärdad av alla sprakande höstfärger. Vackrare än så här blir det inte.

Banans höstarbeten är i full gång och vi kämpar på med många olika projekt. Dressningen fortsätter och denna veckan fick greenerna en rejäl giva vilket behövdes.

Förra veckan hålpipade vi flera av våra greenområden och vi tog även bort lermaterial som vi bytte ut mot sand. Detta för att skapa torrare och hårdare spelytor utanför greenerna. Vi har svampbehandlat våra greener igen och just nu har vi dom under kontroll.

Under hösten har vi tyvärr haft svåra angrepp på den lilla putting-greenen utanför klubbhuset och det är därför den har varit avstängd under vissa perioder. Svampprover är tagna och nu hoppas vi att åtgärderna vi vidtagit har haft verkan. Den torra hösten har annars varit väldigt bra för oss då lite regn ger mindre svampangrepp.

För att fortsätta utveckla banans skötsel och klippning provar vi just nu många olika maskiner. Det är maskiner från olika leverantörer som givetvis utvecklar sina produkter hela tiden både vad det gäller klippkvalité, miljöanpassning, kapacitet och service. Det är alltid spännande att prova nya maskiner för att se vad som kan passa våra krav bäst.

Under året har vi jobbat mycket med att förbättra vår bevattningsanläggning och det jobbet kommer att fortsätta hela hösten. Vi har bland annat varit tvungna  att byta ut flera spridare under året som gått sönder. Nu ska vi börja leta fram alla bevattningslådor och göra rent dom och märka upp dom så att vi i framtiden snabbare ska kunna felsöka när vi får problem. Vi har väldigt många gröna lock på banan som döljer ventiler, vattenuttag, slussventiler, åskskydd, elkopplingar  mm och dom måste vi ha koll på om detta ska fungera. Vi har under hösten monterat nya spridare som vi nu ska utvärdera för att om möjligt byta ut spridare som inte längre ger det vatten vi behöver. Många vattenspridare är vindkänsliga och vi har märkt att på några platser skulle det bli mycket bättre med andra typer av spridare för att öka kvalitén på gräset och förhindra torkskador. Vi har ett väldigt stort jobb framför oss med alla våra greenspridare som idag sitter nästan 10 cm för lågt. Detta beror på att vi varje år dressar ut flera 100 ton sand på greener och greenområden och detta gör att marken höjer sig nästan en centimeter per år och då måste man höja spridarna därefter.

Jag vill passa på att påminna om att snart är det frost! Och då gäller det att respektera att banan är stängd. När banan lyser vit då är det inte läge att slå ut på ettan eller något annat hål. Är det startförbud på hål ett gäller det givetvis alla hål på banan. Kontakta receptionen om du har frågor kring detta.

Med hösten kommer ofta regnet och dräneringsbehoven. Vi kommer under november påbörja dräneringsarbeten på flera hål. främst 7:ans inspel och högersidan på hål 14 ska förbättras men även på hål 13 och 2:an ska det justeras om bara vädret håller i sig. Vi har även flera lågpunktsbrunnar som ska justeras i höjd så inte våra klippare går sönder när dom kör över dom hårda locken.

Flera av våra skyddsnät måste ses över innan nästa säsong både ute på banan och runt rangen och här väntar ett arbete på hög höjd med förhoppningsvis fin utsikt. Det är väldigt viktigt att våra skyddsnät är i funktion så att ingen människa eller fordon skadas av bollar som har fel riktning.

Just nu jobbar vi med att mäta in alla gångvägar för att veta hur många kvadratmeter väg vi har. Förhoppningsvis kommer klubben vilja anlägga flera asfalterade vägar med halkskydd som på hål 5 och då måste vi börja kartlägga vart behovet är störst och hur mycket arbete som måste göras.

Det är inte bara att asfaltera våra befintliga vägar utan vi måste först skapa en bra vägbank som inte kommer att påverkas av tjäle eller stänga in vatten innan det är dags för asfalten.

Under december  kommer vi fortsätta gallra träd runt hela banan, hål 10 kommer att bli ett projekt  vi kommer lägga extra kraft på. Där ska vi ta fram det stora vackra berget på vänster sida som nu har växt igen så det knappt syns. Även ska flera fina ekar tas fram som kan ge skogspartierna fin karaktär.

Även på hål 11, 12, 13, 17, 18 kommer vi ta ner några träd som börjar bli för stora och där vi redan för flera år sedan släppt upp nya träd som nu är redo. Vi måste jobba aktivt med våra skogar och träd då dom på många sett påverkar banan. På flera platser vill vi ju ha träd för spelstrategin och där ska vi inte göra någonting alls. Men på många andra platser både skuggar och torkar dom ut gräsytorna och även försämrar dom möjligheten till luftcirkulation som också är en viktig del i att få en bra gräsyta.

Banrådet och bangruppen kommer under hösten och vintern att jobba vidare med Johan Benestams

förslag till att förändra och förbättra banan framöver. Det är ett stort och omfattande arbete som grupperna har framför sig och jag ser med spänning fram emot resultatet som senare ska presenteras för oss alla. Alla har en möjlighet att påverka så om du har idéer eller konkreta förslag till hur du tycker banan kan göras bättre kontakta gärna banrådet som då kan titta på alla förslag.

Nu hoppas vi på att höstvädret ska hålla i sig så vi fullt ut kan nyttja banan tills säsongen tar slut.

Magnus Adén och Banpersonalen

Veckobrev vecka 35

Hej alla medlemmar!

Som ni minns tycker jag att årets bästa golfmånad är september med lagom värme, så enligt mig är det bara att njuta av härlig golf så länge vädret tillåter.

Än så länge tar vi hand om banan på samma sätt som under sommaren men i takt med att tillväxten avtar, dagarna blir kortare och nätterna kallare påbörjas höstens luftnings- och dressningsprogram.

Under veckan har därför alla tee stickluftats och dressats och föregående vecka luftade vi fairways och om ca två veckor kommer vi att inleda dressningen av de samma. Vi kommer även att hålpipa vissa greenområden och dressa även dem.

Som ni alla vet är vår bana byggd på lerjord och det är under hösten och våren vi har som svårast att hålla hög kvalitet vid dåligt väder. Redan nu har vi problem med att klippa vissa fairways på grund av leran som gör att våra klippare slirar och inte kan klippa av gräset.

Våra fairways kommer på lång sikt bli bättre med mycket dressning och jag hoppas att alla har förståelse för att vi kommer att vilja dressa mer än tidigare för att göra banan bättre på sikt.

Att det varit varmt och fuktigt har bidragit till att vissa greener fått angrepp av svamp som vi behandlat vid två tillfällen. Kollegor på andra banor i vår har också haft dessa problem men med rätt åtgärder går det att lösa. Vi har de senaste åren jobbat tillsammans med Botaniska analysgruppen som förser oss med bra information om hur vi bäst kan förebygga och lösa akuta problem med just svampangrepp. Vi tar prover från våra greener som de sedan odlar i värmeskåp och analyserar för att se vilka svampar som finns och vilka som kan utvecklas till akuta problem. Angrepp kan komma på bara några timmar så alla förändringar på greenytan håller vi under ständig kontroll.

Vi har även fortsatt anpassa våra ruffar efter golfspelet och nu börjar vi närma oss slutet på årets förändringar. Jag hoppas att det är lite lättare att hitta bollen och att speltempot på banan ska öka med dessa åtgärder.

Gräset blir svagare och svagare ju mer höst det blir.
Därför vill jag vädja till er alla att minska på putt-träningen på våra putt-greener. Att stå i timtal och träna runt samma hålkopp under september och oktober ger skador som i värsta fall kan synas  ända fram till slutet av maj nästa år då gräset börjar växa kraftigt igen. När ljuset och värmen försvinner läker gräset mycket långsammare och när skadorna är ett faktum kan vi tyvärr inte lösa det längre. Tänk på att byta hålkopp och röra er på hela greenen om ni vill träna mycket puttning på hösten. Tack för hjälpen!

Tyvärr har sommarpersonalen tackat för sig och det är alltid vemodigt att skiljas från alla extra händer som kämpar så hårt för oss för att få banan bra.

Ett stort tack till August, David, Fredrik och Patrik för er härliga inställning och viljan att arbeta med oss i banpersonalen! Jag hoppas ni alla kommer tillbaka till oss nästa sommar!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 33

Hej alla medlemmar!

Jag hoppas ni alla har haft en härlig sommar och nu är sugna på massor av härlig höst golf! Vi har rivstartat augusti med KM och vi på banan vill passa på att gratulera vinnarna i alla klasser. Årets KM bana var betydligt torrare än på många år och jag tror det passade dom flesta.

Här på Lidingö har vi fått betydligt mindre nederbörd under hela sommaren och vi har verkligen fått kämpa för att behålla gräsytorna gröna med vårt bevattnings system.

Dom flesta ytor runt banan och på vår drivingrange är snustorra och lyser gula av torkan  men det fungerar utmärkt att spela på ändå.

Under sommaren har vi jobbat mycket med greenerna, vi har vertikalskurit dom, luftat dom , dressat dom, gödslat dom , svampbehandlat dom, stödsått dom, vattnat dom men framför allt klippt och vältat dom.

Vi har haft välmående greener med en snitt stimp över 9 under snart 2 månader och det är jätteroligt att kunna erbjuda både er medlemmar och gäster det. Nu under KM var hastigheten över 10 och då börjar vi få svårt att hitta ärliga flaggplaceringar på våra små men ondulerade greener.

Under några dagar i Juli hade vi kraftiga åskväder som drog över Golfbanan och blixten slog ner ett par gånger och ställde till det lite med våran bevattningsanläggning. Det är egentligen inte så konstigt att åskan slår ner i bevattningsanläggningen när vi har kilometervis med kopparkabel nergrävda i marken men som tur var har vi även många åskskydd så skadorna blev begränsade,  vi fick vattna manuellt några nätter innan allt var lagat igen.

Fairway har vi gödslat två gånger. Vi har vertikalskurit dom 1 gång för att göra dom tätare och minska tuvbildning. Nu ska dom höstgödslas och dressas innan senhösten kommer med regn och lera som gör det svårare för oss att jobba och få ut sanden utan att skada banan. Vi planerar att lägga ut ca 400-500 ton sand under september och sedan svampbehandla alla fairways under oktober.

Vi har fyllt på sand i våra bunkrar och kämpar med att försöka hålla dom så bra som möjligt.

Vi har renoverat dom sämsta gångvägarna och lagt på nytt grus.

Vi har klippt om några ruffar under sommaren för att minska letandet efter bollar och jag tror vi har kommit en bit på vägen att tillmötesgå den kritik vi fått tidigare om höga ruffar vid dolda slag.

Vi har under sommaren varit på två banbesök med all banpersonal. Där har vi träffat personal som berättat och visat oss om deras förutsättningar att sköta deras golfbana och vilken skötselstrategi dom jobbar efter. Otroligt lärorikt och kul att utvecklas med andra kollegor.

Damerna har redan börjat använda sitt nya tee på hål 2 och jag hoppas dom är nöjda med det.

Herrarna får vänta lite till på sin premiär då ett nytt säkerhetsnät först ska monteras innan vi kan öppna det.

Varmt välkommen tillbaka!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 24

Hej alla medlemmar!

Snart är det midsommar och banan behöver lite regn!

Det är många år sedan banan var så här torr så tidigt på säsongen, redan i mitten på maj började vi se torrfläckar och idag är hela banan ljusgrön som i slutet på juli.

Tur att vi har en bra bevattningsanläggning som gör att banan inte helt torkar bort men vi märker att många spridare är vindkänsliga och då det har blåst mycket under nätterna denna maj-juni när vi vattnar har vi ändå fått torkskador lite här och där tyvärr.

Det har varit svårt att etablera nytt gräs under denna vår just på grund av uteblivet regn. Visst har vi bevattning men det blir aldrig samma sak som med riktiga regnväder.

Ett frö som ska gro behöver ständig fukt och det funkar dåligt när vi inte får något ihållande regn och vi kan ju inte vattna hela dagarna för då kommer nog ni golfare att bli lite griniga....

Även har vädret varierat kraftigt med temperaturer och det är heller aldrig bra för gräs som då inte vet om det ska växa eller inte. Även de gödselpreparat som vi använder styrs av temperatur och fuktighet så även dom har svårt att veta om dom ska släppa ifrån sig näring eller ej.

Trots detta så har vi idag en trevlig golfbana och vi fortsätter jobba för att ytterligare höja oss några steg till. Vi kommer aldrig få alla nöjda men varför inte få så många som möjligt?

Jag tycker att det är tråkigt att se hur golfens etikett sakta men säkert håller på att utraderas. När jag själv var en ny golfare för många år sedan respekterade man golfbanans regler och den etikett man fick lära sig när man tog sitt gröna kort. Man såg upp till den erfarne golfaren och man vågade aldrig ens tänka tanken på att bryta mot några regler eller avsiktligt skada banan.

Idag gäller inga regler alls längre för golfspelet  och banan har blivit en produkt som alla vill tycka till om och gärna kritisera men man vill inte hjälpa till att skapa förutsättningar för det man vill ha. Att vi nästan varje vecka har golfare som bryter mot vårt startförbud på morgonen är snart komiskt!

För hur mycket information på hemsidor, skyltar, anslagstavlor och appar skall det behövas för att folk ska börja förstå? - Det har jag inte läst någonstans...... är ofta det svaret man får suck!

Startförbudet på morgonen behövs för att vi i banpersonalen ska få en möjlighet till att sköta banan år ER golfare. Vill man ha en fin golfbana måste banpersonalen få göra sitt jobb och också få plats på golfbanan.

Sedan när blev det tillåtet att dra sin golfvagn upp på tee? Ta en funderare på det och samtidigt titta på de skador vi har börjat få runt våra tee just pga att  vagnar och säkert en och annan golfbil också börjat vara där. Vill vi inte ha en fin golfbana?

Måste vi börja repa in alla teeslänter för att få ha kvar något gräs på dom. Vad är det för fel att använda de gångvägar vi har att ställa vagnar och bilar på?

Att varje dag behöva se golfare kliva över avspärrningar, lyfta över sin golfvagn upp på tee, inte laga nedslagsmärken eller lägga tillbaka torvan på fairway eller kratta efter sig i bunkern eller lägga sitt skräp i papperskorgen eller dra sin vagn mellan green och greenbunker eller slå farliga slag mot banpersonal eller andra golfare är för mig beklämmande.

Vi ber härmed alla medlemmar att hjälpas åt så att vi bättrar oss på dessa punkter. Alla vill ju ha en så fin bana och trevlig anläggning som möjligt. Tänk på att lämna banan i det skick som du själv vill finna den i. Vi lovar att kämpa på för det här är det bästa vi vet och när banan är bra mår vi bra.

Skolorna har nu haft sina avslutningar och från denna vecka har vi all sommarpersonal  på plats. Äntligen kan vi börja jobba med saker vi inte hinner med när vi inte har tillräckligt med händer.

Jag ber er alla igen om att visa hänsyn till dom nya killarna som inte alls har samma koll på er golfare

som vi övriga i personalen. Tänk på att du aldrig behöver ångra ett farligt slag du aldrig slagit.

Nu önskar jag och banpersonalen er alla en härlig sommar!

Magnus Adén och Banpersonalen

Veckobrev vecka 22

Hej alla medlemmar!

Äntligen är det riktigt bra väder med även värme på nätterna! Nu växer det så det knakar och snart har alla skador på banan läkt ihop. Vi vet om att greenerna har varit tröga ett tag men vi har jobbat hårt med dom och nu är dom äntligen redo att klippas ner ordentligt och nu ska vi ha fokus på bollrull ett tag framöver.

Det som gör att greenerna blir tröga är dels att det ligger mycket näring som gör att det växer fort och det blir mycket gräs på greenerna. Även all dress sand vi lagt ut gör våra klippaggregat slöa efter bara 10 minuter och dåliga klippare ger dålig bollrull. Det tar ca 8 tim att slipa 3 st greenaggregat så det är omöjligt för oss att klippa med nya aggregat varje dag tyvärr även om vi själva skulle vilja det.

När det är mycket sand på greenerna är det väldigt svårt att välta greenerna då välten drar upp sanden igen till ytan och då gör klipparna ännu sämre... Tyvärr blir banan ibland sämre efter planerade arbeten men det är faktiskt arbeten vi måste göra annars skulle alla bli väldigt arga när allt faller ihop som ett korthus för det gör greener förr eller senare som inte sköts.

Nu har vi många månader med bra greener att se fram emot och det är nog glädjande för er alla.

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 20

Hej alla medlemmar!

Nu har banan börjat grönska på riktigt, men vi har en bit kvar till sommarbanan. Man sa på nyheterna igår att årets april månad var den varmaste uppmätta någonsin och nog började även maj bra med 25 grader varmt och en stor härlig sol på himlen.

Växtligheten gillar värmen, men lika fort som det började  växa lika fort slutar det växa när nu kylan är tillbaka. Även om vi nu lagt gödning på alla ytor så styr värmen, fukten och ljuset  tillväxten och just nu går det trögt för oss att få gräset att sätta fart. Men vi är fortfarande bara i mitten på maj så vi vet med säkerhet att snart växer allt så det knakar igen.

Däremot vill vi gärna ha lite mer regn på banan om man får önska sig det... vårregn gör gott för allt som växer och vår bevattningsanläggning är bra men vi kan inte vattna överallt varje natt när det är som varmast.

Vi har under förra veckan skurit alla bunkerkanter och visst gör det mycket för banans helhetsintryck.

Det går nästan åt all personal  under minst 4 dagar för att kantskära alla bunkrar men det är det värt och detta gör vi flera gånger per år.

Nya Tee 2 är torvade runt tee ytan med färdigt gräs från nykvarn, tees är sådda med en lämplig fröblandning och nu ska allt gro och växa fast. Tyvärr måste de nya ytorna hållas fuktiga ett tag framöver och då bevattningen på tee hänger ihop så får vi spela utanför tee ett litet tag så slipper någon bli blöt under bak svingen då bevattningen går på automatik. Så fort det är möjligt kommer vi börja nyttja gamla back tee och röd tee tills dom nya är helt klara.

Vi är nu ute och stödsår alla sämre gräsytor på hela banan. Det är främst hål 4 som tar stryk efter all pulkaåkning under vintern. Vi har även några andra ytor som tagit stryk av skidåkning och våra egna byggprojekt på hål 2 och alla diken runt banan men det kommer grönska igen när den riktiga långvariga värmen börjar komma.

Bekämpning av ogräs i ruffarna är igång och skyltarna för detta är ute igen.

Nu hoppas vi på att träffa rätt med bekämpningen så vi får ner antalet tistlar, maskrosor och annat oönskad växtlighet i våra ruffar.

Tyvärr ser det ut som att vårt enda ogräsmedel som är godkänt för golfbanor kommer att plockas bort från marknaden från nästa sommar så hur vi ska försöka motverka en ogräs invasion i framtiden står skrivet i stjärnorna.

Den lilla putting greenen utanför klubbhuset har flertalet gånger under våren saboterats. Man har stått och slagit torvor med järnklubbor och man har även rispat upp gräset med något vasst föremål och även gjort skador med golfskor som man vridit runt så det bara blir jord kvar. Detta är jättetråkigt och om det är någon som sett eller hört något så får man gärna kontakta oss.

Vi har idag den 17 maj lagt gödsel på våra greener så dom ska växa mycket från nästa vecka och minst två veckor framåt. Detta gör vi för att kunna dressa ut en stor mängd sand ( 60-90 ton) som gör green ytan jämnare. Just nu har vi kvar små körskador på greenerna som vi måste dressa bort innan vi sänker klipphöjden ytterligare inför högsäsongen. Utan mycket gräs på greenerna finns det ingen plats för sanden att ta vägen så därför måste vi göra denna åtgärd. Hastigheten på greenerna kommer bli trögare på eftermiddagen under en kort period men det får vi ta om vi vill ha jämnare greener resten av året.

Snart kommer dom efterlängtade sommarjobbarna.

Då är det viktigt att vi alla tänker på säkerheten på banan, både för er golfare men även för banpersonalen. 3 stycken av dom har aldrig jobba på en golfbanan tidigare och dom kommer att behöva er hjälp för att inte hamna i farliga situationer. Försök att ha lite överseende med dessa nya killar i början då jag vet att dom inte har samma rutin gällande att sköta en golfbana och samtidigt inte vara i vägen eller störa för  er golfare.

Nu hoppas vi på lite mer värme igen så alla kan njuta av lite härlig golf!

Magnus och banpersonalen

Veckobrev vecka 14

Hej alla medlemmar!

Jag hoppas alla hade en härlig påsk! Ni kanske till och med svingade klubborna på rangen?!
För er som inte visste det så öppnade norra rangen redan på skärtorsdagen och vi har redan många av er medlemmar här som värmer upp inför premiären av banan. Den södra rangen håller fortfarande på att renoveras men vi hoppas allt blir klart till helgen så fler personer kan få plats. Vi har renoverat boll huset, installerat en ny boll tvätt och transportband för bollarna så nu hoppas vi på mindre avbrott vid bollhanteringen på rangen.

Det känns otroligt härligt att vi äntligen är inne i våren på riktigt!! Trots det vanliga april vädret utanför fönstret ser banan väldigt fin ut för årstiden. Vi är "bara" inne i början på april men greenerna lyser redan härligt gröna och sakta men säkert börjar hela banan så smått vakna till liv och skifta i lite grönt.

Vintern har varit snäll mot vår bana och den mår utmärkt! Alla finklippta ytor är utan större skador och det kommer bli kul att kunna öppna upp hela banan i år. Banan kommer öppna på städdagen 17 april för de som är med och städar och för alla andra 18 april. Vi städar mellan kl 10.00 och 12.00 för att sedan grilla lite korv innan årets första shotgun startar kl 13.00.

De senaste veckorna har vi gallrat sly och fällt mindre träd på banan. Ni som har åkt förbi klubben de senaste veckorna har kunnat se rishögarna växa dag för dag. Nu har vi kommit runt hela banan med röjningsarbetet så nu återstår bara att köra bort eller elda upp riset.

Idag så asfalteras gångvägen på hål 5 ner mot dam tee, Vi gör detta försök med asfalt och gummi asfalt för att förhindra att fler personer skadar sig när man halkar i rullgruset i den branta backan.
Om detta försök slår väl ut kommer fler branta backar beläggas på samma sätt i framtiden.

Alla maskiner står och glänser i maskinhallen redo för en ny säsong. Vi har köpt en ny fairwayklippare och två nya greenklippare av märket Toro. Vi har även köpt två nya golfbilar till banpersonalen samt en plockbil till rangen av märket Club Car. Den viktigaste investeringen inför i år är två nya green vältar som kommer skapa härliga putt ytor åt oss under många år framöver. Nuförtiden jobbar vi mycket med att välta greenerna istället för att klippa gräset så kort så det nästan dör.

Runt klubbhuset har det städats och snyggats till. Främst på restaurangens baksida ser man mest skillnad då ett snyggt plank nu skymmer de tråkiga sopkärlen som tidigare sett lite ovårdat ut. Så fort värmen kommer på allvar ska det planteras nya blommor både i urnor och rabatter vilket alltid är ett trevligt inslag på klubben. 

De nya tees som byggdes upp under hösten skall nu byggas färdigt. Om två veckor ska ny bevattning kopplas ihop och såbädd läggas ut på de nya ytorna. På alla slänter runt nya tees kommer det att rullas ut färdig gräsmatta och uppe på själva tee plattorna kommer vi att så nya gräsfrön. Det ska även byggas en ny gångväg samt planteras lite buskar på höger sida om tee samt monteras skyddsnät innan allt är klart för att användas. Då vi har kvar gamla röda och vit gräs tee så kommer vi spela från dem tills de nya etablerat sig.


Hoppas vi ses på städdagen!
Magnus o banpersonalen