Senaste baninformation

Baninformation vecka 11

Snart är det slutet av mars och snön är inte riktigt borta än. Maskinvården börja sakta men säkert lida mot sitt slut i verkstaden och maskinerna är redo för en ny säsong ute på fält. Vi har under de senaste veckorna lagt ner mycket tid på skogsvård. Vi har tagit ner träd som skymmer och påverkar våra ytor negativt. Under april månad kommer en större hög med träd & sly att flisas som sedan transporteras ner till värmeverket i Värtan som blir till fjärrvärme.

Under vecka 11 gör vi sista justeringen med grus inför asfalteringen som kommer ske när under april månad. Under april kommer vi placera ut 30st. nya fågelholkar runt banan som förhoppningsvis

Vi väntar just nu på att det blir stadigare temperaturer så ytorna kan få torka upp ordentligt innan vi kan påbörja lite större insatser på banan. Apropå rangen så är målet att vi ska kunna öppna den så fort ytan blir torrare så och minusgraderna är borta så vattenförsörjningen till bolltvätten inte fryser.

Personalstyrkan är klar för säsongstart och ni kommer att träffa en del nya ansikten på banan. Nu blickar vi framåt till en ny härlig golfsäsong som snart är på intåg.

Adam Carlsson med banpersonalen.

Baninformation vecka 44

Vi som jobbar på banan har haft händelserika veckor innan och efter att vi stängde banan för säsongen. I mitten av oktober hålpipade, dvs tog upp material från ytan och dressade ut ny sand för att på sikt försöka få torrare och bättre spelytor. Vi lånade även in en maskin som skär ett nytt spår i marken där vid har lagt ner ny dränering för att på sikt kunna bli av med stående vatten samt en torrare yta. Områdena som vi har dränerat är fairway på hål 2, vid 150m markeringen och vänster sida om 8ans fairway där det under hela hösten har varit väldigt blött. I dessa områden har vi inte kunnat klippt ordentligt sen stora regnmängder kom ner under hösten. Totalt så har vi fått ner drygt 200 meter ny dräneringsslang i dessa områden. Dagen innan stängning drog vi igång arbetet med att gräva groparna inför trädplanteringen som sker under hösten. Tyvärr hann vi inte klart med de 2 sista groparna för att det kom alldeles för mycket nederbörd för att kunna köra för att inte förstöra berörda ytor. Totalt är det 9 träd som ska planteras under hösten.

Dagen som banan stängdes för säsongen var det fokus på att ta in allt material som suttit ute i ur och skur. Allt ska tvättas och gås igenom inför vinterförvaringen. Efter stängning så har vi justerat till ytan på röd tee # 4 och har i planen att justera något till tee när tillfälle ges.

Eftersom det kom mycket nederbörd den veckan kunde vi inte fullfölja de vi hade planerat. Nu under vecka 44 har vi dressat ut drygt 40 ton sand på våra greener. Varför vi lägger den stora mängden sand är för att vi vill skydda tillväxtpunkten på plantan. Omgående efter dressen kommer vi att djuplufta alla våra greener. De solida pinnarna går ner drygt 20 cm i profilen och jobbet kommer ta minst 4–5 fulla arbetsdagar. Efter luftningen kommer greenytan vara ojämn och ej spelbar. När vi är klara med alla våra invintringjobb kommer vi att förbereda jobbet med att skapa och justera tilltänkta vägar som ska asfalteras inför säsongen 2021.

Under november månad kommer en bevattningsfirma till oss för att plöja ner slang och installera totalt 10 nya spridare på rangen.

Jag vill passa på att tacka alla medlemmar för en väldigt fin säsong på LGK. Och ett stort tack till våra duktiga säsongsanställda. Douglas, Patric, Victor, Erik, Ture, Carl-Johan samt Fredrik.

Adam Carlsson med banpersonalen.

Baninformation vecka 24

Bättre sent än aldrig med en statusuppdatering kring banan. Dagens datum är den 11 juni och ingen kan väl klaga på detta väder. På banan är det full fart från tidig morgon till sen kväll. För lite mer en än månad tillbaka så hade vi ett par frostnätter som gjorde att växligheten inte riktigt kom igång som vi önskade, därav la vi ut rangemattor på våra par 3or för att spara på gräset när växligheten inte var helt igång samt att vi väntade lite med att gå ner i klipphöjd på greenerna. Som många säkert har lagt märke till har vi lagt asfalt runt café 9an samt runt toaletterna likaså en liten komplettering vid 17s väg mot tee.

Eftersom det spelas mer golf än vanligt så måste vi också anpassa banskötseln därefter, varje måndag då banan är stängd från 06.30 till 09.00 så ser vi till att jobba lite extra med våra greener. Inför säsongen 2020 har vi köpt in en fuktmätare där vi dagligen tar 6–7 mätpunkter på 7st greener för att se hur vi under veckan ska lägga upp en strategi på bevattningen.

Under denna vecka har vi även vertikalskurit i stort sett alla fairways vilket kommer ge resultat på sikt. I måndags anlände våra sista säsongsanställda till banan vilket nu betyder att vi är full styrka tills semestrarna drar igång. Nu håller vi tummarna för att golfen går som den ska och att vi kan njuta av den svenska sommaren.

Adam Carlsson med banpersonalen.

Baninformation vecka 11

Nytt år nya möjligheter – här kommer en liten sammanfattning från det nya året och framåt till dagens datum.

Äntligen är ljuset tillbaka och golfsäsongen närmar sig sakta men säkert. Den här vintern har minst sagt varit annorlunda både med snömängd och temperatur. Vi har följt väderprognosen och sprutat växtskyddsmedel vid behov för att hålla borta otäcka svampar borta från våra fin klippta ytor.

På banan generellt har vi kunnat starta upp en hel del jobb redan i februari/mars som vi egentligen skulle dra igång i april. Vi har använt oss av Storholmen Träd som är professionella arborister som har hjälpts oss att tagit ner 2 stora tallar vid 5 & 9:ans tee. Skälet till att träden togs ner var för att teet behöver allt solljus den kan få och även att kottar och barr stör både gräsklipparna och skötseln. Även har ett nytt säkerhetsnät satts upp bakom 10ans gultee som ska fånga upp bollar ifrån 8ans tee.

I mitten av februari drog vi igång med förarbetet inför asfaltering av följande vägar 5-6, 8, 12-13, 16 (innan & efter Davids bridge), 17-18 samt backen upp från 18s green till klubbhusområdet. Vi schaktade ur cirka 20 cm från den befintliga vägen och körde sen in bergkross samt stenmjöl och avslutade med att packa ytan med en markvibrator. Så nu är det bara och vänta tills april då asfalteringen drar igång.

Som säkert många vet är en gräsodling väldigt viktigt för en golfbana då skador från tex djur, oljeläckage etc. Vi bestämde oss i höstas att vi skulle ta bort det befintliga gamla gräset och därefter köra in nytt såbäddsmaterial helt enkelt för att göra en helt ny odling för greengräs resp. tee/fw gräs. Vi kommer att så den nya odlingen senare i maj när vädret tillåter.

Vårt Geo-arbete fortsätter. 30 nya fågelholkar ligger inne i maskinhallen och väntar på sättas upp senare i vår, även insektshotell ska placeras ut. På övre parkeringen i närhet av klubbhus håller det just nu på att monteras upp ett nytt parkeringsräcke som snart ska vara klart.

Personalen för säsongen är klart. Det blir bekanta ansiktet som ni många kommer känna igen. Första april kommer 4 personer och senare i juni kommer 2 till. Vi är väldigt tacksamma och glada att det kommer tillbaka personal så vi kan spara den tiden och lägga på banan istället för utbildning av maskiner, säkerhetsrutiner etc.

På maskinfronten har några maskiner redan kommit. Ett nytt transportfordon har kommit som ska kunna dra lite tyngre kärror. En ny spruttruck är beställd och kommer vilken dag som helst, även en ny smidigare vält är också på ingång. Med den kommer vi kunna spara lite tid samt minimera risken för spinnmärken.

Nu hoppas vi på en bra och stabil vår. Jag tror vi kan enas om att vi alla längtar tills det drar igång på riktigt. Men vilken tur att vi har Lidingö Indoor som kan dämpa golfsuget.

Vi syns på banan!

Adam Carlsson med banpersonalen.

Veckobrev vecka 45

Hej alla medlemmar!
Nu är flaggorna intagna för året och en lång vinter är på ingång över Lidingö Golfklubb. Vi hoppas alltid på kyla innan snön kommer för att minimera svampskador  men i år kom kylan samma dag banan stängde och det ger konsekvenser för banskötseln. Tyvärr har vi i banpersonalen inte kunnat invintra banan som vi planerat på grund av dom kalla nätterna sedan banan stängde.

Vi har fram till idag haft yttjäle i våra greener och då går det inte att lufta, dressa, bekämpa eller jobba med dom över huvud taget. Kan man inte spela på greenerna på grund av kyla eller frost så kan man inte jobba på dom heller så enkelt är det. Fördelen är att svamptrycket är fram till idag lågt och greenerna lyser ännu mörkt gröna å fina så visst ser det bra ut trots konstigt väder.

Då vi inte kunnat invintra banan fullt ut så har vi påbörjat arbetet med att skapa nya gångvägar på banan istället. Vi har även grävt upp stenar på banan som har begränsat klippningen och färdigställt områden vi tippade material på under bunkerprojektet exempelvis bakom green 12. Vi har dessutom schaktat bort material för att till våren bygga två helt nya gräsodlingar, den ena med green gräs och den andra med tee/ fairway gräs.

Vi har fått hjälp av arborister att ta ner ett flertal döda träd runt banan som vi nu sakta men säkert flyttar upp till parkeringen för att kunna flisa och sälja. Det är mycket arbete med våra skogar men vi hoppas på att kunna fortsätta det arbetet under februari.

Nu hoppas vi på att vädret blir lite varmare några dagar så vi kan få göra dom invintrings arbeten vi planerat. För er som tycker det är lite för kallt för vinterbanan just nu passa på att besök den ”nya” indoor hallen där det nu kan spelas simulatorgolf! Det ska vi i banpersonalen prova på innan jul.

Ha det bra!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 41

Hej alla medlemmar!
Hösten är här på riktigt och nu har vi alla dom härliga färgerna runt hela banan. Årets höst har fram till idag varit torr och behaglig för banan, vi har kunnat göra dom arbeten som vi planerat utan att störas av regn vilket är superbra. Vi har dressat och hål pipat alla lågpunkter runt våra greener. Vi har dressat och luftat alla våra tees. Vi har dressat och luftat våra greener. Vi har luftat alla våra fairways och dressat dom fairways som mest behöver det. Vi har klippt ner alla våra ruffar och gjort 5 stycken stora höbalar som vi nu under vintern kommer att lägga ut på området som mat och skydd åt våra rådjur på banan. Vi jobbar med att fylla på bunkersand i bunkrarna och även justera kanterna och plocka ogräs i dom. Vi daggar banan varje dag för att minska fukten och svamptrycket med borstar och daggslang.

Vi har höjt våra klipphöjder för att stärka upp gräset inför vintern och vi har nu dragit ner på klippningen då tillväxten avtagit rejält. Vi har lagt den sista fasta gödnigen på alla spelytor så nu har dom fått mat som ska lagras i plantorna för att orka med vinterns alla prövningar. Behöver vi tillföra mer näring under hösten så sprutar vi ut den i flytande form för det är mycket enklare och snabbare för plantan att ta åt sig näringen på det viset när det är kallare i marken. Tänk om vi visste hur vädret och vintern skulle bli, då skulle vårat jobb vara mycket enklare....

Flera dagar har vi haft rejäl frost när termometern närmat sig nollan under natten, vi har faktiskt redan haft -1 som kallast. Detta ställer förståss till det för er golfare som inte kan spela när ni tänkt er men vädret kan vi inte styra över (ännu) så jag kan bara hoppas på er förståelse. Att trampa på gräset i den första frosten gör att plantornas celler krossas och då går kylan rakt in i plantan och skadar den rejält och i värsta fall dör den under vintern då plantan inte orkar med att läka under oktober/november innan tjälen, kylan och snön kommer.

I och med att minusgraderna närmar sig förbereder vi nu att tömma bevattningssystemet. Vi går igenom alla spridare en sista gång för året och snart öppnar vi upp ledningarna så att allt vatten kan rinna ut. Vi avslutar med att med tryckluft blåsa ut det sista vattnet ur våra ledningar, spridare och ventiler så att ingen is kan skapas och förstöra systemet när vintern kommer.

Det tar nästan 3 hela dagar för två personer att bara tömma bevattningssystemet på vatten och säkra upp att allt är gjort för att minimera skador under vintern. Att bara köpa en spridare eller ventil kostar flera tusenlappar så då kan alla förstå konsekvensen av om våra hundratals bevattningsdelar skulle frysa sönder.

Vi har inventerat i våra skogar och vi har fortfarande ett antal träd kvar som blåste omkull förra vintern under stormen Alfrida som vi snart ska börja ta tag i. Vi ska även slyröja runt hela banan så vi fortsatt kan hitta våra bollar även om vi slår ut i skogarna. Vi tittar även på att plantera nya träd till nästa år så att vi kan behålla vår totala mängd träd på anläggningen. Om vi fäller ett träd så planterar vi ett nytt så enkelt är det.

Det är väldigt viktigt att vi jobbar vidare med vår skogsplan, träd är vackra och det vill vi alla ha på golfbanan men dom ska vara friska och "säkra" och stå på rätt plats. För att få fina bra träd måste vi gallra bort dom största så vi ger plats för dom nya yngre träden att växa till sig och bli lika fina. Träd kan vara väldigt farliga om dom är skadade eller sjuka och jag är bara glad att ingen kom till skada när ett träd vid ettans green under september helt plötsligt föll utan förvarning. Det trädet hade angripits av svamp och börjat ruttna inifrån viket inte syntes på utsidan.

Just nu sprutar vi ut järnsulfat på hela banan vilket är ett näringsämne som stärker plantorna inför vintern och ger en mörk och härlig grönfärg. Vi har under hösten provat ett antal nya maskiner och även besökt Elmia mässan för att titta på nyheter inför 2020. Vi har som bekant en stor maskinpark som hela tiden måste uppdateras för att vi ska kunna klarar av att hålla den kvallite vi vill leverera åt er medlemmar.

Nu närmar sig stängningen av våra ordinarie greener för säsongen. Vi kommer givetvis som vanligt direkt öppna upp årets vinterbana så att ni som vill kan fortsätta med er golf. Varför vi stänger ordinarie greenerna och tees hoppas jag dom flesta redan vet men för er som inte har koll så gör vi det för att gräset inte längre kan läka ihop. Detta innebär att alla nedslagsmärken, torvor, slitage runt greener och tees och andra skador med fötter och golfbilar skapar problem inför nästa år. Ju mer vi sliter på banan nu desto sämre förutsättningar ger vi oss själva inför nästa år.

Vi i banpersonalen måste även få tid att göra dom åtgärder som krävs innan vintern kommer på riktigt. Det många glömmer bort är att även vi är begränsade av frost, kyla och mörker och vi kan inte göra alla jobb när vi själva vill utan måste anpassa oss efter vädret.

Att "bara" lufta alla ordinarie greener efter stängning runt månadsskiftet okt/nov tar ca 40 timmar men om man bara kan jobba mellan kl 11 och 16 beroende på frost, mörker och kyla så kanske ni alla förstår hur lång tid bara detta jobb kan ta. Avslutar brevet med en massa tack!

Ett stort tack till vår "lång" säsongspersonal Fredrik, Ture, Erik och Viktor som har varit helt grymma! Jag kan bara hoppas att vi ses igen nästa år. Även ett stort tack till Adrian som plockat rangen hela säsongen och tvättat alla våra golfbilar!

Sist men inte minst vill jag framföra ett stort tack till er medlemmar för en härlig golfsäsong 2019! Jag är så stolt över ert agerande och visad hänsyn för oss banarbetare när vi gör vårt jobb därute. Och vi är otroligt glada över att vi har ännu ett år utan något allvarligt tillbud på banan.

Tack!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 33

Hej alla medlemmar!
Jag hoppas att ni alla har haft en lång och skön sommar som nu sakta lider mot sitt slut. Det var länge sedan det kom ut ett veckobrev i denna form men vi lägger fortlöpande ut bilder och information även på instagram så följ oss i arbetet på banan och våra inlägg även där. Vi är otroligt glada över att årets sommar inte alls blev så torr som förra året. Utmaningen för oss som jobbar med gräsytor är att vädret beter sig olika varje år och vi måste anpassa vår skötsel hela tiden för att få banan så bra som möjligt. Det roliga är att vi själva känner att vi fortfarande utvecklar banan och dess skötsel och allt arbete blir ju så mycket roligare och lättare när vi hela tiden får positiv feedback tillbaka från er medlemmar och gäster.

Givetvis kan banan inte varje dag vara fantastisk och greenerna snabba och jämna som man skulle vilja men vi försöker att hålla en hög lägsta nivå och även ha en bana som ska hålla hela säsongen. Just nu stödsår vi alla dom områden på hela banan där gräset torkat bort under denna sommar, men även skador från förra årets torka som envist finns kvar fortsätter vi att jobba med.

Vi har fortfarande många ställen på banan som inte har konstbevattning och där är det nästan helt omöjligt att få gräset att överleva dom varmaste och torraste veckorna varje år. Att tro att vi ska kunna handvattna alla dessa ytor och bibehålla den gröna och fina färgen på gräset med vattenslang är ju tyvärr helt omöjligt att hinna med även om vi vill. Tur att klubben fortlöpande bygger ut vår bevattning och ytorna som helt torkar bort och stör spelet blir faktiskt färre och färre varje år vilket är glädjande för alla.

Vi får mycket lovord för våra nya bunkrar och jag har faktiskt redan glömt bort hur dåliga dom var och hur mycket arbete vi fick lägga efter varje regn. Nu är vi redan bortskämda med att inte behöva röra ett finger i våra bunkrar oavsett hur mycket det regnar och det är helt fantastiskt. Jag vet att några få har uttryckt att det har varit lite svårt att spela ur den nya sanden i början men nu tror jag dom flesta har lärt sig hur sanden beter sig eller så har alla helt enkelt blivit mycket bättre på bunkerslag vad vet jag...

Det jag själv är mest nöjd med angående bunkerprojektet så här efteråt är att det faktiskt knappt syns att vi gjort något. Detta trots att vi har både grävt bort dom gamla bunkrarna och byggt upp helt nya runt nästan hela banan. Vi har även lyckats att etablera det nya gräset och få det att överleva torkan under sommaren trots avsaknaden på konstbevattning och det gör mig stolt.

Än en gång ett stort tack till alla som var med och bidrog till projektet i en eller annan form. Under sommaren har vi alla kunnat följa arbetet med vår nya puttinggreen utanför klubbhuset. Den är idag nästan exakt 12 veckor gammal och börjar lika en green på riktigt! Vi har gödslat, stöd sått men nya frön, vattnat och dressat för hand under alla dessa veckor för att kunna skapa en green som ni alla ska kunna ha glädje av från nästa säsong. Under hösten ska vi börja sköta den mer som en vanlig green och den kommer bara att bli bättre och bättre tro mig.

Det tråkiga varje år är vi måste säga hejdå till våra fantastiska säsongsarbetare som nu ska tillbaka till skolvärlden eller andra utmaningar. Utan era insatser skulle banan inte vara så fin som den är.

Ett stort tack till er alla och jag hoppas som vanligt att flera av er väljer att komma tillbaka nästa år för utan bra personal får man ingen bra golfbana så enkelt är det. Efter KM påbörjar vi höstens många arbeten, då ska greenområden luftas och dressas och alla lågpunkter runt greenerna hålpipluftas. Fairway ska dressas och nästa hela banan luftas och svampbehandlas och våra ruffar ska slås så nog finns det att göra!

Vi ses på banan! 

Magnus Adén och banpersonal

Veckobrev vecka 23

Hej alla medlemmar!

Det är full fart på golfbanan och vädret är just nu fantastiskt. Det växer överallt och vi hinner inte riktigt med alla moment på banan just nu då vi fortfarande jobbar vidare med våra projekt som är att få till det sista med våra nya bunkrar och framför allt vår nya green som nu börjar grönska. Att klippa den nya greenen kräver tre personer varje gång då vi måste vända på mattor för att inte sluta bort det känsliga nysådda gräset runt greenen. Idag har vi vältat grenen för första gången och det gick väldigt bra. Det är många timmar som ska göras av oss innan ytan är klar att spela på. Att etablera gräs på en green tar flera månader men det är ju vädret som avgör hur snabbt och enkelt vi kan göra alla moment. Just nu flyter det på och till nästa vecka ska vi klippa ytan för första gången.

Nästa vecka är det skolavslutning och då kommer äntligen 2 personer till som kommer att jobba på banan och 4 händer till ger mycket mer jobb utfört. Vi har sått om våra sämsta greener i flera riktningar men då vi har så mycket spel på dagarna är det svårt för oss att hinna vattna ytorna optimalt för att snabba på att fröna ska gro men om två veckor hoppas vi se ett bra resultat.

Om ni undrar över varför gräset runt våra bunkrar är så högt beror det bara på att vi försöker få det att överleva. Det har ännu inte fått några längre rötter att suga upp vatten ur marken med , inte heller skapat möjligheter för plantan att kunna hålla vatten en längre tid så då låter vi plantan vara oklippt för att minska på stressen och låta plantan bara få hushålla med vatten och energi.

Just nu så klipper vi alla ytor på bana nästan hela tiden! Främst måndag, onsdag och fredagar är våra stora klippdagar då hela banan klipps men just nu klipper vi även tisdag och torsdag bara för att minimera att det ska ligga högar med klipprester efter oss då gräset växer så kraftigt.

Vi försöker blåsa bort så mycket klippspill som möjligt men det tar tid och tid har vi ont om just nu. Om värmen nu kommer in på allvar så kommer snart tillväxten att avta och plantan kommer att gå in i ett viloläge för att överleva vår sommartorka.

Ut och njut av vår golfbana!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 19

Hej alla medlemmar!

Varmt välkoma tillbaka till Lidingö Golfbana och våra nyrenoverade bunkrar! Jag har själv inte spelat i någon ännu men visst ser dom trevliga ut trots att dom är ett hinder. Jag tror att många av er redan märkt att vi har gjort dom mycket mer synliga på håll och det är för att vi vill underlätta för er golfare att veta om vart det finns hinder på banan. Under april dominerade solen och värmen på Lidingö GK och nu i maj är det toppluva som gäller. Vi som jobbat med renoveringen av våra bunkrar är otroligt tacksamma för att vädret var fantastiskt från första till sista dagen under april . Därigenom slapp vi massa onödiga körskador och extra arbeten. Nu handlar allt om att försöka få alla torvade gräsytor att rota sig men det går trögt i kylan.

Vi har denna vecka packat den nya sanden och skurit till dom flesta kanterna så snart är dom helt klara för spel så fort gräset vuxit fast runt dom. Nu har banan varit öppen en vecka och jag hoppas att ni alla fått spela lite golf. Vi är så glada över att kunna erbjuda er en bana utan större vinterskador och om nu bara värmen kommer så kommer våran "vår" bana snart bli en härligt grön sommarbana.

Vi klipper just nu alla områden på golfbanan utom ruffen, men det är bara några dagar bort innan även den behöver få sin första klippning. Vi har redan varit ute och stöd sått dom områden som varit mest skadade så nu är det bara att vänta på resultatet. Vi har luftat och dressat våra greener och dom mår just nu riktigt bra även fast det är kallt. Jag vill att alla ska tänka extra mycket på att inte provsvinga och ta torv på banan i onödan under våren då vi inte har någon tillväxt som snabbt lagar ihop skadorna ännu. Det gäller även att laga sina nedslagsmärken noga nu på våren så inte greenerna blir för skadade så det blir tråkigt att putta på dom.

Jag vill även passa på igen att tacka er medlemmar som hjälpte till med gräsläggningen  under helgen innan öppning. Tack vare er grymma insats hann vi klart med det mesta i bunkerprojektet innan öppningen 1 maj stort tack!! Just nu pågår byggnationen av vår nya övningsgreen vid klubbhuset. Vi har redan grävt ner den nya bevattningen och hela området har nu dränerats och vi är även klara med greenens botten. Nu byggs greenen upp från botten med först ett dräneringsrör system och sedan 10 cm dräneringsgrus och ovanpå det den ca 30 cm  såbädd som mest består av sand.

Det är hundra tals ton material som ska in på greenen men vi följer tidsplan och greenen kommer troligen vara sådd i slutet på maj. Området runt greenen kommer vi att sprutså , detta innebär att man blandar gräsfröna och en fibermassa i en behållare och sprutar ut blandningen på slänterna runt greenen. Då alla ytor runt greenen lutar så kommer denna fibermassa hålla kvar fröna så dom inte regnar eller blåser bort för oss. Sedan är det bara vattna och vänta på att det ska grönska. Greenytan kommer börja grönska redan på ca 1 vecka och greenområdet på ca 2 men det är många veckor och massor av skötselmoment  innan ytorna är klara för att användas av er golfare. Att öppna en golfgreen med högt slitage för tidigt slutar alltid i katastrof så vi planerar öppning av denna green till våren 2020 då puttytan kommer att vara magisk.

Nu hoppas jag ni alla fortsätter att njuta av lite härlig golf så ses vi ute på banan!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 16

Hej alla medlemmar!

Idag har det varit helt underbart vårväder i luften och nu börjar vi närma oss slutet på renoveringen av alla våra bunkrar och samtidigt öppningsdatumet för vår bana. Vi har nu under tre veckor renoverat våra bunkrar och vi börjar nu se slutet närma sig på projektet. Vädret har varit helt ok under projektet men kylan under förra veckan kunde vi gärna varit utan. Tack vara uteblivet regn så har vi kunnat jobba i hög fart och samtidigt minimerat körskador på banan vilket är skönt.

Vi bygger förhoppningsvis om dom sista två bunkrarna innan påsk och sedan ska vi montera linern( limmet) i bunkrarna och lägga i den nya sanden och till slut med hjälp av er medlemmar lägga färdigt gräs på alla ytor sista helgen i april. Vi har nu byggt om 27 bunkrar och lagt igen 7 bunkrar under vårens projekt och vi hoppas att ni alla kommer gilla dom nya bunkrarna trots att det aldrig är kul att hamna i en.

Jag vill nu be er alla att hjälpa till nästa helg så vi blir klara med våra bunkrar så vi äntligen kan öppna banan och börja njuta av golfspelet igen. Samtidigt som bunkerprojektet löper på så har banans skötsel tagit fart. Vi har nu börjat klippa delar av banan och gräset har också fått den första maten för året. Vi har startat upp bevattningsanläggningen och bytt ut några trasiga spridare och nu gäller det att trimma in anläggningen inför årets varma årstid. Vissa greener ska hålpipas innan öppning då vi vill öka mängden mull i dom. Alla greener kommer sås efter påsk för att ha nya härdiga plantor framöver att spela på. Nu har alla nya maskiner kommit och det ska bli så roligt att börja jobba med dom på banan. Peter är klar inne i maskinhallen med årets stora service så nu är vi redo!

Är ni spelsugna är rangen öppen sedan i fredags och vinterbanan är fortfarande öppen fram till hela banan öppnar. Nytt på rangen är en målgreen som ska göra träningen lite roligare så varför inte prova.

Glad påsk önskar vi alla i banpersonalen!

Magnus Adén

Veckobrev vecka 14

Hej alla medlemmar!

Jag hoppas att ni alla mår bra och njuter av ljuset som är tillbaka. Jag vill börja med att säga ett stort tack till de medlemmar som i lördags var här och hjälpte till att röja upp i skogarna närmast banan efter stormen Alfrida. Som ni vet har Adam och jag sågat och kört bort det mesta av stockarna och stora riset under vintern och våren. Men att för oss att kratta och ta upp allt mindre ris hade tagit oss för lång tid nu när vi vill lägga all kraft på banskötsel och bunkerrenovering istället så stort tack för all hjälp!

Alfrida blåste även sönder våra skyddsnät på röda ladorna, vi har nu lagat skyddsnäten både på östra och västra ladan. Vi har sytt ihop mindre skador med rep och nylontråd, men vi var tvungna att byta ut 33 meter långt och 4 meter högt nät på östra ladan ovanför vår nya inomhusträningshall då det var för trasigt för att laga. Nu kan vi spela säkert igen både på rangen och på hål 1. Tur att man inte är höjdrädd då näten sitter på 13 meters höjd...

Nu börjar golfbanan att vakna till liv och arbetet med banskötsel ta fart igen. Vi har börjat att vårstäda våra vägar och P-platser genom att sandsopa, bara det gör att det känns som att våren är här och att vi närmar oss årets golfsäsong. Vi har tagit bort avspärrningarna runt våra greener och snart är det dags för årets första luftning och lite näring. Hela banan har klarat vintern mycket bra och nu påbörjas det stora arbetet med att förbereda alla gräsytor för golfspel. Jag vill betona att det fortfarande är väldigt känsliga gräsplantor som sakta börjar att vakna till liv och fortfarande har vi runt noll grader på nätterna så vi har en bit kvar innan gräset börjar växa på riktigt igen.

Bevattningssystemet ska startas upp under veckan och vi håller tummarna för att ingenting ska ha frusit sönder under vintern. Vi börjar med att lägga ner sugledningarna i bevattningsdammen på hål två och sedan är det dags att fylla hela systemet med vatten. Dom nya spridarna som vi grävde ner i höstas ska nu testas för första gången och justeras in så nog blir det en del att göra även med det. Våra säsongskillar dök upp idag och det är också ett härligt tecken på att snart är vi igång igen. Dom kommer främst att jobba med bunkerrenoveringen dom närmaste veckorna för att sedan börja jobba på banan som vanligt när alla bunkrar förhoppningsvis är klara.

Vi tänker försöka öppna rangen nästa fredag den 12 april. Därför ska vi under veckan lägga ut konstgräset på den nya målgreenen på rangen. Denna målgreen ska göra träningen lite roligare och mer golflik men samtidigt göra bollplockningen lättare då fler bollar förhoppningsvis ska hamna mer mitt på range ytan istället för utmed våra nät som gör arbetet mycket svårare och tidskrävande. Bollarna och dom nya bollkorgarna och mattorna på rangen är snart redo är ni?

Bunkerprojektet har äntligen startat och just nu pågår arbeten på hål 4. Vi tjuvstartade redan förra veckan med att köra massor till flera hål då vädret var optimalt för materialtransporter och nu håller vi tummarna för bra byggväder.

Vi hörs snart igen!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 10

Hej alla medlemmar!
Ljuset är tillbaka och nu närmar sig golfsäsongen med stormsteg. För en vecka sedan kändes det som vår i luften men idag ligger banan vit igen...

Det har varit en annorlunda vinter med stora omkastningar i vädret vilket inte gynnar vilande gräsmattor på en golfbana. Gräset vill helst ha en stabil miljö med så få variationer i vädret som möjligt då varje förändring kräver energi som den för varje dag under vintern har mindre och mindre av. Vi hann svampbehandla alla ytor innan den första snön kom så några svampangrepp har vi fram till idag inte sett skymten av vilket är otroligt skönt.

Däremot fick vi en isbildning på 2–5 cm på alla greener 12–13 januari som vi jobbade stenhårt med att bli av med under februari. Det som hände var att det började snöa kraftigt kvällen 12 januari som sedan under natten gick över till kraftigt regn och sedan fram på morgonen övergick till minusgrader! Denna blöta sörja frös till is innan vi hann kunna göra någonting åt detta men så är det att jobba mot naturen ibland. Vårt greengräs kan ligga under is upp till 45 dagar sedan börjar det dö av syrebrist och det var många timmar vi tillbringade med att köra bort snö och "smälta" och hacka is på våra greener för att få dom att överleva. Glädjande nog så kom det in en varmfront som hjälpte till att få bort isen fortare än planerat och därmed klarade vi av att få alla greener att överleva.

Vi har fortsatt att jobba i skogarna runt banan med våra stormfällda träd. Nu är det inte så många kvar att jobba med och det är tur för snart är våren här på riktigt. Under förra veckan dressade vi alla våra greener för att skydda dom mot kyla och vind. Vi dressade ut nästan 40 ton sand så nu ligger greenerna bara och myser under den nya snön och väntar på nästa försök till vår.

I maskinhallen börjar arbetet bli klart med årets stora servicearbete och nu väntar vi med spänning på dom nya maskinerna som ska komma under mars/april. Det är främst två nya greenklippare och en ny dressare som vi har längtat länge efter. Vi har även köpt en bra släpkärra till vår luftare så vi fortare kan åka mellan ytorna som ska luftas så att vi i slutändan ska störa spelet mindre.

Vi är mitt uppe i rekryteringen av ny säsongspersonal, glädjande för oss alla är att flera av våra kämpar från 2018 kommer tillbaka till oss vilket är så roligt. Det gör livet lite lättare än att behöva lägga 100 tals timmar på utbildning av maskiner, säkerhetsrutiner och gräsklippning på olika ytor.

Vi kommer att rivstarta året direkt i början på april med det stora renoveringsprojektet av våra bunkrar som årsmötet tog beslut om. Vi har planerat att försöka hinna med 27 stycken bunkrar och detta innebär att nästan hela banan kommer att bli en arbetsplats då nästan samtliga hål utom hål 7,9,11,13 och 15 kommer att få nya bunkrar. Vi hoppas på bra väder för att kunna hinna med detta stora projekt och räknar även med lite hjälp från er medlemmar för att vinna tid så banan kan öppna senast 1 maj som planerat. Information om när och vad vi behöver er hjälp med under   bunkerrenoveringen kommer presenteras lite senare.

Vi som jobbar på banan är otroligt sugna på en ny golfsäsong och vi längtar redan efter våren!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 5

Hej alla medlemmar!

Årets första veckobrev för 2019

Jag hoppas att ni alla mår bra och ser fram emot en ny härlig golfsäsong. Just nu ligger banan vit och fin och en och annan skidåkare susar förbi. Vi som jobbar med golfbaneskötsel har en besatthet av att ha koll på väder! Det är nämligen vädret som styr det mesta av vårt jobb! Då menar jag givetvis inte att vädret bestämmer allt, själva har vi alltid en plan om hur vi tänk göra men det är alltid vädret som bestämmer när vi ska göra det. I år skulle vi till exempel fälla träd uppe vid G 17 under januari/februari för att få in mer ljus på den tilltänkta nya ytan för ett nytt närspelsområde.

Det ändrades snabbt när det for förbi en storm runt jul/nyår och fällde en väldigt massa träd i våra skogar runt banan. Vi har under januari påbörjat arbetet att röja upp och ta om hand om alla träd som blåst omkull men det tar lång tid och stormfällda träd "rotvältor" är farligt arbete. Vi har tagit hjälp av trädproffs som har säkrat upp alla farliga träd och nu är det upp till oss att kvista och såga upp timmer i rätta längder och transportera ut stockarna ur skogen.

Vi blir nog klara innan mars som det ser ut idag och timret säljs till skogssällskapet som vi tidigare jobbat med, det blir inte alltid som man tänkt sig. Årets väder har inte varit optimalt för vår bana kan jag konstatera. Vi vill gärna ha tjäle och ett snötäcke som ligger och skyddar gräset. Tjälen förhindrar svampangrepp som kan ställa till det för oss i vår. Men... Årets väder med snö, regn, kyla och värme om vartannat skapar andra problem för oss. Då marken är frusen kan inte fukt eller regn försvinna neråt i marken. Fukten och vattnet stannar kvar och bildar is under snön som vi inte ser med ögat. Om isen ligger kvar för länge drabbas plantorna av syrebrist och dör. Vi har nu kört snöslunga på alla greener för att undvika att mer snö fryser till is. Vi har redan is på flera greener men för tillfället har vi det under kontroll. Vädret är som sagt det som bestämmer vad vi måste göra och när vi kan göra det. Men varför måste det regna på vintern....

I maskinhallen pågår arbetet för fullt med att reparera och vårda våra maskiner. Det har även börjat dyka upp nya maskiner och utrustning vilket alltid är roligt. Den utrustning som vi nyttjat mest redan nu är skogsvagnen för att köra ut timmer. Ni som följer oss på instagram kan där se maskinen i fullt arbete på banan.

Adam är denna vecka på sin gräsutbildning och denna vecka var det ekonomi som var i fokus. Stormen har även förstört delar av våra skyddsnät runt rangen och på röda ladorna så under våren måste dessa lagas av kranbil med mist 20 meters räckvidd, skönt att man inte behöver göra det...

Ut och njut lite av våra skidspår eller varför inte åka lite pulka i backen vid klubbhuset.

Vi hörs igen!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 45

Hej alla medlemmar!

Så har då banans ordinarie greener stängt för året och vi spelar nu vintergolf på vår vinterbana. Hålsträckningen är ju känd sedan tidigare men vi har gjort några mindre förändringar lite här och där. Vi utgår ifrån att ni spelar från våra tee mattor och INTE spelar från ordinarie gräs tee.

Det har varit en lång säsong med mycket spel och jag hoppas att dom flesta är nöjda med banans kvalité under året. Att kunna spela hela banan nästan helt utan lägesförbättring eller P greener från 1 maj i Stockholm till sent i oktober med hög kvalité efter en ganska tuff vinter hör faktiskt till ovanligheterna. Ni som har rest runt till våra grannklubbar eller besökt andra delar av landet  vet att alla anläggningar inte har haft samma trevliga förutsättningar som Lidingö Golfklubb 2018. Att vi dessutom har klarat torkan bra detta torra år är också kul då många banor har haft det kämpigt att kunna vattna sina gräsytor.

Det gäller att alltid vara ödmjuk och glad när banan har klarat en hård vinter eller en extremt torr sommar och att ständigt kämpa vidare för att ge er medlemmar och gäster en bra bana att spela på även i framtiden. Vi kommer att fortsätta förbättra banan och dess skötsel genom utbildningar och även ta in nya tekniker och tänk i vår ständiga utveckling av Lidingö golfklubb. Vi strävar alltid efter att ha en så hög lägstanivå med vår banskötsel som möjligt, om vi ska göra vårat jobb ordentligt måste vi ibland "stöka" till det lite för er golfare med olika skötselmoment men det tror jag faktiskt dom flesta börjar förstå och acceptera  vid det här laget. Vår viktigaste uppgift är att ge information om när vi utför dessa arbeten så att man själv kan välja om man vill spela just den dagen eller ej och då slipper vi ju snacket om rabatter för både det ena eller det andra.

Möjligheten vi har fått i år att arbeta ostört några timmar på måndagmorgon är för oss ovärderlig och vi på banan hoppas att detta får fortsätta framöver för allas bästa. Tack till er alla medlemmar för visad hänsyn och förståelse under året när vi är ute och jobbar på banan!

Under förra veckan så färdigställde vi den nya greenbotten för nya putting greenen vid klubb huset. Vi har under ca 1,5 veckas tid jobbat med att ta in ca 650 ton material som vi använt för att bygga upp det nya området med. Vi har även byggt en provisorisk transportväg med över 100 ton bergkross för att kunna komma fram till klubbhusområdet utan att förstöra golfbanan. Nu måste området få "sätta" sig under vintern med hjälp av tjälen så vi till våren kan bygga klart greenen.

Vi har nu som vanligt tömt hela bevattnings systemet på vatten och nu är hela systemet klart för vintern och minusgrader. När nu systemet är tomt på vatten kan vi påbörja arbetet med att bygga ut bevattningsanläggningen. Just nu pågår arbetet med att plöja ner nya elkablar och slangar för att utöka bevattningen på dom områden som tog mest skada under årets torka. Vi jobbar i år på hål 1, 4, 7, 10 och 15 där nya vattenspridare ska ge oss bättre spelytor till nästa år. Alla nya spridare ska först monteras i marken och sedan ska dom läggas in digitalt i vårat datasystem så att dom kan följa övriga bevattningsanläggningen.

Just nu är svamptrycket enormt här på Lidingö! Det är alldeles för varmt ute och fukten hänger kvar i luften hela dagarna och daggen lämnar aldrig plantorna om vi inte hjälper till. Vi har redan flera gånger behandlat våra ytor mot svampangrepp och vi får nu fortsätta att ta svamp prover och följa utvecklingen för att kunna ge banan det bästa möjliga skyddet innan vintern kommer. Vi fortsätter arbetet med att dagga av alla ytor i den omfattningen vi hinner med och målet för oss är att skapa så torra ytor som möjligt för att hindra svamparna att ställa till det för oss. Som vädret är just nu så kan vi dagga av alla ytor före klockan 9 för att redan efter kl 11 ha full dagg på banan igen suck...

Det finns inga garantier för att våra behandlingar mot svampangrepp alltid ska fungera till 100% och dessutom så håller inte skyddet vi lägger ut i evighet om inte marken fryser och den biologiska aktiviteten avstannar helt. Det är lite som influensa vaccinet, det måste fyllas på varje år och förnyas för att ge ett bra skydd men ändå finns alltid en risk att bli sjuk ändå.

Vi har igår dressat våra greener med mycket sand och idag påbörjar vi arbetet med att djuplufta dom. Vi luftar ner till ca 20 cm djup och lämnar efter det hålen öppna för att kunna ge möjlighet för gaser att lämna marken och syre att komma ner till gräsplantornas djupa rötter. Vi vill även att den kyla som tyvärr inte än har kommit snabbt ska gå ner i marken och då är dessa öppna hål en perfekt möjlighet till detta.

Som avslutning vill jag tacka alla våra "lång säsongare" som har på ett fantastisk engagerat sätt bidragit till att årets banskötsel blivit så bra den har blivit!

Jag hoppas vi ses igen! Nu ska jag ut och dagga!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 40

Hej alla medlemmar!

Visst är det underbart att vädret håller i sig och att höstgolfen fram till idag varit helt grym! Nu väntar kallare väder och idag är banan rejält frusen då vi har haft 0 gradigt inatt! Framöver är det som vanligt väldigt svårt att veta när banan öppnar för spel på dagarna på grund av frosten och det gäller för er alla att följa den information vi ger och respektera startförbudet som gäller vid frost på HELA banan.

Vi har vad vi kallar en vackert väderbana som innebär att om det inte faller massa regn så håller vår banan fin kvallite ända fram till stängning av ordinarie greener vilket brukar ske runt månads skiftet oktober november. Efter det har vi ju vinterbanan öppen för er alla som gillar att spela lite golf även när det är kyligare. Vi på banan kommer så väl ihåg förra årets regn som redan under slutet av september gjorde vissa av våra fairways omöjliga att klippa. När leran blir för blöt av höstregn och inte längre kan torka upp på grund av mörkret och kylan så förblir banan blöt och då går ytan inte att sköta helt enkelt. Vi slirar med våra maskiner och lämnar fula skador i gräset som sedan inte övervintrar optimalt. Även svamptrycket är lägre ett år som denna då svampen vill ha en fuktig miljö att utvecklas i.

Vi står väl rustade inför höstens svampbehandling av banan och nu inväntar vi bara rätt tidpunkt för att få optimal effekt av våra behandlingar. Nya svamp prover är tagna och nu inväntar vi provsvar får Botaniska analysgruppen. Det är en otrolig fördel att alltid ha personal året runt på en golfbana för att man ska kunna leverera en bra produkt från år till år. För er som tror att banan sköter sig själv under vintern så kan jag berätta att det är ofta höst och vinterarbetet som avspeglar sig i nästa års golfbana! Slarvar man med invintringen, höstgödslingen, avstängningen av bevattnings systemet, luftningen av alla ytor, svampbehandlingen, dressning av alla finklippta ytor som skyddar tillväxtpunkten samt maskinvård och utbildning så får man helt enkelt inte den banan man vill ha.

Just nu pågår alla dessa arbeten för fullt på Lidingö Golfklubb och det enda jag kan säga är att vi alla kämpar för fullt för att skapa förutsättningar till en ny trevlig bana att spela på 2019. En otroligt viktig del är också avvägningen när man ska begränsa spelet på banan under hösten, många har reagerat på mängden av nedslagsmärken på våra greener och ja det beror givetvis på att gräset inte längre växer och kan reparera sig själv. Även alla torvskador på våra tee och fairways blir kvar nu av samma anledning och dessa skador kommer vara kvar till slutet på maj nästa år.

Vi Kan bara jobba efter våra egna förutsättningar med banan och vad andra gör med sina anläggningar under hösten och vintern får stå för dom. Vi har börjat att torva bort torkskadade områden på banan och det arbetet kommer att fortsätta under hela hösten. Vi tar bort det dåliga gräset och lägger dit nytt från våran egen gräsodling som ligger längs diket vid hål 17 tee område.

Vi tar även gräs från G 17 där vi har bra områden av fint gräs att flytta ut på banan. Vi torvar även gräs runt många fairwayspridare som har sjunkit och som idag bildar vattenpölar efter regn. Här höjer vi upp spridarna och fyller på med nytt material samt lägger nytt fint gräs. Vi har även flera ytvattenbrunnar som måste justeras så arbete finns det gott om nu när klippningen minskar dag för dag.

Vi har under hösten inventerat våra områden som saknar täckning av bevattning och nu hoppas vi på att när vi tömmer systemet på vatten kunna bygga ut det lite grann för att skapa en ännu bättre bana till 2019! Vem vet vi kanske får en lika torr sommar igen...

Ut och njut av golfbanan!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 38

Hej Alla medlemmar!

Nu är hösten här på allvar och dom underbara färgerna lyser vackert runt hela banan. Banan är inne i en intensiv arbetsperiod och det gäller att hinna med alla moment innan gräset slutar växa helt. Vi har nu dressat alla tee, greenområden samt greener och vi har påbörjat det stora arbetet med att dressa våra fairways. För att få ner sanden i gräset använder vi både dress nät och borstar och ju mer vi kan gömma sanden ju mindre märker ni av vårat arbete.

Vi  luftar och gödslar och svampbehandlar nästan alla ytor för att stärka upp gräsplantorna inför vintern och ge er bra spelytor dom sista veckorna på denna golfsäsong. Efter ett år av torka har vi nu under hösten börjat titta på hur vi kan förädla vårat bevattnings system ytterligare. Vi kan inte riktigt täcka alla ytor med vatten där det behövs och där har vi nästan inget gräs kvar tyvärr efter denna långa torrperiod. Problemet är dessutom att även om vi sår om dessa ytor eller torvar så kan vi fortfarande inte få vatten på dessa områden utan ganska stor arbetsinsats med att dra slangar och mobila vattenspridare för att få det nya gräset att etablera sig och må bra och det har vi inte riktigt tid med när allt annat ska göras. Att utöka anläggningen med bara någon spridare här och där kommer att göra stor skillnad för oss och ge banan en mycket bättre helhets intryck.

Just nu förbereder vi oss för att påbörja projektet med att anlägga grunden för den nya putting greenen nedanför klubbhuset. Det är många ton material som ska byta plats och planeras ut. Arbetet kommer att ta ca 2 veckor och sedan ska materialet ligga till sig under vintern och till våren ska greenen byggas klart med både dränering, såbädd och bevattning. Många områden där torkan har dödat gräset under året kommer vi att byta ut det under hösten. Vi har våran gräsodling som i första hand ska användas till greenområden och greenyta men vi har även andra ytor med bra gräs som vi kommer att lyfta in på banan.

Ut och njut av höstgolf!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 35

Hej alla medlemmar!

Den unika värmen vi har haft på Lidingö sedan maj börjar nu ge vika för hösten.Vi fortsätter att sköta banan intensivt med alla moment som behöver göras innan hösten är här på riktigt! Stort tack till er säsongare som nu har slutat för året, David, Patrik och Robin. Jag hoppas som alltid på att få tillbaka er allihopa då det är en engagerad personal som avgör hur bra banan kan bli år från år. Visst behöver vi bra maskiner, frön, vatten och gödsel men det viktigaste är alltid personalen!

Denna vecka har vi dressat och luftat alla våra tees. Vi har stödsått flera ytor som har torkat bort under den varma sommaren och vi har även påbörjat att lufta alla områden mellan green och tee där alla går och kompakterar marken under året. Vi har kalkat på våra lerigaste fairways hål 7 och 13 för att få dom mindre geggiga fram till banan stänger.

Våra greener mår förhållandevis bra, trots att dom varit värme stressade under flera månader. Nu gäller det att få dom att må så bra som möjligt innan dom ska börja sin invintring. Det gör vi genom att ge dom näring, klippa lagom mycket och ofta samt behandla dom mot svamp. Det låter konstigt men gräset börjar faktiskt snart sin invintring då ljuset försvinner mer och mer för varje dag som går. Det man måste tänka på är att om bara några veckor slutar gräset att växa helt och dom skador vi nu skapar läker inte före slutet på maj månad när värmen och ljuset är tillbaka. Försök att minska på putt träningen på våra övningsgreener då dom inte tål lika mycket längre. Försök även att minimera övnings slag med att ta torv då torven snart inte kan växa fast igen.

Man kan även hjälpa oss i banpersonalen att minimera slitage och kompaktering av våra ytor nu på hösten genom att  ändra lite i sina rutiner hur man rör sig på banan och mellan hålen. Försök att undvika att gå eller köra i redan skadade eller blöta områden även om det är en omväg. Tänk på att du även kan gå in på en green från "fel" håll ibland även om du får gå några extra meter...

Det går utmärkt att gå någon meter till höger eller vänster längs den klippta gångvägen mot nästa tee Ställ gärna vagnen, golfbilen eller  bagen på en asfalts/ grus yta runt våra tee där det är möjligt. Alla dessa små tips gör stor skillnad om många följer dom. Att laga ett nedslagsmärke kan för många vara enkelt, men för andra kan det bli väldigt invecklat. En grundregel som jag själv använder är att nedslagsmärket ska lagas så noga att det inte syns alls när det är klart. Ibland måste man anstränga sig lite för att få till det men jag själv har faktiskt aldrig misslyckats med att laga ett nedslagsmärke oavsett om det har varit ett lite eller ett superstort i en blöt green.

Det handlar om att ta sig tid! Många av våra greener har idag mängder av dåligt lagade nedslagsmärken som syns väldigt bra då dom är små bruna ringar då gräset är vänt neråt och sanden uppåt. Här kan inte gräset växa längre och det som händer är att det bildas alger och mossa som skadar greenen och ger en dålig putt yta och vem vill ha det?

Nästa vecka ska vi börja jobba med våra greenområden som ska få mycket sand och bli luftade igen, efter det väntar våra fairways.

Njut av golfårets bästa tid september!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 32

Hej alla medlemmar!

Varmt välkomna tillbaka till Lidingö GK efter en otroligt varm och torr sommar! Det har pratas mycket om skogsbränder och eldningsförbud och foder brist men golfen har kämpat på hela sommaren. Många banor har haft vattenbrist sedan i slutet på maj och vi på lidingö har kämpat hela sommaren för att behålla dom finklippta delarna av banan gröna. Vi har som jag tidigare sagt ett bra bevattnings system och vi har klarat oss bra mot åska och läckage under hela sommaren. Vi har inte kunnat följa vårt vanliga skötsel program just på grund av värmen men banans status har varit god under hela torrperioden. Vi har avstått från luftning och dressning under dom varmaste perioderna just för att inte torka ut gräset och materialet i onödan.

Om vi gör hål i marken i den här värmen så ger vi värmen möjlighet att snabbare komma ner i marken och skapa problem och det vill vi inte! Att dressa ut sand i 30 grader på greenerna är väldigt stressande för gräset.Vi vet ju alla hur varmt om fötterna det kan vara på en badstrand när sanden blir het och detta är samma sak.Vi har även lagt ut mycket extra vätmedel på ytor som börjat torka bort och då har medlet hållit kvar bevattnings vattnet i marken och löst problemet.

Vi har vattnat många greener för hand med slang för att bara vattna dom torra ytorna extra och inte hela greenen , det gäller att hushålla med vattnet så mycket det går. Vi mäter fukthalten i våra greener med en speciellt framtaget enhet som ger oss perfekt resultat så vi vet exakt när och vart vi behöver vattna. Nu är snart semesterperioden över för den fasta banpersonalen och jag tycker årets säsongsarbetare har skött sig utmärkt! Ett stort tack till er och ert grymma arbete. Jag vet att flera av er ska plugga eller fortsätta med andra jobb men jag hoppas att vi ses nästa år igen för vi behöver bra personal för det är hemligheten bakom en grymt fin bana.

Just nu pågår det många arbeten inför årets KM. Vi har denna vecka lagt ut fairway gödsel och det är årets sista giva för dom. Våra greener har både luftats, vertikalskurits samt såtts med krypven. På måndag kommer dom dressas och sedan är det bara klippa och välta fram till KM. Sanden i våra nya bunkrar har nu satt sig och jag hoppas ni alla tycker att det är roligare att spela ur en bunker med sand än den gegga det varit tidigare. I april 2019 kommer vi att göra om dom flesta övriga bunkrar på banan så då blir det mer enhetligt till nästa golfsäsong. Vi har en bunkerbotten som är trasig på hål 11 och vi väntar på limmet att laga den med men snart är allt som vanligt igen.

På dom ytor vi inte har bevattning har torkan och slitaget från er golfare nästan helt utplånat gräset. Vi har nu fått hem nya frön även för dessa ytor och får vi nu bara lite regn så kommer vi nog få upp gräs även där under hösten.

Vi hoppas fortfarande på lite regn så banan kan bli lite grönare och vi slipper vattna varje natt.

Välkomna ut på banan och njut!

Hälsar Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 23

Hej alla medlemmar!

Jag hoppas att ni njuter lika mycket av vädret och banan som vi i banpersonalen gör. Det här årets början på golfsäsongen kommer vi sent att glömma. Jag har under mina 26 år på olika golfbanor aldrig upplevt en varmare och torrare vår. Året började ju med en snörik och lång vinter, vi hade ju faktiskt snö på banan en bit in i april! Vi fick skjuta fram byggstarten för renoveringen av våra bunkrar till 16 april på grund av att marken fortfarande var stelfrusen av tjäle. Banan öppnade sedan 1 maj och vi har i princip efter det bara haft sol och värme sedan dess helt otroligt.

Givetvis är det fantastiskt skönt att kunna börja året med en bra övervintrad banan och toppenväder! Men det finns även problem med torkan som vi måste hantera, dom nya ytorna som vi har rullat ut färdigt gräs på har vi fått vattna hela tiden för att dom inte ska torka bort. Det färdiga gräset har ju inget rotsystem när det kommer hit till Lidingö GK så tiden det klarar i denna värme är inte många timmar innan vi får torkskador. Nu efter ca 1 månad har gräset rotat sig hyfsat bra men det behöver fortfarande hjälp för att överleva denna ovanliga torrperiod. Dom nyplanterade tallarna på hål 7 och buskarna på hål 9 måste också hela tiden stödvattnas så att vi ger dessa nya växter en chans att rota sig och överleva här hos oss. Tittar vi på  banan så märker man nu tydligt där vi inte har vattenspridare som helt täcker in behovet av vatten att här börjar det bli gult och hårt men det går fortfarande utmärkt att spela golf...

Bengt med flera jobbar hela tiden med att uppdatera och sköta om vår bevattningsanläggning och det är i dessa "ökenperioder" man enkelt ser att vi faktiskt har bra koll på anläggningen även om det faktiskt händer saker med systemet nästan varje vecka som vi måste åtgärda. På dom torra ytorna på greener ,tee samt greenområden jobbar vi nu med handvattning med slang och dusch munstycke samt vätmedel som gör att fukten hålls bättre kvar i jorden och på så sätt bättre kommer växterna tillgodo. Vår banan behöver mycket vatten, så våra planer om att i framtiden skapa mer vattenmagasin och även andra lösningar för att tillföra vatten till klubben tror jag är en viktig punkt att fortsätta jobba med.

Vi har förra veckan behandlat våra greener för första gången i år med ett stråförkortningsmedel. Detta medel kommer göra att gräset växer mindre i höjdled och förhoppningsvis ska detta göra att ni medlemmar får en trevligare puttupplevelse under eftermiddags eller kvällsgolfen. Medlet är positivt för våra gräsplantor både med rotutveckling och stresshantering så här ser vi bara vinnare i att använda denna produkt. Vi kommer att fortsätta behandla våra greener med detta preparat under hela säsongen och vi tillför detta på greenerna ungefär vart 10 dag. Sanden i våra nya bunkrar har nu börjat att sätta sig. Det tar alltid ett tag innan den nya sanden är packad och har fått sin stabila känsla. Nu hoppas jag att dom flesta har fått prova på ett bunkerslag i en ny bunker och fått känna på skillnaden mot tidigare. Vi i banpersonalen hoppas givetvis på att få fortsätta att renovera bunkrar framöver så att alla våra bunkrar kan bli lika fina och trevliga att spela ur i framtiden.

Sanden kan kännas lite fuktigare i bunkrarna än tidigare och det har att göra med linern i botten både håller kvar lite fukt till sanden så att den inte ska bli för porös men samtidigt säkerställer att allt överskotts vatten snabbt dräneras ut från bunkern. Det man inte vill ha i en bunker är ett dåligt läge eller en boll som begravts helt i torr sand och det hoppas vi nu våra nya bunkrar ska ge er. Banan sköts nu som en sommarbana och vi har ett boll rull som ligger runt 9 på stimpen på våra greener. Adam har stenkoll på alla skötselmoment som behöver göras och vi försöker göra allt vi kan för att göra er golfupplevelse här så trevlig som möjligt.

Dom sista sommarkillarna anslöt idag till banpersonalen och nu är vi fulltaliga! Nu kan vi lägga ännu mer tid på finish och att bibehålla den kvalitén vi nu har skapat för året. Om vi får önska så vore ett skönt sommar regn några nätter i rad inte helt fel för banans välmående. Ut och njut av golfbanan och vädret och glöm inte bort att fira Sveriges nationaldag på onsdag!

Hälsar Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 20

Hej alla medlemmar!

Vilken konstig vår det blev! Först låg snön kvar länge och sedan blev det högsommarvärme direkt! Banan har som ni alla märkt klarat vintern bra och det är så härligt att kunna ge er medlemmar en trevlig golfupplevelse direkt i början på säsongen. Det är många banor som fortfarande kämpar med vinterskador,  som tur är så har ju vädret varit fantastiskt för att odla gräs den sista tiden så snart är nog alla banor fina igen. Denna vecka så har vi då öppnat upp våra nya bunkrar som renoverades under april.

Den nya sanden är fortfarande lite mjuk men kommer att packas ihop med tiden. Jag hoppas att ni ska tycka dom är roliga att spela ur för snyggare tror jag nog att alla tycker att dom är. Vi kommer fortsätta att jobba extra med det nya gräset runt alla bunkrar så att det på sikt ska kunna klippas ner där det ska vara kort. Tänk på att vissa områden är uppfyllda med jordmassor så det kan vara lite mjukt här och där och kör gärna inte med golfbilen på alla nytorvade områden.

Vi har även denna vecka börjat släppa på spel på våra igenlagda diken och gamla bunkrar. På sikt kommer vi knappt märka av dessa arbetsområden men just nu är gräset lite grönare och frodigare för att kunna etablera sig i lugn och ro. Planteringen längs vägen upp till herr tee på hål nio är nu klar. Det är 100 stycken slånbärsbuskar som nu står där och ska förhindra att att folk ska gå den kortaste vägen upp, trots att det finns en asfalterad väg att gå på.

Visst är det kostigt att man kan gå efter en golfboll i flera timmar utan problem, men så fort man ska följa en skylt eller gångväg på banan så vill man bara gå närmaste vägen....

Banan klipps nu för fullt och alla i banpersonalen försöker att störa er golfare så lite som möjligt. Tänk på vår säkerhet och vänta alltid på ett klartecken från oss innan du slår tack!

Nu hoppas jag att ni alla kommer ut och njuter av banan för den är riktigt fin trots det tidiga datumet.

Trevlig helg!

Hälsar Magnus Adén och banpersonalen

 

Veckobrev vecka 17


Hej alla medlemmar!

Nu är vi i full gång med arbeten på banan! Det är många år sedan vi hade en så bra övervintring av hela banan! De enda områden vi fortfarande kämpar med att få till innan öppning 1 maj är alla 1000 tals kvadratmeter vi själva arbetet på under både hösten och våren i våra projekt. Det är bara två veckor sedan tjälen släppte på banan men oj vad mycket vi har hunnit med sedan dess.

Vi har snart torvat klart alla diken och bunkrar som vi egentligen skulle ha jobbat två veckor med i oktober/november men då var det för blött att göra detta. Över 1800 m2 färdigt gräs har vi nu rullat ut och kantskurit så nu ska det bara vattnas och växa fast. Vi har även jobbat med att skapa våra nya bunkrar på banan vilket är ett jätte jobb för oss!

Eftersom vi inte kunde börja bygga enligt planen i början på april då det fortfarande var snö och tjäle har vi nu tvingats göra detta projekt parallellt med allt annat inklusive att sköta hela golfbanan. När dessa stora projekt krockar samt att banan börjar bli grön och ska skötas kör det ihop sig lite kan man säga för även om vi har tagit in extra personal så är det bara till ett projekt och nu har vi kört två samt banskötsel.

Stort tack till er medlemmar som kom hit den 26 april och rullade ut gräs på hål 7 med oss! Vi rullade ut 1100 m2 på 3 timmar och det är fantastiskt! Detta jobb skulle tagit oss minst 12 timmar med all egen personal så då förstår ni hur viktigt detta är att få hjälp av er när det behövs.

Bunkrarna är som sagt ett jätte projekt för oss men otroligt kul att få genomföra. Vi har en irländare som formar våra nya bunkrar efter ritningar som Johan Benestam har skapat. Sedan bygger vi en ny dränering i botten, fyller i drängrus och bygger en låg kant av konstgräs innan vi ovanpå detta lägger färdigt gräs igen. Dräneringsgruset behandlar vi även med "lim" som gör att det stelnar och skapar en bra botten för våran nya bunkersand.

Ska jag ta dessa arbeten med lite volymer så är det följande...

Vi tar bort gamla bunkern och tar bort det gamla gräset vilket är ca 20 ton/ bunkerområde. Vi kör in nytt material att skapa den nya bunkern och bunkerområdet med vilket är ca 60 ton/bunker. Då flera bunkrar blir lite mindre än tidigare måste vi fylla mer material än vi tar bort. Vi dränerar botten men ca 20 meter dränerings slang samt fyller på med ca 10 ton dräneringsgrus. Därefter bygger vi konstgräskant ca 1 ton gräs/bunker. Vi återfyller finmaterial runt konstgräset ca 5 ton. Till slut färdigt gräs ca 200 m2 runt varje bunker vilket väger ca 1,5 ton.

I varje bunker ska sedan den nya sanden läggas i och det är ca 5 ton/bunker som läggs ut för hand....Allt detta kräver mycket handarbete och vi flyttar mycket av materialet för hand så nog har vi fått jobba på ordentligt dom senaste veckorna men fint blir det!

Stort tack för att ni har tålamod med banan och dess öppning men vi kämpar 7 dagar i veckan för er!

Jag förstår att alla nu är sugna att spela men jag lovar er att på tisdag 1 maj kör vi!

Hälsar Magnus Adén och banpersonalen


Veckobrev vecka 12Hej alla medlemmar!

Nu börjar äntligen solen värma ordentligt och vi har plus grader på dagarna! Det är fortfarande mycket snö kvar på banan men vi har börjat att ploga bort snö på våra greener som vi vill försöka få fram nu i vårsolen. De greener vi jobbat med ser friska och fina ut vilket vi är mycket glada över. Då vi fortfarande har kalla nätter kommer vi att behöva täcka dom igen med dukar bara för att inte riskera några köldskador. Man undrar då givetvis varför vi först tar bort snön på våra greener för att täcka dom igen med dukar men det handlar bara om att inte skapa is och även kontrollera smältvatten som kan ge frysskador på gräset när smältvattnet återfryser på nätterna på lågpunkterna på våra greener och greenområden.

Just nu kan ju vattnet inte komma ner i marken då allt är djupfryst så vi måste hantera smältvattnet efter bästa förmåga för att optimera greenernas överlevnad. Som ni alla förstår så är vi redan flera veckor efter i vårarbeten på banan om vi ska jämföra med våren 2017 då vi fortfarande idag har vinter! Enligt mig så är faktiskt mars en vintermånad och alla dagar innan månadsskiftet april/maj vi kan spela golf i Stockholmsregionen är bara att tacka och ta emot men det händer ju inte alla år tyvärr.

För ett år sedan kunde vi börja jobba med våra gräsytor som då redan var upptinade och redo för vårens arbeten men det är vi ju inte i närheten av idag... Det kommer att ta många dagar till av värme för att först få bort all snö och sedan återstår det flera veckor innan marken börjar värmas upp och vi kan börja jobba på våra ytor igen. Just nu har vi tjäle på hela banan och den varierar från 20-50 cm vilket är väldigt bra för när tjälen försvinner så har vi fått en djupluftning av alla ytor gratis!

För oss handlar det inte så mycket om hur varmt det blir i luften på dagarna utan hur jord temperaturen förändras i takt med våren och solens möjlighet att värma upp ytorna. En sandjord tinar upp mycket snabbare än en lerjord beroende på att det är mycket mera luft i sanden och tyvärr består Lidingös bana mest av lerjord. Vi kommer att göra allt vi kan för att så fort det går få till en fin banan att spela på igen men vädret kan vi inte göra så mycket åt så vi får alla vänta på att våren ska komma på riktigt.

Bunkerprojektet som skulle starta efter påsk har vi nu fått flytta fram några dagar då vi inte kan bygga i tjälen eller få fram rätt byggmaterial då alla sand och grusgropar också är frusna. Vi har även svårt att få fram färdigt gräs att lägga på dom nya ytorna då även gräsodlarna har vinter. Vi är ändå hoppfulla om att allt kommer att gå perfekt med renoveringen av våra bunkrar när vi väl startar så en vecka hit eller dit kommer inte påverka oss då bunkrarna ska bli kvar här i många år framöver. Nu är det nya högre nätet helt klart vid södra rangen! Detta projekt har gått smärtfritt då det varit helt oberoende av väder så därför kan vi nu lämna det bakom oss. I maskinhallen står nu alla maskiner blänkande och fina och redo att börja användas igen. Det är väldigt många timmar av Peter och Bengt som ligger bakom att vi på Lidingö faktiskt har en grym maskinpark.

Ut och njut av våra skidspår och dom sista vinterdagarna för snart är våren här!

Glöm inte att boka in Öppet Hus den 15 april i maskinhallen!!

Trevlig helg och Glad påsk om vi inte hörs innan dess!

Hälsningar Magnus Adén och banpersonalen


Veckobrev vecka 10

Hej alla medlemmar!

Andra veckan i mars och det är fortfarande vinter i Stockholm, mycket snö har vi också! Sportlovet är avklarat och det är så kul att se att vi faktiskt är en året runt anläggning! Det är inte bara i OS som man åker skidor på en golfbana utan även våran är perfekt för detta. Tänk er själva en skidtävling på vår golfbana när nästan hela spåret går att följa från klubbhuset! Det gick knappt att räkna alla skid och pulka åkare som i helgen var på golfbanan. Det var fina skidspår och vår pulkabacke är fortfarande Lidingös bästa enligt många barn. Det är så trevligt att se alla barnfamiljer med skidor och ryggsäckar med varm choklad och fika i. Det är en härlig känsla att Lidingö golfklubb kan bjuda på detta härliga vinteräventyr för alla barn och vuxna som är hemma i Stockholm under sportlovet. Skidspåren sköter vi och Lidingö skid och orienteringsklubb tillsammans för att ge er fina förutsättningar för härlig skidåkning på ön.

Som golfare undrar man givetvis just nu hur gräset mår under snön? Är snö bra eller dåligt för våra greener och kan allt vara dött när snön försvinner? Jag kan lugna er alla med att säga att snön har varit väldigt bra för oss just nu då vi har haft väldigt kallt på nätterna långt ner under -15 grader och då har snön fungerat som ett isolerande lager och skyddat gräset mot dom värsta köldknäpparna som givetvis är lika dåligt för gräset som för oss utan kläder.... Vi kan ju klä på oss extra kläder när det blir väldigt kallt men det kan inte gräset.

Vi har behandlat gräset innan snön kom mot svampangrepp som jag skrivit om i tidigare veckobrev, svampangrepp kan dyka upp även under ett snötäcke men än så länge ser allt väldigt bra ut under snön. Nästa moment för oss är att veta när vi ska börja ta bort snön på våra greener, vi gör detta för att snön som smälter inte ska bilda en tjock is som kan kväva gräset. För även om gräset inte växer och nyttjar solens energi i fotosyntes så andas gräset hela tiden och om det blir en tät is över gräsplantan så dör den efter några veckor av syrebris, men det kommer vi inte att uppleva på Lidingö golfklubb för vi i banpersonalen har stenkoll på allt detta och vi är här och jobbar med banan året runt till skillnad mot många andra banor i Sverige.

På banan har vi nu röjt sly under flera veckor och nu har vi bara 3 hål kvar. Det är just nu lite för mycket snö för att köra sly då "stubbarna" blir för höga när vi jobbar men vi kommer att göra klart detta jobb när snön börjar smälta bort. Nu har vi istället börjat att fälla lite träd som ligger i vår trädvårdsplan. I år är det bara några enstaka träd som ska ner som är skadade eller skuggar vår bana.

Vi har nu rest dom nya stolparna för det högre säkerhetsnätet vid södra rangesidan. Nätet kommer bli 10 m högt vilket är dubbelt så högt mot tidigare nät. Detta är enligt mig en tydlig signal om att Lidingö Golfklubb tar ansvar för att förbättra säkerheten för både golfare och allmänheten runt våran golfanläggning och det är jag stolt över. Dom nya stolparna som är av trä sitter fast dubbade i berget och dom har flera stöd stag vid varje stolpe som ska göra konstruktionen kraftfull och säker.

Just nu syr man vårt nya nät som blir nästan 60 meter långt och 10 meter högt, detta ska hängas upp så fort snön har försvunnit och vi räknar med att allt är klart i början på april. När snön är borta ska vi även få ut konstgräset i slänten vid spolplattan. Det är mycket utbildning för oss i banpersonalen under vinterhalvåret och det är alltid kul att utvecklas och höra om det senaste inom allt som rör vårt yrke. Tro det eller ej men det är väldigt mycket som händer just nu inom golfbaneskötsel. Vi ska försöka lära oss att nyttja vatten mer effektivt och bli bättre på att sköta om våra bevattningsanläggningar. Vi måste börja sköta våra gräsytor mer miljövänligt och minimera användandet av kemiska bekämpningsmedel. Lägg därtill alla nya direktiv från EU angående utsläppskrav på våra maskiners motorer så förstår ni alla att det är mycket att ta in och börja anpassa vår verksamhet efter.

Just nu längtar vi alla i banpersonalen efter våren och den första doften av nyklippt gräs. Vi är redo för golfsäsongen 2018 är ni? Glöm inte bort att boka in öppet hus i maskinhallen söndag 15 april!!!

Ut och njut av den vintriga golfbanan!

Hälsningar Magnus Adén och banpersonalen 

 

Veckobrev vecka 6

Hej alla medlemmar!

Välkomna till 2018 på Lidingö Golfklubb! Vintrarna fortsätter att vara av varierande slag i Stockholms området. Vissa dagar har vi snötäcke och minusgrader och i nästa stund plusgrader och grönt igen. Detta är en stress för gräset som vi faktiskt har väldigt svårt att göra någonting åt. Det vi gör är att varje gång det har blivit en varm period och yt tjälen släppt på våra greener så har vi behandlat dom med medicin så att vi ska få så friska greener som möjligt i vår.

Vi kan få svampangrepp på gräset både utan och med snö vilket kanske inta alla vet. Vi har även hjälpt till att skotta bort snön på ett antal greener för att minimera risken för att få stående is med risk för kvävskador(syrebrist under isen).

Sverige är ett avlångt land, samtidigt som våra kollegor i norr har över 150 cm snö på sina banor så klipper våra kollegor i söder sina greener visst är det häftigt! Det vi alla går och väntar på just nu är ljuset, det är solens frånvaro som gör våra dagar korta och kalla men snart är våren här håll ut!

Fram till idag ser banan väldigt bra ut och vi har minimalt med angrepp viket känns bra. Just nu ligger det snö på banan och vi har flera minusgrader vilket också är bra. Om golfbanan är frusen finns det ingen biologisk aktivitet i marken och då kan inte skadeangrepp bildas.

I maskinhallen reparerar vi maskiner och slipar cylindrar för fullt. Några nya maskiner har dykt upp och några gamla har lämnat oss. Om allt går som planerat är vi klara i mars så att vi kan börja klippa igen i april.

Just nu pågår arbetet med att röja sly runt banan. Vi har kommit 10 hål just nu och siktar på att bli klara med detta om ca två veckor. Sedan har vi några få träd som ska tas ner som skuggar våra greener eller tee eller bara mår dåligt helt enkelt. När allt detta är klart ska vi påbörja arbetet med att renovera våra bunkrar. Och det kommer jag att skriva mer om i nästa brev.

Ut och njut av vintern!

Hälsningar Magnus Adén och banpersonalen 

 

Veckobrev vecka 48

Hej alla medlemmar!

Nu har vi plockat in flaggorna för året och vi hoppas att ni alla har fått spela så mycket golf ni orkat. Det har varit en lång golfsäsong och allt började med en kall april och maj som sedan gick över i en torr juni, juli och augusti för att sedan avslutades med en lagom september och ett regnigt oktober. Det är mycket som har hänt på banan under året och vi hoppas att ni alla känner att vi strävar framåt med vår banskötsel och förändringsarbeten på banan.

Vi började året med att ändra våra klipplinjer på fairway, semiruff och ruffar. Under maj månad stödsådde vi alla våra greener med en krypven som heter Crystal Blue som vi känner kommer ge oss fina puttytor åren framöver. Vi har ju som bekant små greener med högt slitage så vi måste hitta rätt gräs som passar hos oss.

Vi påbörjade även det stora arbetet med att stödså alla våra slitna fairways som varje vinter får stryk av både is och svamp. Det är viktigt att få in nya gräsplantor i våra gräsytor som bättre kan stå emot dagens hårda påfrestningar av skötsel, golfspel och det "nya" klimatet som vi måste lära oss hantera på bästa möjliga sett. Borta är dom långa kyliga vintrarna med ett stabilt snötäcke.

Nu är vintrarna i Stockholm som samhället i övrigt, snabba förändringar med både temperaturer och snömängder och det är bara för oss att anpassa oss och hitta rätt taktik att få våra ytor att överleva.

Under våren började vi arbeta med det nya skötselprogrammet av foregreens och greenområden. Vi både dressade mer och luftade mer för att få bättre och ärligare spelytor runt våra greener. Klippningen blev också mycket bättre genom den nya maskinen vi köpt in för detta ändamål. Under nästan 3 månader bytte vi 100 teespridare och höjde upp över 170 stycken greenspridare som genom åren dressats ner nästan 10 cm så att bollen kunde ramla ner på ett spridarlock och bli ospelbar. Tack till Bengt och Fredrik som gjorde det mesta av detta arbete under pågående spel med ibland livet som insats....

Under sommarens  torrperiod var stora delar av vår bana gul och torr och endast där vi har vattenspridare kunde man se en grön färg. Drivarna gick ovanligt långt på våra torra spelytor till glädje för många. Men å andra sidan fick man inte en meter till godo under sista delen av september och oktober när banan var plaskvåt så allt jämnar nog ut sig till slut.

Vi har försökt att vattna mindre och mindre med åren då kostnaderna för att köpa vatten inte ska bli för stora. Däremot kommer vi aldrig att äventyra gräsets överlevnad och vi vill ju gärna presentera en grön härlig oas för alla er golfare både medlem som gäst och då behöver vi vatten när torka slår till.

Sommarens torka var positiv för svamptrycket på banan och vi kunde bara uppleva några enstaka angrepp som vi enkelt kunde behandla. De svamp prover som tagits under året har  tydligt visat att vi under året haft mindre angrepp än tidigare och vi kan bara fortsätta att jobba för att bibehålla kontroll på våra svampar som när som helst kan få fart och ställa till det på våra gräsytor.

Men då behövs två saker och det är regn och värme och om något av det saknas blir det mindre med svamp helt enkelt. Under september dressades våra fairways med över 650 ton sand. Sanden behövs för att på sikt minska leran att komma fram och göra våra fairways geggiga under höstarna när solens strålar inte längre orkar torka upp fukten i vår lerjord. Detta är ett långsiktigt arbete som i framtiden kommer att ge betydligt torrare och finare fairways att spela på även tidig vår och sen höst.

När flaggorna togs in så har hela banan luftas och våra greener djupluftats ner till 25cm. Vi har svampbehandlat både fairways och greener och dom mår fram till idag mycket bra. Arbetet med vår masterplan tog fart under oktober då några av våra diken och bunkrar lades igen.

Då vädrets gudar inte ville vara med oss kunde vi inte avsluta arbetet och vi har några dagar jobb i vår innan vi kan avsluta det projektet. Just nu under november jobbar vi med att montera ner det gamla skyddsnätet vid rangen söder om västra ladan. Inom kort kommer nya högre stolpar och skyddsnät monteras för att öka säkerheten mot Kyttingevägen vid träning på rangen. Vi kommer även att lägga konstgräs i slänten ner mot rangen så vi lättare kan hitta bollar längs näten och bollarna ska rulla ner på plan mark och direkt plockas upp av bollplockaren istället för att plockas för hand flera gånger i veckan.

I vår ska vi även påbörja arbetet med att renovera våra bunkrar som jag vet många av er har väntat länge på. Vi kommer att börja jobba på hål 7, 8 och 11. Vi ser alla fram emot att äntligen få till nya fina bunkrar med en bra och ärlig ny sand att spela ifrån. Detta arbete är uppdelat på flera år då det både är kostsamt att göra och tidskrävande samt kräver att hålet är avstängt då vi inte kan kombinera golfspel och  bunkerbyggnation samtidigt.

Nu vill jag tacka er medlemmar för en härlig säsong och för visad hänsyn för oss banarbetare.

Vi kanske ses på jul minglet på klubben i december om inte önskar jag och banpersonalen er alla en riktigt god jul!

Hälsar Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 41

Hej Alla medlemmar!

Säsongen börjar lida mot sitt slut men ännu går det att spela golf på vår vackra bana om man vill. Tittar man ut genom fönstret idag fredag morgon så ligger hela banan vit av frost och vi har för första gången i höst varit ner under O grader under natten. Banan är fortfarande väldigt blöt efter de omfattande regnet under förra veckan och vi kan bara beklaga att det fortfarande råder bilförbud men vädret kan vi inte råda över.

Det är nu hög tid att börja tömma bevattnings systemet så att inte våra spridare och ventiler fryser sönder. Även färskvatten till café 9an måste vi stänga av samt alla vattenposter runt banan, bolltvättarna  och range maskinerna som tvättar bollarna så det är många saker som måste fixas innan någonting fryser sönder. Nu står det 16 nya tallar på hål 7 vilket kommer att ge en fin inramning av hålet på lite sikt när träden får växa till sig. Det gick bra att plantera träden trots att det ösregnade och alla planteringshålen fylldes med vatten under nätterna. Vi har följt de anvisningar vi fått för att försöka optimera möjligheterna för träden att trivas hos oss o vår lerjord. Att vi valt att plantera tallar är främst ett önskemål från vår banarkitekt som gärna vill förstärka den befintliga tallskogen runt vår bana.

Projektet att lägga igen vissa diken och bunkrar har påbörjats och flyter på. Givetvis har vi även här drabbats av problem med det blöta vädret och det är främst materialtransporterna som blir problematiska. Vi har fram till nu tagit in nästan 900 ton material och blir det inte sämre väder igen så kommer vi nog klara oss bra trots allt.

Vi lägger igen diken och bunkrar för att fortsätta utveckla banan enligt den masterplan som presenterats på årsmötet. Banan kommer att kunna skötas mycket mer effektivt när många moment som idag görs för hand  försvinner och vi kan lägga mer tid på annat istället.

Banan klipps inte så mycket längre då tillväxten nu har avstannat. Vi ska försöka komma ut och klippa av våra fairways minst en gång till då dom varit för blöta att köra på den senaste veckan. Foregreens har dressats igen och luftats inför vintern och nästa vecka ska vi försöka att dressa greenerna om det är väder. Det stora projektet med att dressa våra fairways gick bra och vädret var perfekt under hela den veckan, Vi dressade ut över 600 ton sand och jag är glad att det gick så bra. För att öka kvalitén på våra fairways måste vi tillföra sand annars kommer dom alltid bli blöta och geggiga efter regn och varje vår och höst.

Vi har fått hjälp av kommunen att ta bort några träd runt tee på hål 8. Det har varit svårt att odla gräs där just på grund av bristen på ljus insläpp men nu hoppas vi på bättre möjligheter till nästa år. Vi tittar även på en möjlighet att anlägga ett tee av hybridgräs som är en blandning av konstgräs och vanligt gräs som bättre tål slitage och sämre växtförutsättningar.

Efter en inventering av maskinparken och resan ner till Jönköpings maskinmässa har vi nu tagit fram en plan för vilka maskiner som behöver bytas ut. Flera av våra maskiner används flitigt varje dag och påfrestningarna är ibland stora, så för att klara av att sköta banan på den nivå vi idag gör måste vi med jämna mellanrum byta ut det sämsta för att fortsätta kunna leverera en banan som alla vill ha.

Greenerna har denna vecka fått årets sista fasta gödning och nu är det bara invintring som väntar dom med regelbunden svamp behandling och sprutade näringsämnen. Våra fairways har denna vecka fått en dos järnsulfat och när det är rätt läge ska dom svampbehandlas innan vintern kommer på riktigt. Vi har även påbörjat att lufta dom en sista gång innan vintern och även tee kommer att luftas så fort det går.

Nu vill jag och min personal avsluta med att tacka er alla medlemmar för en härlig säsong! Vi har inte haft några allvarliga incidenter på banan under året och det är härligt att känna att samspelet mellan er medlemmar och banpersonal fungerar så bra!

Vi hoppas att vi ses till våren när värmen och ljuset är tillbaka.

Hälsar Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 37

Hej alla medlemmar!

Nu är hösten här på riktigt och snart kommer banan lysa med alla sina klara härliga färger! Vi fortsätter att klippa och sköta banan så mycket det går men sakta men säkert blir den både blötare och mörkare för varje dag som går.Vi klipper inte alla ytor lika ofta längre då tillväxten på gräset avtar just nu ganska snabbt. Det är främst avsaknaden på ljuset som avgör att gräset växer mindre nu på hösten, men fram till den första riktiga frosten så kommer vi fortfarande ha en liten tillväxt och den behöver vi för att kunna gömma undan all sand som snart ska börja dressas ut på banan.

Vi kommer redan nästa vecka börja dressa alla våra fairways om det bara är väder. Vi kommer även dressa alla greener, greenområden och tee vartefter vi hinner med. Det är 100 tals ton sand som ska läggas ut så det kommer bli många timmars jobb framöver. Vi har precis avslutat säsongens sista stödsådd av nya gräsfrön till både greener, tee och några fairways. Vi fick ut dom sista fröna första veckan i september och vi räknar med att samtliga sådder kommer hinna gro innan vintern är här. Att så ut nya gräsfrön med jämna mellanrum är väldigt viktigt för att våra gräsytor hela tiden ska få in nya och bättre gräs sorter som bättre kan stå emot slitaget från er golfare men även bättre överleva dom tuffa vintrarna men även som i år de torra somrarna.

Som ni kanske har märkt jobbar vi hela tiden med att justera spridare runt våra greener. Nu har vi hunnit halv vägs och vi hoppas vi hinner klart innan sista oktober när våra extra killar slutar för året.

Vi har behandlat våra greener med lite medicin under förra veckan när regnet och värmen skapade gynnsamma förhållanden för svamp. Det är tur att vi med jämna mellanrum tar våra prover och skickar på analys så att det går att vara beredd att lösa problem som uppstår blixtsnabbt. Just nu planerar vi jobben personalen ska göra under hösten efter vår masterplan. Det är först 14 stycken stora Tallar som ska planteras på främst hål 7 men även på något annat hål som inte är bestämt ännu. Dom kommer att förankras med tre stödstolpar per träd och med band emellan dessa. Alla träd kommer även att få vatten påsar som vi varje vecka ska fylla på under hela nästa säsong så dom nya träden kan rota sig i lugn och ro utan brist på vatten.

Efter träden ska några bunkrar läggas igen och diken dräneras och täckdikas. Detta kommer att ske i slutet av oktober och om vädret håller i sig kanske vi hinner rulla ut nytt gräs på dessa ytor också.

Vi kommer även i år behandla våra fairways med svampmedel för att försöka förhindra snömögel som gör våra fairways så tråkiga på våren. Det är ingen garanti att allt blir perfekt bara för att vi behandlar dom en gång men vi gör så mycket vi kan och det är viktigt nog för oss.

Vinterbanans greener har redan börjat dressas och jag hoppas dom kommer att bli spelklara till november när ordinarie greener stängs för året. Alla kommer väl ihåg förra hösten och att 1 november låg det nästan 50 cm snö på banan. Jag tror det är dåliga odds på att spela på en liknande 1 november i år men vem vet....

Banpersonalen tittar just nu på vilka maskiner som behöver bytas ut och vad vi behöver förändra i maskinhallen. Detta kommer även vara i fokus när vi 26 september åker på park/golf mässa i Jönköping där alla våra leverantörer kommer finnas närvarande för att ge oss det nyaste som går att erbjuda inför 2018. Då miljön är viktig för Lidingö Golfklubb ska vi titta närmare på är en spolplatta med ett cirkulerande vattensystem som gör att vi återanvänder allt spol/tvätt vatten vi använder dagligen.

Detta gör att vi framöver minimerar utsläpp av farliga ämnen till naturen vilket troligen inom några år kommer vara ett miljökrav för samtliga golfbanor.

Nu hoppas vi på ett grymt höstväder så ni kan spela så mycket golf ni bara orkar!

Hälsningar Magnus Adén med banpersonalen

Veckobrev vecka 34

Hej alla medlemmar!

Almanackan visar slutet på augusti men vädret håller fortfarande i sig över Lidingö Golfklubb. Årets sommar kanske inte går till historien som en av dom bästa, men ur golfsynpunkt tror jag nog att vädret har varit helt perfekt med runt 20 grader och minimalt med regn. Mina kollegor söderut i detta avlånga land har däremot fått massor med regn och dom har verkligen fått kämpa hela sommaren för att kunna få till bra banor, men dom har aldrig varit så gröna som i år.

Jag vill passa på att gratulera alla deltagare och vinnare i årets KM. Kul att se så många bra resultat och kul med lite röda siffror under årets tävling vilket även borde vara ett bra betyg åt banan. Ni ska veta att KM är också banpersonalens höjdpunkt på året, det är många timmars arbete bakom en KM bana och vi är alltid oroliga för att allt ska regna bort. Arbetet börjar för oss flera veckor innan tävlingen och det är alltid roligt att göra en bra bana till KM med lite randiga klipplinjer och snabba greener. Hastigheten under årets KM låg på mellan 10–10,5 vilket är optimalt för våra greener. Om det är snabbare får vi för få ärliga flagg placeringar och vi skulle behövt större greenyta att jobba med.

Just nu luftar vi alla fairways för att få ner mer luft till rötterna. Våra tee kommer också att luftas de närmaste veckorna. Vi har redan dressat och luftat alla greenområden och runt mitten på september påbörjar vi att dressa fairways. Vi har även planerat en giva fast gödsel till våra greener så att dom börja stärka upp sig inför hösten. Vi daggar banan varje morgon nu för att slå bort vattnet från grästopparna och minska svamptrycket. Det är även trevligare att spela på gräsytor utan dagg även om dom inte är klippta ännu.

Vi har denna vecka dragit igång projektet med att höja upp våra greenspridare. Det tar ca 30 min att gräva och justera en spridare om allt flyter på. Runt greenerna har vi mellan 8-10 stycken så vi har några timmars grävande framför oss. Tänk på att aldrig slå mot en banpersonal som inte ger ett tydligt klartecken.

Vi har tagit nya svamp prover på greenerna och nu väntar vi på resultatet de närmaste dagarna. Vi har bara behandlat greenerna två gånger under året med medicin och det har troligen sin förklaring i det torra vädret vi haft. Vi har kört röjsåg runt dammar och diken och skogsbackarna så vi hoppas nu att ni ska ha lite lättare att hitta era bollar när det inte blir som ni tänkt med slagen.

Planeringen inför höstens arbeten är i full gång och under oktober och november kommer det hända mycket ute på banan. Vi kommer jobba vidare med vår masterplan och nu ska några diken och bunkrar läggas igen samt ett antal nya träd planteras. Banpersonalen kommer vara delaktiga i alla arbeten och även rulla ut nytt gräs på de ytor som är i spel direkt under våren.

Under mars-april kommer bunker renoveringen starta upp. Vi kommer att börja med att göra 10 bunkrar under våren vilket är lagom att hinna med att både bygga och sedan sköta för banpersonalen.

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 30

 Hej alla medlemmar!

Jag hoppas att ni alla njuter av den svenska sommaren och kanske även spelar lite golf. Jag hoppas verkligen att ni passar på att besöka någon annan golfbana nu under semestern för att få lite nya utmaningar med golfspelet. Det är just nu som många banor är som bäst! Det är väldigt torrt just nu och många golfbanor lider av bristen på vatten. Vi försöker vattna lagom på dom kortklippta spelytorna,  resten av banan är just nu gul och stenhård men kommer att bli grön igen under hösten när fukten kommer tillbaka och temperaturen sjunker igen. Det är ovanligt med så här långa perioder helt utan större regn, men det är nog bara att vänja sig med det skulle jag tro.

Tur att klubben ser över möjligheten att skapa mera vattenmagasin inom golfbanan och redan har borrat efter vatten under våren. På banan jobbar vi på för fullt med att hålla den i så fint skick det bara går. Vi röjer i dammarna, slänter och skär bunkerkanter denna vecka. Greenerna har såtts om för andra gången med krypven frö och nu återstår bara en sådd till under slutet av augusti. Nästa vecka ska vi dressa greenerna inför KM och ge dom lite vätmedel. Alla fore greener har dressats under veckan och nu ligger sanden där helt perfekt.

Vi skulle ha vertikalskurit alla fairways denna vecka  men på grund av det torra vädret väljer vi att inte stressa gräset i onödan och inväntar svalare och lite fuktigare väder. Under förra veckan behandlade vi greenerna mot svamp då balansen mellan värme och bevattningens fukt skapade problem för oss. Vi fick stopp på angreppen och nu har vi bra koll på läget igen.

Banpersonalen är även vi  inne i semesterperiod och vi har minst två personer på semester hela tiden. Tur att våra säsongsarbetare nu är varma i kläderna och kliver fram och sköter banan som vilken fullfjädrad greenkeeper som helst. Stort tack grabbar för det ansvar ni tar och för det härliga gäng ni har skapat. Jag hoppas flera av er kommer tillbaka nästa år.

Ut och njut av solen och vår härliga golfbana!

Magnus Adén och banpersonalenVeckobrev vecka 27

Hej alla medlemmar!

Nu är sommaren här och förhoppningsvis njuter många av semester och golf. Vi på banan kämpar vidare med att sköta och förbättra banan hela dagarna. Just nu är det fokus på ungdomstävlingen Vikingaskeppet som spelas på lördag 8 juli. Vi önskar hela startfältet lycka till och vi håller givetvis en extra tumme för våra egna duktiga ungdomsgolfare här på klubben. Under högsommaren växer banan mindre om det inte regnar mycket förståss...

Ruffarna har börjat att torka och bli glesa och man ser tydligt vilka ytor som vi inte vattnar. Vatten är just nu en bristvara i landet, detta hänger ihop med att vi har mindre snö på vintrarna och mindre regn generellt. Vi försöker vattna banan så lite som möjligt för att hushålla med vatten och det kommer att innebära att vissa ytor kommer bli torrare nu under högsommaren men fullt spelbara. Alla måste bidra till att hushålla med vatten så det inte tar slut för vad gör vi då?

Vi har nu borrat en egen brunn för att själva ta upp vatten ur marken att vattna golfbanan med och därmed minska mängden inköp av kommunalt vatten. Masterplanen vi jobbar med innebär även att på sikt bygga större vattenmagasin på området så på lite längre sikt ska vi inte behöva köpa mer vatten alls vilket är en jättevinst för alla.

För drygt en vecka sedan slog blixten ner i bevattningsanläggningen och vi kämpar fortfarande med att försöka laga alla delar som tog skada. Det är väldigt många tekniska lösningar och invecklad elektronik som vi själva tyvärr inte kan klara av att laga så vi sitter lite i händerna på våran bevattnings support som givetvis har fler anläggningar att lösa. Men vi har läget under kontroll och kommer det bara några droppar från himlen dom närmaste dagarna så kommer vi att lösa detta också.

Vi har börjat stöd så alla tee inför hösten, frön gror bäst under augusti månad när fuktigheten kommer tillbaka så därför måste vi påbörja arbetet redan nu så alla frön ligger i marken innan dess. Greenerna kommer att få gödning nästa vecka i fast form då dom just nu är tävlings greener inför vikingaskeppet och nästan inte växer alls. Dom kommer även få vätmedel för att behålla fukten i marken så gräset tar upp vattnet istället för att det ska försvinna neråt i dränerings systemet.

Vi har kört mycket röjare runt banan senaste veckorna längs alla diken, dammar och bunkerkanter. Allt detta gör vi för att helheten ska se fin ut och att det ska bli enklare att hitta bollen. Våra bunkrar kämpar vi vidare med och vi fyller på ny sand vartefter det behövs. Många verkar ha svårt att kratta bunkrarna ordentligt efter sig och man undrar ju ibland om man verkligen gör sitt bästa för att lämna den i samma skick man fann den...

Nästa vecka kommer våra fairways få gödning i fast form. Det förutsätter dock att bevattnings anläggningen fungerar perfekt igen, annars får vi snällt vänta några dagar innan den är lagad. När dom börjar växa igen om ca 2 veckor ska dom vertikalskäras och luftas inför hösten. Detta gäller även greenområden och tees.

I månadsskiftet juli/augusti kommer våra greener stödsås igen med krypvenen Crystal Blue. Det är andra stödsådden för året och vi kommer att genomföra  ytterligare en under september månad om vädret vill vara med oss. Vi vill öka mängden ädelgräs i greenerna och därför väljer vi att stödså med krypven som vi tror passar vår banan och slitage bäst just nu.

Vi har lagt tid på att fixa till rabatterna runt klubbhuset denna vecka och nu ser det riktigt trevligt ut tycker vi. Det är kul med lite blommor och färg runt klubbhuset och jag hoppas det blir mer på sikt.

Njut nu av sommaren och ha en härlig semester!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 25 

Hej Alla medlemmar!

Bara några dagar kvar till midsommar och nu känns det som att sommaren är här på riktigt! Äntligen har dom kalla morgnarna och uteblivet regn försvunnit!

Kyla och brist på nederbörd  är den sämsta kombinationen för en golfbana på våren som man vill få att växa ihop snabbt. Nu har våra gräsfrön grott över hela banan och det märks tydligt när man spelar.

Greenerna har en lagom mängd gräs och vi hoppas att ni alla gillar bollrullen. Det är snart dags för lite mer mat på våra fairways som kommer att ge oss dom där härligt gröna gräsytorna att spela ifrån under hela hösten. Även våra greener får mat regelbundet och just denna vecka har dom även fått en dos vätmedel som gör att sandmaterialet som gräset växer i kan behålla kvar vattnet till gräsets rötter.

Vi har gräsrötter i greenerna som är ca 10-15 cm långa och det är där nere som gräset hämtar sitt vatten och en hel del näring för att överleva. Vi har luftat greenerna för ca 1 vecka sedan och det gör att gräsrötterna även får tillgång till mer syre för att optimera tillväxten men även för att få ner regnvatten till rötterna som en typ av dränering.

Ogräsbehandlingen av våra ruffar har under våren blivit jättebra. Det kalla vädret har gjort att den växt explosion som brukar komma i mitten på maj uteblev och då hann vi med att träffa rätt nästan överallt med vår spruttruck som gör att ogräsen inte får fäste och vissnar ner innan dom blir för  livskraftiga. under förra hösten när vi klippte våra högruffar lade vi stor möda på att ta bort alla klipprester och det har till i år givit mindre extra näring till ruffarna som idag känns lite glesare och enklare att spela från. Jag tror att det upplevs lite enklare att hitta bollen för er golfare för det var länge sedan det pratades så lite om våra ruffar.....

Vi har nu borrat en brunn för att ta upp vatten till bevattningsanläggningen. Det nya borrhålet ligger mellan dam tee på hål 15 och 17 längs med diket, där nu vattnet ska pumpas ut för att rinna hela vägen ner till vår bevattnings damm vid hål 2.

Det vi nu ska jobba vidare med är att utöka vår möjlighet att lagra vatten inom området och där finns det redan förslag i vår nya masterplan som ska följas upp och utvärderas och i framtiden anläggas.

Nu hoppas jag att ni alla får en härlig midsommar och får njuta av lite ledighet och kanske bra golf!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 21

Hej alla medlemmar!

Äntligen kom värmen och nu har gräset börjat växa ordentligt igen. Vi ser nu att allt i naturen växer så det knakar och det är härligt att se den gröna färgen ta över mer och mer. På banan har det varit full aktivitet med alla skötselmoment på en gång.

Vi har sått om alla fairways med vår nya gräsblandning och vi väntar med spänning på att dom ska börja gro och få våra fairways att växa ihop. Vi har sått om dom mest skadade tees och fore greens och nu har greenerna vertikal skurits i två riktningar och dressats med ca 25 ton sand och till helgen klipper vi ner dom inför sommaren. Alla områden på banan har under vecka 20 fått gödsel så nu kommer det växa så det knakar.

Just nu pågår även bekämpning av ogräs på hela banan, det är ju främst maskrosor som ögat ser lite överallt men även tistlar, klöver och andra ogräs vill vi försöka få bort från våra spelytor. Alla bunkerkanter har trimmats och vissa bunkrar har fått lite mer sand. Många vattenspridare har justerats och nu funkar vår bevattning perfekt igen vilket är härligt då vi har en lång varm och troligen torr sommar framför oss.

Bristen på regn och snö gör att grundvattnet är väldigt lågt. Golfklubben jobbar nu intensivt med att försöka få till en möjlighet att borra efter vatten inom vårat område för att på sikt slippa köpa kranvatten av Lidingö stad att vattna med. Som ni kanske har märkt har vi provpumpat det befintliga borrhålet på hål 2 och hittat en del vatten men nu fortsätter arbetet med att planera nya borrhål och framtida lösningar.

Trycket på våran range har under våren varit otroligt stort och fler bollar än någonsin har slagits ut. En anledning till detta är att grannklubben Ekholmsnäs har sin range stängd för renovering. Troligen bidrar även att  vi numera inte stänger rangen på kvällarna och många tränar nu tills det blir mörkt. Det är banpersonalen som plockar bollarna på rangen två gånger om dagen under veckodagarna och en gång varje helg när vi klippt klart på banan.

Jag ber er alla att vara försiktiga när ni slår om grabbarna är ute och jobbar på rangen.

Hoppas alla njuter av värmen som äntligen är här!

Vi ses på banan.

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 18

Hej alla medlemmar!

Varmt välkomna tillbaka till en ny golfsäsong på Sveriges förmodligen trevligaste golfklubb. Jag hoppas att ni redan hunnit spela lite golf under den senaste veckan här på klubben eller slagit några bra slag på rangen. Nu har banan varit öppen en vecka och solen skiner, men vart är värmen som gör att det växer?

Vädret är fortfarande lite upp och ner och vi har i stort sett ingen tillväxt alls på banan. Gräset vi spelar på är grönt men fortfarande väldigt ömtåligt och jag ber er alla att tänka på att inte slita på gräset i onödan och då främst på våra greener.

Vi har haft frost varje natt dom senaste veckorna och alla kommer nog ihåg att hela banan var täckt med ca 5cm snö för lite drygt  en vecka sedan. Nu får vi hoppas att vädret vänder så vi får igång tillväxten och kan få till en härlig golfbana igen.

Kylan på nätterna gör att vi får vänta med att lägga gödsel på många ytor då gräset inte har någon förmåga att ta upp näringen när det är så kallt. Även våra frön vi sått ut under  flera veckor  har inte grott ännu av samma anledning så vi får snällt vänta tills värmen kommer innan banan läker ihop helt och blir som vi vill ha den. Men vi får inte glömma bort att vi bara är i början på maj! Vädret kan vi faktiskt inte rå på men vi på banan står redo att börja arbeta hårt så fort vädret vänder.

Nästa vecka kommer flera av våra fairways sås om med en ny typ av såmaskin som vi lånat av en leverantör. Vi har själva skapat en egen gräsblandning för våra fairways med bra grässorter som ska kunna ge fina och gröna fairways under hela golfsäsongen. Vi har även tagit hem frön till fore greens och tee som kommer stödsås allt eftersom. Adam har redan börjat använda den nya luftaren vi köpte in i vintras och den fungerar utmärkt.

Vi har nu luftat hela hål 1 och det är knappt man lägger märke till alla hål han har skapat för att ge bättre utrymme till luft nere i marken åt gräsrötterna. Denna maskin kommer vi använda så mycket det går på i stort sett hela golfbanan utom på greenerna och det är en fröjd att se den arbeta.

Det är roligt att höra att många gillar dom nya asfalterade vägarna, visst ser det trevligt ut, skönt att köra och gå på och till sommaren när torkan kommer blir det mycket mindre damm när vi kör med bilar och gräsklippare.

Vi kommer fortsätta att asfaltera vägar framöver för det minskar även banpersonalens arbete med att justera vägarna efter alla regn.

Efter vinterns fällning av skog runt greener och flera fairways kan vi nu tydligt se skillnad med ljusinsläpp på banan. Det är främst förmiddags ljuset vi vill åt så banan torkar upp snabbt och ger gräset en rejäl dos av fotosyntes vilket är livsviktigt för att gräset ska växa och må bra.

Nu önskar jag er alla en fortsatt trevlig vår och vi får alla hoppas på lite mer värme på nätterna.

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev Vecka 15

Hej alla medlemmar!

Först vill jag tacka er som kom och hjälpte till på årets städdag! Allt går så himla fort när man är många och vi är så tacksamma för all hjälp! Förutom städdagen har vi även hunnit med årsmöte, masterskväll och flera utförda jobb inför öppningen.

Bland mycket annat har vi asfalterat klart gångvägarna enligt plan och timmerbilarna är här med jämna mellanrum och kör bort det timmer vi fällt under vintern. Det mesta av riset har flisats på plats och lämnat området.

Några bankillar jobbar hårt med att gräva upp och byta ut våra vattenspridare på tee. Förra veckan byttes över 75 spridare ut och förhoppningsvis blir vi klara under denna vecka de kvarvarande. Senare under året ska vi höja upp våra greenspridare på banan och det är över 200 stycken så det blir mycket gräva i år...

Den övre parkeringen har städats upp och planats ut så nu får vi plats med många fler bilar där.

Greenerna har fått vätmedel som behåller fukten och sedan har vi gödslat dem med lite vårgödsel samt sått dem med krypvenen Crystal Blue med vår nya såmaskin. Vi har sått ut över 300 miljoner frön i våra greener (det går åt ca 10 miljoner frö/kg) så nu hoppas vi på bra väder så greenerna kan börja gro.

Crystal Blue har en väldigt fin mörk grön färg men även en bra grön vinterfärg. Den startar att växa tidigt på våren och är oerhört köld och värmetolerant. Crystal Blue ger en superb puttingyta och läker snabbt ihop efter skador och slitage. Den ska dessutom klara skugga lite bättre än andra krypvener men det återstår att se om det fungerar hos oss.

Greenerna har även dressats med 40 ton sand. Greenerna är ännu så länge endast klippta en gång på 4,5 mm höjd. Än så länge är det alldeles för kallt på nätterna för att växtligheten ska komma igång och jag räknar inte med någon kraftig tillväxt förrän mitten på maj månad vilket är helt normalt för Stockholm. Om man ser sig omkring i naturen så ser man tydligt att vi inte är i någon tillväxtperiod ännu och det är knappt så att blåsipporna har vaknat för året.

Både greener och tee har klarat vintern väldigt bra. Våra fairways fick en del skador under det kraftiga snöovädret i slutet på oktober förra året men de kommer att täta på sig så fort tillväxten tar fart.

Rangen är öppen sedan några dagar och de nya bollmaskinerna och bolltvättarna fungerar bra. Det är roligt att se så många stå och träna inför årets golfpremiär på banan.

18- hålsbanan hade vi hoppas öppna torsdagen den 20 april kl 10.00 med bollränna, men nu verkar vädret inte riktigt vara med oss så vi får återkomma under nästa vecka.

Vi på banan vill önska er alla en glad påsk!

Magnus Adén och banpersonalen 

Veckobrev vecka 13

Hej alla!

Vilket underbart vårväder vi har för närvarande! Detta gör att banan torkar upp och vi kan påbörja årets arbeten redan nu i mars. Vi har denna vecka påbörjat arbetet med att förbereda greenerna inför säsongen.

Vi har tagit in alla avspärrningar, vältat dom och behandlat dom med vätmedel och färg. Vätmedlet gör att greenerna inte torkar ut och färgen gör ytan mörkare så den tar emot mer solljus.

Vi har fortsatt att plocka ris runt banan och vi har kört röjsåg på några hål där det har börjat komma upp för mycket sly. Alla transportvägar och parkeringar med asfalt har sand sopats så nu är vi äntligen av med allt grus. Alla näten runt rangen är nu äntligen lagade och justerade och nu är dom alla uppe igen.

Under veckan ska vattnet kopplas på till dom nya bolltvättarna, om vi bara blir av med minusgraderna på nätterna, annars fryser prylarna sönder. Man glömmer lätt bort att det fortfarande är mars....

Rangen kommer att öppnas måndag 3 april kl 10.00.

Det är många som använder sig av vinterbanan just nu och det är väldigt roligt att se. Men man kan tydligt se att det sliter hårt på dom gräsytorna som vi spelar på. Dom uppklippta vintergreenerna har nästan dött pga allt spel som pågått under hela vintern oavsett väder å vind.

Men med lite varmt väder nu under våren och lite kärlek från banpersonalen så är dom snart gröna och fina igen tro mig. Några har kommenterat sin oro över att gräs tee används och blir förstörda och varför vi inte flyttar på tee kulorna som på sommaren. Detta gör vi bara för att vi vill ha alla skador på samma ställe och inte på hela tee för gräset kommer inte börja växa på flera veckor ännu och då är det bättre att laga rejält på en plats /tee och så spelar vi på resten av ytan när hala banan öppnar.

Alla golfbilar har denna vecka flyttats upp till nya elbils garaget vid klubbhusområdet, detta är ett jättelyft för hela anläggningen och kommer förenkla allt runt golfbilarna på klubben.

Vi har nu beslutat om datum för städdag här på golfklubben. Söndag 9 april kl 10-13 kommer vi att vårstäda banan, främst ska vi kratta ris efter vinterns skogsvårdsprojekt på hål 10,13 och 14 och ni är alla varmt välkomna.

Vi avslutar med grillkorv som vanligt.

Ut och njut av vårsolen!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 10

Hej alla medlemmar!

Här kommer en rapport om banan efter en märklig vinter som vi fortfarande befinner oss i.
Men nu är åtminstone ljuset tillbaka på riktigt vilket är superhärligt. De senaste veckorna har vi jobbat med att ta bort is på de fyra greener som ligger i norrläge.

Vi har både arbetat med kalimagnesium/kol som gör att snön och isen smälter snabbare. Kalimagnesiumet bildar små kanaler i isen som gör att varmluften kan komma ner och på så sätt påskynda smältningen. Kolet skapar en mörk yta som effektivt tar emot solstrålarna och skapar mer värme på ytan och på det viset går smältningen snabbare.

Samtidigt som vi inte vill ha is på greenerna vill vi ha snö på dem eftersom den ger ett bra skydd mot kyla och de temperatursvängningar som råder under framförallt mars-april.

Nu är dessutom gräset extra känsligt då det varit utan näring, vatten och solljus under många månader. Den reservnäring som gräset fick för att lagra in i "skafferiet" under senhösten börjar nu ta slut och varje påfrestning som kan undvikas kommer ge oss en mycket bättre vårstart. Fortsätter det varierande väder vi har kan vi komma att behöva vårtäcka några greener som extra skydd för att minimera risken för bakslag.

Under vecka 7 påbörjade vi arbetet med att fälla träd runt banan enligt skogsvårdsplanen. Igår blev vi klara med etapp 2 som omfattat arbete på hål 10,11,12,13 samt 14. Ris och timmer är samlat i depåer på banan för borttransport. Många av de äldre stora träd vi tagit ner var sjuka och ruttna invändigt så av säkerhetsskäl känns det väldigt bra att många av de nu är borta. Man kan också konstatera att vi nu har mycket mer instrålning av ljus på dessa hål än tidigare och vi kommer även få betydligt mer luftrörelse vilket är väldigt bra. Avblåsta och skadade träd ska sågas upp i god tid innan banan öppnar igen.

Enligt plan har Bengt varit på kurs för att förnya sitt certifikat för kemisk behandling av grönytor. Nu är vi totalt tre personer på anläggningen som har detta certifikat.

Rangens skyddsnät har tagit en del skada av hårda vindar vilket ska lagas nu när snön försvinner. Även ett metallstag uppe på maskinhallens takt har skadats och där måste nya bultar fästas för att inte nätet ska ramla ner.

Nätet längs tee 2 kommer att sättas upp nu under mars om vädret tillåter. Vi kommer även sätta upp ett skyddsnät på hål 13 vid damtee.

I maskinhallen börjar vi så smått se ljuset i tunneln och de flesta maskinerna börjar bli redo för en ny klippsäsong. Nya maskiner har kommit och nu väntar vi på att få börja använda dem.

Årets bankillar är i stort sett utsedda och vi har tur att få tillbaka de flesta säsongskillarna vilket underlättar enormt då vi kan arbeta med banan istället för att lära upp nya personer. 

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 3

Hej alla medlemmar!

Hoppas att ni alla fick en härlig jul och firade in det nya året ordentligt. Här på golfklubben har det varit full aktivitet med pulka åkning och skidåkare i mängder. Det är härligt att se att vår anläggning är så mycket mer än "bara" en golfbana under sommaren. Trots att vi fått nästan  1 meter snö på golfbanan sedan november så börjar banan lysa grön igen.

Denna vinter känns  annorlunda än tidigare då det har kommit rejäla snöfall följt av rejäla blidväder som smält bort nästan all snö igen. Vi har fortfarande  nästan ingen tjäle i marken då snön alltid kommit före kylan tyvärr. Snön hindrar ju kylan från att tränga ner i marken och skapa tjäle. Som jag tidigare skrivit vill vi ha tjäle för att minimera möjligheten för svampskador men uppenbarligen får man inte allt man önskar sig...

Denna vinter har inneburit att vi har fått behandla våra greener lite extra med svampmedel för att försäkra oss om att ha bra greener till våren. Den senaste  behandling gjordes på självaste nyårsafton på samtliga greener för att då passade vädret perfekt för behandling. Stort tack till Bengt och Adam som avbröt sin ledighet  för att komma in och arbeta med att säkra upp våra greener!!! Utan engagerad personal blir det ingen golfbana tro mig.

Något som vi i banpersonalen alltid ser fram emot efter jul är att ta emot nya maskiner! Redan denna vecka har två nya golfbilar till banpersonalen levererats och vår nya såmaskin till greenerna. Om någon vecka kommer dom två nya slipmaskinerna till verkstaden och äntligen kommer Peter kunna både slipa klippcylindrar och montera ihop klippaggregat samtidigt. Idag måste han göra vissa moment manuellt under slipningen men med dom nya maskinerna kommer det mesta att ske automatiskt vilket kommer att spara mycket tid för oss i maskinhallen.

Vi har även innan jul fått en ny luftare levererad som ska användas till tee, fore-green och fairway. Den vi har sedan tidigare är över 30 år gammal och har sina begränsningar kan jag säga. På klippsidan väntar vi på en gräsklippare som ska klippa alla våra greenområden på ett bättre sätt.

Vår banarkitekt Johan Benestam vill att vi klipper våra greenområden lite annorlunda framöver så då behövde vi också uppdatera maskinvalet för just detta. Under vissa perioder kommer vi även kunna klippa tee med denna maskin.

Vi har även under vintern utrustat vår stora traktor med en begagnad snöplog och sandspridare. Utan dessa nya prylar hade vi fått svårt att ta bort dessa mängder snö som fallit och framförallt inte kunnat sanda alla ytor de stunder som det varit glashalt ute på asfalten.

Ute på banan kommer vi nu fortsätta städa upp trasiga träd efter både blåst och tung snö. Vi kommer även under februari få hjälp av skogs sällskapet med mer skogsvård i våra grönområden.

Det är fortfarande vädret som styr hur mycket arbete som kan göras, vi måste ha bra markförhållande och helst tjäle för skogsmaskinerna att åka på. Att fälla ett träd är det enkla, att köra ut timmer och allt ris från skogen och lägga på en lämplig plats är det svåra.

Just nu planeras och beställs alla prylar vi behöver inför säsongen. Det är allt från nya flaggor, krattor, arbetskläder, gödsel, sand, drivmedel ,tvättmedel och givetvis alla reservdelar till vår stora maskinpark. Allt måste klaffa så vi är redo till våren när banan ska öppna igen. Alla planerade markjobb som ska ske under våren bearbetas också för fullt. 

Hälsningar Magnus Adén och banpersonalen.

Veckobrev vecka 49

Hej alla medlemmar!

Julen står redan för dörren, men det känns som att vi stängde banan igår.

För många kändes det säkert som att golfsäsongen 2016 fick ett perfekt slut, flaggorna togs in på måndagen 31 oktober och snön låg 50 cm djup bara 1 vecka senare. Ur en golfares perspektiv förstår jag att detta måste vara helt perfekt. Men för oss som ska förbereda banan blev in vintringsperioden väldigt kort för att hinna med alla dom jobb som måste göras för att få en golfbana att överleva fem månader vinter så bra som möjligt. Det var över 100 år sedan Stockholm fick så mycket snö på en gång i början på november så tur för oss att detta är högst ovanligt. Nu när snön försvann så har vi hunnit klart med alla in vintringsarbetena.

Det pågår ständigt en biologisk aktivitet i markytan så länge den inte är djupfryst. Därför är det alltid kyla alla banarbetare önskar sig av tomten så att marken fryser ihop och minimerar möjligheten för svampangrepp. Ur ett miljöperspektiv är det också väldigt bra att marken fryser så vi slipper svampbehandla ytorna kemiskt flera gånger under vintern då det inte behövs om marken är frusen.

Under förra veckan behandlades alla våra ytor igen med svampmedel så nu hoppas vi på mer kyla och sedan kan snön komma när den vill så vi får en vit jul i år.

Den stora mängden snö skapade även stora problem för våra träd runt banan. Många grenar och toppar på träden gick av på grund av den tunga lasten som snömängden innebar. Vi har nu påbörjat att städa upp runt banan och sågarna går varma.

I maskinhallen pågår arbetet med att tvätta maskiner och plocka av alla aggregat som ska slipas. Varje maskin ska dessutom få oljebyte, nya filter och genomgång av all elektronik samt hydraulsystem. Det är många moment som ska göras och det är minst tre månaders jobb för vår mekaniker Peter.

Under december kommer vi att påbörja att fälla lite träd runt banan och då främst runt hål 10,11,12,13 och 14. Detta gör vi för att förbättra ljusinsläppet på banan samt för att få en bättre luftcirkulation. Under januari kommer vi få hjälp av skogssällskapet att fälla större träd och köra ut stockar och riset från banan så vi kan få det fint till våren igen.

Det planeras för fullt med arbeten som skall startas under 2017 och snart vet vi omfattningen på detta. Det gäller i första hand nya gångvägar med asfalt, renovering och sandbyte av ett antal bunkrar samt att justera och lägga igen några andra bunkrar och diken som ligger fel i förhållande till dagens spel på banan.

Hoppas vi ses under julminglet i klubbhuset innan jul!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 43

Hej alla medlemmar!

Stort tack till er alla för en fantastisk golfsäsong på Lidingö Golfklubb!

Det är inte många gånger jag upplevt en så lång och härlig golfsäsong med hög kvalitet på golfbanan i kombination med ett så fantastiskt väder ända fram till slutet av oktober. Vädret är ju en otroligt viktig faktor för golfen och ett sånt här år är det jackpott för såväl banpersonal som medlemmar och gäster.

Vi har kunnat sköta vår bana och hålla en bra kvalitet under så gott som hela året från april till slutet av oktober och det är vi väldigt nöjda med. Inte ens under september-oktober har vädret hindrat oss från att göra alla de åtgärder vi har planerat utan att vädret stoppat oss. Och det är första gången sedan jag kom hit för snart 4 år sedan.

Vi har som jag tidigare berättat både luftat alla ytor, dressat ut 100-tals ton sand på hela banan och svampbehandlat våra greener för att kunna gå in i vintern så bra förberedda som möjligt.

Om ni tycker att banan ser oförskämt grön ut beror det på att vi har sprutat ut både järnsulfat och grön färg för att optimera gräsplantans invintring och möjlighet att ta åt sig solljus nu på hösten.

Vi har tillfört näring till gräsplantorna så att alla reserver nu är fyllda till bredden inför en flera månader lång vinter med lite solljus och minusgrader och förhoppningsvis snö. Tittar man i väderprognoserna framöver så inser man att vintern är på väg. Redan till nästa vecka som är början på november är det väldigt mycket kallare på nätterna och bara någon enstaka plusgrad på dagtid. Detta gör att gräset blir oerhört känsligt för slitage och går nu även in i sin sista invintringsfas för att överleva hela vintern.

Därför stänger vi nu de ordinarie greenerna efter helgen och på måndag öppnar vi upp årets lite "nya" vinterbana. Den kommer att spelas på samma 9 hål (5–9 och 15–18) men vara lite längre och spelas från en mix av befintliga grästee. Vi ser gärna att ni peggar på alla utslag så sparar vi tee ytorna så gott det går. Glöm inte bort att på söndag börjar vintertiden och med den blir vår tillvaro ännu mörkare på eftermiddagarna då vi ställer tillbaka klockan 1 timme.

Just nu planeras och budgeteras det för fullt på hela anläggningen inför 2017.

All personal kommer inom kort att få vara med och utvärdera året som varit för att se vad som eventuellt kan göras ännu bättre till kommande år.

Vi kommer påbörja dräneringsarbeten och trädfällning under november månad och i maskinhallen är redan vinterns serviceprogram för alla klubbens maskiner igång för fullt. Bevattningsanläggningen är nu tömd på vatten och pumphuset har fått sin vinterbonad.

Hela systemet är kontrollerat och just idag så fungerar alla delar helt perfekt och vi får nu hålla tummarna att de gör det även i vår.

Vi kommer till nästa år att få hjälp av bevattningstekniker med att justera alla våra greenspridare och att byta ut ett stort antal teespridare som har visat sig vara för vindkänsliga för vår bana.

Greenspridarna sitter idag ca 10 cm under markytan då vi har dressat upp marken år efter år med sand och det gör nu att spridningsbilden för våra greener inte längre är perfekt.

Det tar minst 2 tim att justera en spridare om allt går bra och då förstår ni alla att vi kan behöva hjälp med detta då vi har många spridare att justera.

Bangruppen jobbar vidare med Johan Benestams åtgärdsförslag och det är flera mindre projekt som redan under vintern/våren förhoppningsvis kommer att förbättra vår anläggning.

Mer information om detta kommer i nästa brev.

Tack för ett trevligt år!

Magnus Adén och Banpersonalen


Veckobrev vecka 39

Hej alla medlemmar!

Visst är det härligt att se banan omgärdad av alla sprakande höstfärger. Vackrare än så här blir det inte.

Banans höstarbeten är i full gång och vi kämpar på med många olika projekt. Dressningen fortsätter och denna veckan fick greenerna en rejäl giva vilket behövdes.

Förra veckan hålpipade vi flera av våra greenområden och vi tog även bort lermaterial som vi bytte ut mot sand. Detta för att skapa torrare och hårdare spelytor utanför greenerna. Vi har svampbehandlat våra greener igen och just nu har vi dom under kontroll.

Under hösten har vi tyvärr haft svåra angrepp på den lilla putting-greenen utanför klubbhuset och det är därför den har varit avstängd under vissa perioder. Svampprover är tagna och nu hoppas vi att åtgärderna vi vidtagit har haft verkan. Den torra hösten har annars varit väldigt bra för oss då lite regn ger mindre svampangrepp.

För att fortsätta utveckla banans skötsel och klippning provar vi just nu många olika maskiner. Det är maskiner från olika leverantörer som givetvis utvecklar sina produkter hela tiden både vad det gäller klippkvalité, miljöanpassning, kapacitet och service. Det är alltid spännande att prova nya maskiner för att se vad som kan passa våra krav bäst.

Under året har vi jobbat mycket med att förbättra vår bevattningsanläggning och det jobbet kommer att fortsätta hela hösten. Vi har bland annat varit tvungna  att byta ut flera spridare under året som gått sönder. Nu ska vi börja leta fram alla bevattningslådor och göra rent dom och märka upp dom så att vi i framtiden snabbare ska kunna felsöka när vi får problem. Vi har väldigt många gröna lock på banan som döljer ventiler, vattenuttag, slussventiler, åskskydd, elkopplingar  mm och dom måste vi ha koll på om detta ska fungera. Vi har under hösten monterat nya spridare som vi nu ska utvärdera för att om möjligt byta ut spridare som inte längre ger det vatten vi behöver. Många vattenspridare är vindkänsliga och vi har märkt att på några platser skulle det bli mycket bättre med andra typer av spridare för att öka kvalitén på gräset och förhindra torkskador. Vi har ett väldigt stort jobb framför oss med alla våra greenspridare som idag sitter nästan 10 cm för lågt. Detta beror på att vi varje år dressar ut flera 100 ton sand på greener och greenområden och detta gör att marken höjer sig nästan en centimeter per år och då måste man höja spridarna därefter.

Jag vill passa på att påminna om att snart är det frost! Och då gäller det att respektera att banan är stängd. När banan lyser vit då är det inte läge att slå ut på ettan eller något annat hål. Är det startförbud på hål ett gäller det givetvis alla hål på banan. Kontakta receptionen om du har frågor kring detta.

Med hösten kommer ofta regnet och dräneringsbehoven. Vi kommer under november påbörja dräneringsarbeten på flera hål. främst 7:ans inspel och högersidan på hål 14 ska förbättras men även på hål 13 och 2:an ska det justeras om bara vädret håller i sig. Vi har även flera lågpunktsbrunnar som ska justeras i höjd så inte våra klippare går sönder när dom kör över dom hårda locken.

Flera av våra skyddsnät måste ses över innan nästa säsong både ute på banan och runt rangen och här väntar ett arbete på hög höjd med förhoppningsvis fin utsikt. Det är väldigt viktigt att våra skyddsnät är i funktion så att ingen människa eller fordon skadas av bollar som har fel riktning.

Just nu jobbar vi med att mäta in alla gångvägar för att veta hur många kvadratmeter väg vi har. Förhoppningsvis kommer klubben vilja anlägga flera asfalterade vägar med halkskydd som på hål 5 och då måste vi börja kartlägga vart behovet är störst och hur mycket arbete som måste göras.

Det är inte bara att asfaltera våra befintliga vägar utan vi måste först skapa en bra vägbank som inte kommer att påverkas av tjäle eller stänga in vatten innan det är dags för asfalten.

Under december  kommer vi fortsätta gallra träd runt hela banan, hål 10 kommer att bli ett projekt  vi kommer lägga extra kraft på. Där ska vi ta fram det stora vackra berget på vänster sida som nu har växt igen så det knappt syns. Även ska flera fina ekar tas fram som kan ge skogspartierna fin karaktär.

Även på hål 11, 12, 13, 17, 18 kommer vi ta ner några träd som börjar bli för stora och där vi redan för flera år sedan släppt upp nya träd som nu är redo. Vi måste jobba aktivt med våra skogar och träd då dom på många sett påverkar banan. På flera platser vill vi ju ha träd för spelstrategin och där ska vi inte göra någonting alls. Men på många andra platser både skuggar och torkar dom ut gräsytorna och även försämrar dom möjligheten till luftcirkulation som också är en viktig del i att få en bra gräsyta.

Banrådet och bangruppen kommer under hösten och vintern att jobba vidare med Johan Benestams

förslag till att förändra och förbättra banan framöver. Det är ett stort och omfattande arbete som grupperna har framför sig och jag ser med spänning fram emot resultatet som senare ska presenteras för oss alla. Alla har en möjlighet att påverka så om du har idéer eller konkreta förslag till hur du tycker banan kan göras bättre kontakta gärna banrådet som då kan titta på alla förslag.

Nu hoppas vi på att höstvädret ska hålla i sig så vi fullt ut kan nyttja banan tills säsongen tar slut.

Magnus Adén och Banpersonalen

Veckobrev vecka 35

Hej alla medlemmar!

Som ni minns tycker jag att årets bästa golfmånad är september med lagom värme, så enligt mig är det bara att njuta av härlig golf så länge vädret tillåter.

Än så länge tar vi hand om banan på samma sätt som under sommaren men i takt med att tillväxten avtar, dagarna blir kortare och nätterna kallare påbörjas höstens luftnings- och dressningsprogram.

Under veckan har därför alla tee stickluftats och dressats och föregående vecka luftade vi fairways och om ca två veckor kommer vi att inleda dressningen av de samma. Vi kommer även att hålpipa vissa greenområden och dressa även dem.

Som ni alla vet är vår bana byggd på lerjord och det är under hösten och våren vi har som svårast att hålla hög kvalitet vid dåligt väder. Redan nu har vi problem med att klippa vissa fairways på grund av leran som gör att våra klippare slirar och inte kan klippa av gräset.

Våra fairways kommer på lång sikt bli bättre med mycket dressning och jag hoppas att alla har förståelse för att vi kommer att vilja dressa mer än tidigare för att göra banan bättre på sikt.

Att det varit varmt och fuktigt har bidragit till att vissa greener fått angrepp av svamp som vi behandlat vid två tillfällen. Kollegor på andra banor i vår har också haft dessa problem men med rätt åtgärder går det att lösa. Vi har de senaste åren jobbat tillsammans med Botaniska analysgruppen som förser oss med bra information om hur vi bäst kan förebygga och lösa akuta problem med just svampangrepp. Vi tar prover från våra greener som de sedan odlar i värmeskåp och analyserar för att se vilka svampar som finns och vilka som kan utvecklas till akuta problem. Angrepp kan komma på bara några timmar så alla förändringar på greenytan håller vi under ständig kontroll.

Vi har även fortsatt anpassa våra ruffar efter golfspelet och nu börjar vi närma oss slutet på årets förändringar. Jag hoppas att det är lite lättare att hitta bollen och att speltempot på banan ska öka med dessa åtgärder.

Gräset blir svagare och svagare ju mer höst det blir.
Därför vill jag vädja till er alla att minska på putt-träningen på våra putt-greener. Att stå i timtal och träna runt samma hålkopp under september och oktober ger skador som i värsta fall kan synas  ända fram till slutet av maj nästa år då gräset börjar växa kraftigt igen. När ljuset och värmen försvinner läker gräset mycket långsammare och när skadorna är ett faktum kan vi tyvärr inte lösa det längre. Tänk på att byta hålkopp och röra er på hela greenen om ni vill träna mycket puttning på hösten. Tack för hjälpen!

Tyvärr har sommarpersonalen tackat för sig och det är alltid vemodigt att skiljas från alla extra händer som kämpar så hårt för oss för att få banan bra.

Ett stort tack till August, David, Fredrik och Patrik för er härliga inställning och viljan att arbeta med oss i banpersonalen! Jag hoppas ni alla kommer tillbaka till oss nästa sommar!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 33

Hej alla medlemmar!

Jag hoppas ni alla har haft en härlig sommar och nu är sugna på massor av härlig höst golf! Vi har rivstartat augusti med KM och vi på banan vill passa på att gratulera vinnarna i alla klasser. Årets KM bana var betydligt torrare än på många år och jag tror det passade dom flesta.

Här på Lidingö har vi fått betydligt mindre nederbörd under hela sommaren och vi har verkligen fått kämpa för att behålla gräsytorna gröna med vårt bevattnings system.

Dom flesta ytor runt banan och på vår drivingrange är snustorra och lyser gula av torkan  men det fungerar utmärkt att spela på ändå.

Under sommaren har vi jobbat mycket med greenerna, vi har vertikalskurit dom, luftat dom , dressat dom, gödslat dom , svampbehandlat dom, stödsått dom, vattnat dom men framför allt klippt och vältat dom.

Vi har haft välmående greener med en snitt stimp över 9 under snart 2 månader och det är jätteroligt att kunna erbjuda både er medlemmar och gäster det. Nu under KM var hastigheten över 10 och då börjar vi få svårt att hitta ärliga flaggplaceringar på våra små men ondulerade greener.

Under några dagar i Juli hade vi kraftiga åskväder som drog över Golfbanan och blixten slog ner ett par gånger och ställde till det lite med våran bevattningsanläggning. Det är egentligen inte så konstigt att åskan slår ner i bevattningsanläggningen när vi har kilometervis med kopparkabel nergrävda i marken men som tur var har vi även många åskskydd så skadorna blev begränsade,  vi fick vattna manuellt några nätter innan allt var lagat igen.

Fairway har vi gödslat två gånger. Vi har vertikalskurit dom 1 gång för att göra dom tätare och minska tuvbildning. Nu ska dom höstgödslas och dressas innan senhösten kommer med regn och lera som gör det svårare för oss att jobba och få ut sanden utan att skada banan. Vi planerar att lägga ut ca 400-500 ton sand under september och sedan svampbehandla alla fairways under oktober.

Vi har fyllt på sand i våra bunkrar och kämpar med att försöka hålla dom så bra som möjligt.

Vi har renoverat dom sämsta gångvägarna och lagt på nytt grus.

Vi har klippt om några ruffar under sommaren för att minska letandet efter bollar och jag tror vi har kommit en bit på vägen att tillmötesgå den kritik vi fått tidigare om höga ruffar vid dolda slag.

Vi har under sommaren varit på två banbesök med all banpersonal. Där har vi träffat personal som berättat och visat oss om deras förutsättningar att sköta deras golfbana och vilken skötselstrategi dom jobbar efter. Otroligt lärorikt och kul att utvecklas med andra kollegor.

Damerna har redan börjat använda sitt nya tee på hål 2 och jag hoppas dom är nöjda med det.

Herrarna får vänta lite till på sin premiär då ett nytt säkerhetsnät först ska monteras innan vi kan öppna det.

Varmt välkommen tillbaka!

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 24

Hej alla medlemmar!

Snart är det midsommar och banan behöver lite regn!

Det är många år sedan banan var så här torr så tidigt på säsongen, redan i mitten på maj började vi se torrfläckar och idag är hela banan ljusgrön som i slutet på juli.

Tur att vi har en bra bevattningsanläggning som gör att banan inte helt torkar bort men vi märker att många spridare är vindkänsliga och då det har blåst mycket under nätterna denna maj-juni när vi vattnar har vi ändå fått torkskador lite här och där tyvärr.

Det har varit svårt att etablera nytt gräs under denna vår just på grund av uteblivet regn. Visst har vi bevattning men det blir aldrig samma sak som med riktiga regnväder.

Ett frö som ska gro behöver ständig fukt och det funkar dåligt när vi inte får något ihållande regn och vi kan ju inte vattna hela dagarna för då kommer nog ni golfare att bli lite griniga....

Även har vädret varierat kraftigt med temperaturer och det är heller aldrig bra för gräs som då inte vet om det ska växa eller inte. Även de gödselpreparat som vi använder styrs av temperatur och fuktighet så även dom har svårt att veta om dom ska släppa ifrån sig näring eller ej.

Trots detta så har vi idag en trevlig golfbana och vi fortsätter jobba för att ytterligare höja oss några steg till. Vi kommer aldrig få alla nöjda men varför inte få så många som möjligt?

Jag tycker att det är tråkigt att se hur golfens etikett sakta men säkert håller på att utraderas. När jag själv var en ny golfare för många år sedan respekterade man golfbanans regler och den etikett man fick lära sig när man tog sitt gröna kort. Man såg upp till den erfarne golfaren och man vågade aldrig ens tänka tanken på att bryta mot några regler eller avsiktligt skada banan.

Idag gäller inga regler alls längre för golfspelet  och banan har blivit en produkt som alla vill tycka till om och gärna kritisera men man vill inte hjälpa till att skapa förutsättningar för det man vill ha. Att vi nästan varje vecka har golfare som bryter mot vårt startförbud på morgonen är snart komiskt!

För hur mycket information på hemsidor, skyltar, anslagstavlor och appar skall det behövas för att folk ska börja förstå? - Det har jag inte läst någonstans...... är ofta det svaret man får suck!

Startförbudet på morgonen behövs för att vi i banpersonalen ska få en möjlighet till att sköta banan år ER golfare. Vill man ha en fin golfbana måste banpersonalen få göra sitt jobb och också få plats på golfbanan.

Sedan när blev det tillåtet att dra sin golfvagn upp på tee? Ta en funderare på det och samtidigt titta på de skador vi har börjat få runt våra tee just pga att  vagnar och säkert en och annan golfbil också börjat vara där. Vill vi inte ha en fin golfbana?

Måste vi börja repa in alla teeslänter för att få ha kvar något gräs på dom. Vad är det för fel att använda de gångvägar vi har att ställa vagnar och bilar på?

Att varje dag behöva se golfare kliva över avspärrningar, lyfta över sin golfvagn upp på tee, inte laga nedslagsmärken eller lägga tillbaka torvan på fairway eller kratta efter sig i bunkern eller lägga sitt skräp i papperskorgen eller dra sin vagn mellan green och greenbunker eller slå farliga slag mot banpersonal eller andra golfare är för mig beklämmande.

Vi ber härmed alla medlemmar att hjälpas åt så att vi bättrar oss på dessa punkter. Alla vill ju ha en så fin bana och trevlig anläggning som möjligt. Tänk på att lämna banan i det skick som du själv vill finna den i. Vi lovar att kämpa på för det här är det bästa vi vet och när banan är bra mår vi bra.

Skolorna har nu haft sina avslutningar och från denna vecka har vi all sommarpersonal  på plats. Äntligen kan vi börja jobba med saker vi inte hinner med när vi inte har tillräckligt med händer.

Jag ber er alla igen om att visa hänsyn till dom nya killarna som inte alls har samma koll på er golfare

som vi övriga i personalen. Tänk på att du aldrig behöver ångra ett farligt slag du aldrig slagit.

Nu önskar jag och banpersonalen er alla en härlig sommar!

Magnus Adén och Banpersonalen

Veckobrev vecka 22

Hej alla medlemmar!

Äntligen är det riktigt bra väder med även värme på nätterna! Nu växer det så det knakar och snart har alla skador på banan läkt ihop. Vi vet om att greenerna har varit tröga ett tag men vi har jobbat hårt med dom och nu är dom äntligen redo att klippas ner ordentligt och nu ska vi ha fokus på bollrull ett tag framöver.

Det som gör att greenerna blir tröga är dels att det ligger mycket näring som gör att det växer fort och det blir mycket gräs på greenerna. Även all dress sand vi lagt ut gör våra klippaggregat slöa efter bara 10 minuter och dåliga klippare ger dålig bollrull. Det tar ca 8 tim att slipa 3 st greenaggregat så det är omöjligt för oss att klippa med nya aggregat varje dag tyvärr även om vi själva skulle vilja det.

När det är mycket sand på greenerna är det väldigt svårt att välta greenerna då välten drar upp sanden igen till ytan och då gör klipparna ännu sämre... Tyvärr blir banan ibland sämre efter planerade arbeten men det är faktiskt arbeten vi måste göra annars skulle alla bli väldigt arga när allt faller ihop som ett korthus för det gör greener förr eller senare som inte sköts.

Nu har vi många månader med bra greener att se fram emot och det är nog glädjande för er alla.

Magnus Adén och banpersonalen

Veckobrev vecka 20

Hej alla medlemmar!

Nu har banan börjat grönska på riktigt, men vi har en bit kvar till sommarbanan. Man sa på nyheterna igår att årets april månad var den varmaste uppmätta någonsin och nog började även maj bra med 25 grader varmt och en stor härlig sol på himlen.

Växtligheten gillar värmen, men lika fort som det började  växa lika fort slutar det växa när nu kylan är tillbaka. Även om vi nu lagt gödning på alla ytor så styr värmen, fukten och ljuset  tillväxten och just nu går det trögt för oss att få gräset att sätta fart. Men vi är fortfarande bara i mitten på maj så vi vet med säkerhet att snart växer allt så det knakar igen.

Däremot vill vi gärna ha lite mer regn på banan om man får önska sig det... vårregn gör gott för allt som växer och vår bevattningsanläggning är bra men vi kan inte vattna överallt varje natt när det är som varmast.

Vi har under förra veckan skurit alla bunkerkanter och visst gör det mycket för banans helhetsintryck.

Det går nästan åt all personal  under minst 4 dagar för att kantskära alla bunkrar men det är det värt och detta gör vi flera gånger per år.

Nya Tee 2 är torvade runt tee ytan med färdigt gräs från nykvarn, tees är sådda med en lämplig fröblandning och nu ska allt gro och växa fast. Tyvärr måste de nya ytorna hållas fuktiga ett tag framöver och då bevattningen på tee hänger ihop så får vi spela utanför tee ett litet tag så slipper någon bli blöt under bak svingen då bevattningen går på automatik. Så fort det är möjligt kommer vi börja nyttja gamla back tee och röd tee tills dom nya är helt klara.

Vi är nu ute och stödsår alla sämre gräsytor på hela banan. Det är främst hål 4 som tar stryk efter all pulkaåkning under vintern. Vi har även några andra ytor som tagit stryk av skidåkning och våra egna byggprojekt på hål 2 och alla diken runt banan men det kommer grönska igen när den riktiga långvariga värmen börjar komma.

Bekämpning av ogräs i ruffarna är igång och skyltarna för detta är ute igen.

Nu hoppas vi på att träffa rätt med bekämpningen så vi får ner antalet tistlar, maskrosor och annat oönskad växtlighet i våra ruffar.

Tyvärr ser det ut som att vårt enda ogräsmedel som är godkänt för golfbanor kommer att plockas bort från marknaden från nästa sommar så hur vi ska försöka motverka en ogräs invasion i framtiden står skrivet i stjärnorna.

Den lilla putting greenen utanför klubbhuset har flertalet gånger under våren saboterats. Man har stått och slagit torvor med järnklubbor och man har även rispat upp gräset med något vasst föremål och även gjort skador med golfskor som man vridit runt så det bara blir jord kvar. Detta är jättetråkigt och om det är någon som sett eller hört något så får man gärna kontakta oss.

Vi har idag den 17 maj lagt gödsel på våra greener så dom ska växa mycket från nästa vecka och minst två veckor framåt. Detta gör vi för att kunna dressa ut en stor mängd sand ( 60-90 ton) som gör green ytan jämnare. Just nu har vi kvar små körskador på greenerna som vi måste dressa bort innan vi sänker klipphöjden ytterligare inför högsäsongen. Utan mycket gräs på greenerna finns det ingen plats för sanden att ta vägen så därför måste vi göra denna åtgärd. Hastigheten på greenerna kommer bli trögare på eftermiddagen under en kort period men det får vi ta om vi vill ha jämnare greener resten av året.

Snart kommer dom efterlängtade sommarjobbarna.

Då är det viktigt att vi alla tänker på säkerheten på banan, både för er golfare men även för banpersonalen. 3 stycken av dom har aldrig jobba på en golfbanan tidigare och dom kommer att behöva er hjälp för att inte hamna i farliga situationer. Försök att ha lite överseende med dessa nya killar i början då jag vet att dom inte har samma rutin gällande att sköta en golfbana och samtidigt inte vara i vägen eller störa för  er golfare.

Nu hoppas vi på lite mer värme igen så alla kan njuta av lite härlig golf!

Magnus och banpersonalen

Veckobrev vecka 14

Hej alla medlemmar!

Jag hoppas alla hade en härlig påsk! Ni kanske till och med svingade klubborna på rangen?!
För er som inte visste det så öppnade norra rangen redan på skärtorsdagen och vi har redan många av er medlemmar här som värmer upp inför premiären av banan. Den södra rangen håller fortfarande på att renoveras men vi hoppas allt blir klart till helgen så fler personer kan få plats. Vi har renoverat boll huset, installerat en ny boll tvätt och transportband för bollarna så nu hoppas vi på mindre avbrott vid bollhanteringen på rangen.

Det känns otroligt härligt att vi äntligen är inne i våren på riktigt!! Trots det vanliga april vädret utanför fönstret ser banan väldigt fin ut för årstiden. Vi är "bara" inne i början på april men greenerna lyser redan härligt gröna och sakta men säkert börjar hela banan så smått vakna till liv och skifta i lite grönt.

Vintern har varit snäll mot vår bana och den mår utmärkt! Alla finklippta ytor är utan större skador och det kommer bli kul att kunna öppna upp hela banan i år. Banan kommer öppna på städdagen 17 april för de som är med och städar och för alla andra 18 april. Vi städar mellan kl 10.00 och 12.00 för att sedan grilla lite korv innan årets första shotgun startar kl 13.00.

De senaste veckorna har vi gallrat sly och fällt mindre träd på banan. Ni som har åkt förbi klubben de senaste veckorna har kunnat se rishögarna växa dag för dag. Nu har vi kommit runt hela banan med röjningsarbetet så nu återstår bara att köra bort eller elda upp riset.

Idag så asfalteras gångvägen på hål 5 ner mot dam tee, Vi gör detta försök med asfalt och gummi asfalt för att förhindra att fler personer skadar sig när man halkar i rullgruset i den branta backan.
Om detta försök slår väl ut kommer fler branta backar beläggas på samma sätt i framtiden.

Alla maskiner står och glänser i maskinhallen redo för en ny säsong. Vi har köpt en ny fairwayklippare och två nya greenklippare av märket Toro. Vi har även köpt två nya golfbilar till banpersonalen samt en plockbil till rangen av märket Club Car. Den viktigaste investeringen inför i år är två nya green vältar som kommer skapa härliga putt ytor åt oss under många år framöver. Nuförtiden jobbar vi mycket med att välta greenerna istället för att klippa gräset så kort så det nästan dör.

Runt klubbhuset har det städats och snyggats till. Främst på restaurangens baksida ser man mest skillnad då ett snyggt plank nu skymmer de tråkiga sopkärlen som tidigare sett lite ovårdat ut. Så fort värmen kommer på allvar ska det planteras nya blommor både i urnor och rabatter vilket alltid är ett trevligt inslag på klubben. 

De nya tees som byggdes upp under hösten skall nu byggas färdigt. Om två veckor ska ny bevattning kopplas ihop och såbädd läggas ut på de nya ytorna. På alla slänter runt nya tees kommer det att rullas ut färdig gräsmatta och uppe på själva tee plattorna kommer vi att så nya gräsfrön. Det ska även byggas en ny gångväg samt planteras lite buskar på höger sida om tee samt monteras skyddsnät innan allt är klart för att användas. Då vi har kvar gamla röda och vit gräs tee så kommer vi spela från dem tills de nya etablerat sig.


Hoppas vi ses på städdagen!
Magnus o banpersonalen