
Månadens regelfråga december 2021 
Det dyker löpande upp frågor kring golfreglerna utifrån olika situationer som inträffar på 
banan under spel. Normalt sett är det ganska enkla regelfrågor som ställs till mig för att få 
reda på vad som gäller egentligen. Därför tänkte jag en gång i månaden redogöra för den 
eller de regelfrågor som dyker upp med förhoppningen om att sprida lite regelkunskap. 

Som du har väntat på månadens regelfråga för december!? 

Denna gång tänkte jag försöka reda ut hur du kan ta lättnad då du hamnat i ett pliktområde. 
Självklart kan du alltid välja att spela bollen från ett pliktområde, men just nu tittar vi på lättnad 
från pliktområdet. 

Till att börja med så skiljer det sig lite om det är ett gult eller rött pliktområde. Du måste alltså ta 
reda på om du hamnat i ett pliktområde som är gul eller rödmarkerat. Finns det ingen markering 
så är det alltid ett ”rött” pliktområde du hamnat i. Då finns det säkert någon som undrar var detta 
framgår? Jo, detta står att läsa i ”definitionen” av ett pliktområde:  

Om vi börjar med lättnad för ett gult pliktområde så finns det bara två alternativ (se bild till vänster 
längst ned på sidan): 

1. Lättnad med slag och distans, dvs spela en boll från föregående plats. 
2. Lättnad med flagglinjen, dvs droppa en boll baserat på en referenslinje som går bakåt 

från hålet genom den uppskattade punkt där en ursprungliga bollen skar 
pliktområdets gräns. 

När det gäller lättnad från ett rött pliktområde så finns det endast tre alternativ (se bild till höger 
längst ned på sidan): 

1. Lättnad med slag och distans, dvs spela en boll från föregående plats. 
2. Lättnad med flagglinjen, dvs droppa en boll baserat på en referenslinje som går bakåt 

från hålet genom den uppskattade punkt där en ursprungliga bollen skar 
pliktområdets gräns. 

3. Lättnad i sidled från den punkt där bollen senast skar lättnadsområdet. 
Lättnadsområdet är två klubblängder från den uppskattade skärningspunkten dock en 
närmare hål. 

Det finns en bra film som visar hur du tar lättnad enligt alt 3 ovan dvs ”Lättnad i sidled”: 

På Lidingö GK har vi idag endast röda markerade eller omarkerade pliktområden. 

Vid regelförändringen som skedde 2019 så försvann en lättnadsmöjlighet när det gäller rött 
pliktområde. Tidigare, dvs innan 2019, så fanns det även möjlighet att droppa bollen på ”motsatt 
sida” där bollen skar hindret – MEN det är alltså inte tillåtet längre! 

Tar vi ett praktiskt exempel på vår egen bana, och som jag noterat att många tyvärr felaktigt 
droppar en boll och därmed bryter mot reglerna, så kan vi titta på pliktområdet till vänster på hål 
2. Slår du en boll från tee som går ut i skogen till vänster och sedan studsar ner i hindret från den 
vänstra sidan så måste du droppa på vänster sida om pliktområdet (dvs samma sida som vägen). 
Du får alltså inte droppa till höger om pliktområdet (den sida som vätter mot fairway på hål 2). 

Kom alltså ihåg: gult pliktområde = två lättnadsmöjligheter och rött pliktområde tre 
lättnadsmöjligheter. 

Läs gärna mer om ”Pliktområden och lättnad” under regel 17 i regelboken:  

https://www.randa.org/sv-se/rog/2019/pages/definitions#definition-P
https://youtu.be/GypIS_uQnps
https://www.randa.org/sv-se/rog/2019/rules/the-rules-of-golf/rule-17


Lycka till med din golf!  Å du, bäst är förstås att undvika alla pliktområden! 

Har du några regelfrågor så får du gärna höra av dig till mig på tel 070-5708158 eller epost 
lars.waerland@gmail.com. 

/ Lars 

  

 

 


